Fri29032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Επιστημονική Ημερίδα ΓΓΑ-ΕΣΚΑΝ

Επιστημονική Ημερίδα ΓΓΑ-ΕΣΚΑΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ με την επιστημονική υποστήριξη του σπουδαστηρίου Φιλοσοφίας του Αθλητισμού της ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ διοργάνωσαν σήμερα επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η εθνική πολιτική στον αθλητισμό». 
 
Οι τέσσερις θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν στην επιστημονική ημερίδα ήταν: 
1η:  «Παρακαταθήκη του αρχαίου ελληνικού αθλητισμού». Προεδρείο: Κωνσταντίνα Γογγάκη (επίκουρη καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ και  Πολυξένη Αργειτάκη (εκπρόσωπος της ΕΟΕ). Στη συγκεκριμένη θεματική μίλησαν οι: Ιωάννης Καλογεράκος (αναπληρωτής καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, ΦΠΨ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Σταύρος Καπράνος (Φιλόλογος Υπ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Αθλητισμού, ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ, Άννα Λάζου (επίκουρη καθηγήτρια Ανθρωπιστικής Φιλοσοφίας ΦΠΨ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ). 
2η: «Σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο αθλητισμού και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας». Προεδρείο: Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (πρόεδρος ΕΣΚΑΝ), Σωτήρης Τριανταφύλλου (πρόεδρος ΠΣΑΤ). Στη συγκεκριμένη θεματική μίλησαν οι: Γιώργος Καλούδης (μέλος Δ.Σ. ΕΣΚΑΝ και νομικός σύμβουλος του γγΑ), Τάσος Επιτρόπου (δημοσιογράφος της ΕΡΤ), Ασπασία Βελονάκη (δημοσιογράφος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ).
3η: «Ολυμπιακός-Παραολυμπιακός-λαϊκός αθλητισμός και αξίες».  Προεδρείο: Χάρις Λιάπη, Γιάννης Καρράς (μέλη Δ.Σ. ΕΣΚΑΝ). Στη συγκεκριμένη θεματική μίλησαν οι: Βούλα Κοζομπόλη (πρόεδρος του ΣΕΟ), Πολυξένη Αργειτάκη (εκπρόσωπος της ΕΟΕ), Ιωάννα Καριοφύλλη (γ.γ. της ΕΠΕ), Νικήτας Νικηταράς (καθηγητής Άσκησης για Όλους, ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ). 
4η «Η αναγκαία πολιτική στον αθλητισμό: από την θεωρία στην πράξη». Προεδρείο:  Ιωάννης Καλογεράκος (αναπληρωτής καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, ΦΠΨ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μαγδαληνή Σκούντζου (μέλος Δ.Σ. ΕΣΚΑΝ). Στη συγκεκριμένη θεματική μίλησαν οι:, Αθανάσιος Στρίγκας (αναπληρωτής καθηγητής πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διδάκτωρ οργάνωσης και διαχείρισης αθλητισμού Florida  State University, USA), Δημήτρης Κερερές (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας- Έρευνας και Θρησκευμάτων,  Κωνσταντίνα Γογγάκη (Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Αθλητισμού, ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ.
 
Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης είπε τα εξής: 
 
«Σας καλωσορίσω στην πολύ σημαντική ημερίδα που γίνεται με πρωτοβουλία της ΓΓΑ και του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ). Όλες αυτές τις ημέρες προβληματιζόμουν ποιο θα έπρεπε να είναι το περιεχόμενο του σύντομου χαιρετισμού μου σε μία ημερίδα που ο τίτλος της και μόνο θα μπορούσε να προκαλέσει στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό θυμηδία και κατάθλιψη. Η εθνική πολιτική για τον αθλητισμό είναι μία πολιτική που, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να κοιταζόμαστε στα μάτια, δεν υπήρξε ποτέ! Είναι μία πολιτική που χαρασσόταν συγκυριακά με βάση κανονικά ή μη κανονικά ορόσημα, μία πολιτική η οποία βασιζόταν σε ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης. Μάλιστα, θα έπρεπε να βάλουμε εισαγωγικά στη λέξη «ανάπτυξη» γιατί όταν τη χρησιμοποιείς σημαίνει ότι έχεις συγκεκριμένο σχέδιο πάνω στο οποίο θα την επιτύχεις, κάτι το οποίο φυσικά δεν συνέβαινε. 
