Tue19032024

Back You are here: Home ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΟΔΗΓΙΑ INSPIRE Τι είναι η Οδηγία Inspire;

Τι είναι η Οδηγία Inspire;

Τι είναι η Οδηγία INSPIRE;
Η Οδηγία INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in Europe) δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και την λειτουργία της υποδομής χωρικών δεδομένων στην Ευρώπη.
Ως υποδομή χωρικών δεδομένων (Spatial Data Infrastructure –SDI ) ορίζεται µια συλλογή γεωγραφικών πληροφοριών, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσµα θεµατικών κατηγοριών και επιστηµονικών αναγκών. Σε µια τέτοια υποδομή συµµετέχουν όλοι οι Φορείς (Εθνικοί και Ευρωπαϊκοί) που παράγουν χωρική πληροφορία, και έχει πρόσβαση σε αυτή κάθε πολίτης που πρόκειται να χρησιµοποιήσει τέτοιου είδους πληροφορία.
Η Οδηγία αφορά όχι μόνο στην παροχή πληροφοριών προς τις δημόσιες υπηρεσίες και τους πολίτες, αλλά και στην υλοποίηση, συντονισμό και αξιολόγηση των πολιτικών της Ε.Ε. που εφαρμόζονται στις χώρες-μέλη στο σύνολο των επιπέδων της Διοίκησης.
Σκοπός της Οδηγίας είναι η επίλυση των προβλημάτων διαθεσιμότητας, ποιότητας, οργάνωσης και προσβασιμότητας των χωρικών δεδομένων.

Πώς δημιουργήθηκε η ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή Υποδομή Χωρικών Δεδομένων;
Η γενικότερη κατάσταση σε ότι αφορά την χωρική πληροφορία στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται από: κενά στην διαθεσιμότητα, έλλειψη εναρμόνισης μεταξύ των δεδομένων, διαφορετικές γεωγραφικές κλίμακες και επικαλύψεις στην συλλογή δεδομένων. Τα προβλήματα αυτά καθιστούν δύσκολη αν όχι ανέφικτη την εύρεση, πρόσβαση και χρήση δεδομένων που είναι διαθέσιμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαθεσιμότητας, ποιότητας, οργάνωσης και προσβασιμότητας των χωρικών πληροφοριών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προχώρησε στη θεσμοθέτηση της Οδηγίας 2007/2/EΚ (INSPIRE – Infrastructure for Spatial Information in Europe).

Με την υλοποίηση της Οδηγίας INSPIRE:
O χρήστης θα μπορεί, μέσω ενός κόμβου στο Διαδίκτυο, να αναζητεί εύκολα, από ένα ευρύ φάσμα πηγών, πληροφορίες με γεωαναφορά, με γνωστές προδιαγραφές, γνωστή ακρίβεια και χρονική αναφορά και με σαφείς όρους πρόσβασης και διάθεσης να την βλέπει στην οθόνη και να την παραλαμβάνει μέσω του δικού του υπολογιστή προκειμένου να πάρει πληροφορίες, να κάνει τους συνδυασμούς των πληροφοριών που θέλει, να κάνει χωρικές ή χρονικές αναλύσεις κλπ.

Η συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τους φορείς ως τις 15 Απριλίου 2010.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