Στις δικές μας μέρες, στις μέρες της κρίσης, και κυρίως τώρα που υπάρχει μία χαραμάδα ότι αυτή εδώ η χώρα μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της και να γίνει κανονική, ήρθε η ώρα να σταθούμε με ειλικρίνεια ο ένας απέναντι στον άλλον. Πολιτική ηγεσία, επιστημονική κοινότητα, φορείς, όλα τα μέρη που απαρτίζουν την αθλητική οικογένεια  κουβαλώντας τις ιδεολογικές μας αφετηρίες, αξίες και βιώματα, πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες, να συζητήσουμε ειλικρινά, να θέσουμε καταρχάς τα μονοπάτια που θα μας οδηγήσουν σε μία νέα μέρα. Για να γίνει αυτό απαιτείται σύμπραξη. Οι εποχές, που οι αποφάσεις λαμβάνονταν ανά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας, πρέπει να μείνουν στο παρελθόν. 
Το αμέσως επόμενο διάστημα αυτή η «σύμπραξη» θα αποτυπωθεί και στα νομικά μας κείμενα. Θα προσπαθήσουμε μέσα σε ένα σύγχρονο μοντέλο, ενός νέου Αθλητικού Νόμου να απαντήσουμε στις προκλήσεις και να αφήσουμε τη δυνατότητα στην αθλητική οικογένεια να ανασάνει αλλά και να χαράξει από μόνη της στρατηγική στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Παράλληλα, πρέπει να κατανοήσουμε όλοι την πολυπλοκότητα των στιγμών, να κατανοήσουμε τα λάθη, και μέσα από αυτά τα λάθη να σχεδιάσουμε ένα νέο μοντέλο. 
Η πραγματικότητα δεν θα πάψει να είναι σκληρή και για τα επόμενα χρόνια. Οι εποχές που ο κρατικός κορβανάς για τον αθλητισμό ήταν τεράστιος, που υπήρχε ο ΟΠΑΠ και τα χρήματα έρεαν, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Θα πρέπει με βάση τα νέα δεδομένα να δούμε πως σχεδιάζουμε, τί προτεραιότητες βάζουμε και πώς δίνουμε τη δυνατότητα στην αθλητική οικογένεια, χωρίς να πνίγεται από τις φιλοδοξίες ή τις πολιτικές επιδιώξεις και αγκυλώσεις της εκάστοτε κυβέρνησης να μπορεί να χαράσσει δρόμο και στρατηγική. 
Από το 2015, από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή πολιτική ηγεσία της ΓΓΑ, είχαμε ένα και μοναδικό στόχο: διαφάνεια παντού. Για το λόγο αυτό ο προκάτοχός μου, και εγώ στη συνέχεια, προσπαθήσαμε να σπάσουμε το απόστημα της διαφθοράς, αρχικά στο ποδόσφαιρο, εν συνεχεία και στους υπόλοιπους οργανισμούς χρησιμοποιώντας κάθε περιθώριο που μας έδινε ο Νόμος και ο Νομοθέτης σε ένα ασφυχτικό –είναι η αλήθεια- πλαίσιο. 
Ειδικά στο ποδόσφαιρο σε συνεργασία με τους διεθνείς φορείς κάναμε τεράστια προσπάθεια να επαναφέρουμε τη νομιμότητα. Το αυτοδιοίκητο που αυτοδίκαια υπάρχει στον αθλητισμό δεν μπορεί να παρερμηνεύεται και να συγχέεται με το άνομο. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό τοποθετήσαμε Τακτικούς Δικαστές στη λειτουργία της απονομής της αθλητικής Δικαιοσύνης. Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες, το ίδιο το πολιτικό σύστημα και εδώ ακριβώς έρχονται και οι ευθύνες του, ανεξάρτητα από πολιτικής τοποθέτησης δυστυχώς και για μένα και στη δική μου πολιτική οικογένεια, βλέπουμε ότι εξοκείλει χωρίς μέτρο και οπισθοχωρεί μπροστά από αυτήν την κατάκτηση, με αποτέλεσμα οι σκελετοί που βάλαμε στις ντουλάπες να έχουν αρχίσει να σκέφτονται ότι θέλουν να ξαναπάρουν την θέση τους. Υπάρχει μία κατάκτηση στην αθλητική Δικαιοσύνη και είναι οι Τακτικοί Δικαστές. Οφείλουμε να σεβόμαστε το σύστημα να ακολουθούμε τους Νόμους όσο σκληροί και να είναι και να σεβόμαστε τις αποφάσεις, ακόμα και όταν αυτές μας δυσαρεστούν. Η  τακτική Δικαιοσύνη αποτελεί το μοναδικό εχέγγυο Δημοκρατίας εχέγγυο ευθυκρισίας, εχέγγυο ισότητας. 
Η αντίδραση του πολιτικού συστήματος το τελευταίο διάστημα είναι και μία απάντηση στα προβλήματα που έχει το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού. Γιατί δυστυχώς αντιμετωπίσαμε τον ελληνικό αθλητισμό διαχρονικά ως ψηφοθηρικό όργανο. Με τον Νέο Αθλητικό νόμο επιδιώκουμε να σπάσουμε αυτό το σύστημα,  εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα της μειοψηφίας, εκσυγχρονίζοντας το πλαίσιο της λογοδοσίας, δίνοντας τον έλεγχο στον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης για διαφάνεια στα οικονομικά, χρησιμοποιώντας ελεγκτικές εταιρίες, νέα μοντέλα λιγότερο γραφειοκρατικά, εφαρμόζοντας άμεση αθλητική αναγνώριση για τα σωματεία με την παράλληλη εκμετάλλευση της τεχνολογικής επανάστασης  ούτως ώστε να βάλουμε τα νέα ψηφιακά μοντέλα στον αθλητισμό. 
Όμως για να λειτουργήσει οποιοδήποτε μοντέλο απαιτούνται ημερίδες όπως η σημερινή που πρέπει να είναι θεσμοθετημένες και να έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα. Σε καμία περίπτωση ένας υπουργός όσο εξαιρετικός και να είναι ότι όραμα και να έχει, ένας γενικός γραμματέας όσο αποτελεσματικός και να είναι και ό,τι όραμα και να έχει, μια ομάδα όσο καλή και να είναι ό,τι όραμα και να έχει, δεν θα καταφέρουν ποτέ να μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις και να χαράσσουν πολιτική. 
Μόνο έτσι και μόνο όλοι μαζί, σπάζοντας τα κατεστημένα του παρελθόντος θα ξημερώσει μία νέα μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό και θα μπορούμε ναι είμαστε αισιόδοξοι για ένα μέλλον που αρμόζει σε έναν λαό που διαθέτει έμφυτο αθλητικό ταλέντο.  Κάτι που φάνηκε ακόμα περισσότερο και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, τώρα στα χρόνια της κρίσης, τώρα που δεν υπάρχουν χρήματα, που δεν έχουμε λεφτά για προετοιμασίες που οι προπονητές μας δυσκολεύονται να τα φέρουνε βόλτα, οι Ομοσπονδίες μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κοιτάξτε αυτό το καλοκαίρι τις επιτυχίες που είχαμε σε όλη την γκάμα των αθλημάτων.  Εμείς έχουμε χρέος να χτίσουμε πάνω σε αυτό και να βρούμε τους θεσμικούς τρόπους ώστε να το θωρακίσουμε. Να συζητήσουμε για τα προνόμια των αθλητών σε μία σοβαρή βάση και να πούμε ότι προνόμιο δεν είναι μία θέση στο Δημόσιο μόνο, προνόμιο είναι να εξασφαλίσεις σε έναν αθλητή μία αξιοπρεπή ζωή για την επόμενη μέρα μέσω της εκπαίδευσης, μέσω ειδικών προγραμμάτων ή ακόμα και όταν τον βάλεις στο Δημόσιο να μην τον παρκάρεις αλλά να τον γυρίσεις στα σχολεία, για να πας να χτυπήσεις τη βία, πριν ακόμα γεννηθεί. 
Θα με ρωτήσετε τι έκανες μέσα σε ενάμιση χρόνο που βρίσκεσαι στο υπουργείο; Η αλήθεια είναι πως δεν έχω πολλά εργαλεία, γιατί για να γίνουν όλα αυτά πέρα από βούληση, χρειάζονται και χρήματα. Πιστεύω ότι με τη χρηστή διαχείριση που κάνουμε και τη σωστή διοίκηση, σιγά σιγά θα μπορούμε να κάνουμε και μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι από την εξοικονόμηση που κάναμε με την ορθότερη διαχείριση των πόρων του ΣΕΦ, καταφέραμε διαθέσουμε σε πάνω από 60 ερασιτέχνες αθλητές των μικρότερων αθλημάτων, που δεν έχουν χορηγούς, ένα σοβαρό μηνιαίο βοήθημα για τον επόμενο χρόνο. 
Με αυτή τη διαχείριση, με αυτές τις παρεμβάσεις και με πολύ σκληρή δουλειά και κυρίως με την βοήθεια όλων μεταξύ μας, κι εγώ και ο Γενικός έχουμε μιλήσει με τους πάντες, προσπαθούμε να λύσουμε θεσμικά προβλήματα που ταλανίζουν τον αθλητισμό εδώ και χρόνια. 
Όλοι μαζί, χωρίς καχυποψία μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα και αποφασιστικό ρόλο σε αυτήν οφείλει να παίξει και η πανεπιστημιακή μας κοινότητα. Θα φανεί και στον νέο Αθλητικό Νόμο ότι και οι εξαιρετικοί επιστήμονες που έχουμε σε όλα τα ΣΕΦΑ θα παίξουν τον ρόλο που τους αρμόζει και τους αναλογεί στην εξέλιξη του ελληνικού αθλητισμού. Ο βασικός άξονας προκειμένου να υλοποιήσουμε την πολιτική μας αποτελεί η εκπαίδευση της νέας γενιάς, εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε παράλληλα με ότι κάνουμε για να διορθώσουμε το παρόν. Το βλέμμα μας πρέπει να είναι στο μέλλον και το μέλλον  θα έρθει μόνο μέσα από την παρέμβαση στις νεότερες γενιές: αυτές που δεν έχουμε προλάβει ακόμα εμείς να τις χαλάσουμε. 
Εύχομαι καλή επιτυχία στην ημερίδα μας και στο βαθμό που περνάει από το δικό μας χέρι θα δώσουμε κάθε ικμάδα της δύναμης μας να πετύχουμε και να αλλάξουμε σελίδα στην ελληνική αθλητική ιστορία».
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός από την πλευρά του ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, τις Κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του αθλητισμού στη σύγχρονη Ελλάδα.
«Παραλάβαμε ένα συγκεκριμένο σύστημα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τρόπο σκέψης – λειτουργίας – υποδομές – ανθρώπινο δυναμικό, συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένο κρατικό μηχανισμό, προσανατολισμένα όλα σε μια άλλη λογική. 
Να γκρεμίσεις; Να κάνεις μερεμέτια; Απλά να διαχειριστείς; Εργαλεία για να χτίσεις; Χωρίς ΟΠΑΠ και πόρους, χωρίς ποτέ να έχουν αξιοποιηθεί ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί πόροι, ΕΣΠΑ, με αιμορραγία συνεχή από τα χρέη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 μέχρι και σήμερα, με κρατική δομή στην εποχή του χαρτιού και των φακέλων, χωρίς αντικειμενικό σύστημα κατανομής πόρων σε αθλητικούς φορείς, οι οποίοι δεν είναι αξιόπιστα καταγεγραμμένοι και αναγνωρισμένοι, άρα επί της ουσίας, χωρίς εργαλείο δημοκρατίας, με μια σειρά ομοσπονδιών με ποινικά οικονομικά κακουργήματα, (σε επίπεδο φαιδρότητας τρύπημα αποδείξεων με καρφίτσες αντί για θεώρηση από τις οικονομικές αρχές) και με άλλες ομοσπονδίες νοικοκυρεμένες,  για να λέμε την πλήρη πραγματικότητα, να χάνονται μέσα στο χυλό του ανεξέλεγκτου και της ανομίας και να μη μπορούν να καρπωθούν τα όσα δικαιούνται, για να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν. 
Και με ένα Υπουργείο Παιδείας στο οποίο υπάγεται ένας βασικός πυλώνας της πολιτικής μας, όπου ακόμα και σήμερα η φυσική αγωγή ως διδακτικό αντικείμενο,  ως παιδαγωγικό εργαλείο που αφορά και την υγεία των νέων θεωρείται απειλή, υποτιμάται από κάποιες κλαδικές συντεχνίες και δεν εκλαμβάνεται ως απολύτως ισότιμη παράμετρος ανάπτυξης της προσωπικότητας, πνευματικά και σωματικά και βασικό στοιχείο ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος. 
 
Ξεκινάμε, λοιπόν, από το 2015 έως σήμερα
2015 νόμος για το ντόπινγκ –εναρμόνιση με τον Παγκόσμιο κώδικα.
2016 νόμος για τη βία με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και  δεκάδες                  τροπολογίες για διευκόλυνση προπονητών και σωματείων για τα  αυτονόητα.
2017 νόμος για την κατηγοριοποίηση των αθλητικών υποδομών την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και καταλληλότητας,  ώστε ο κάθε ένας να αναλάβει τις ευθύνες του, Κράτος, Περιφέρειες, Δήμοι και όλοι μαζί να τακτοποιήσουν και να αδειοδοτήσουν αυτά που έχτιζαν νύχτα, την παραμονή δημοτικών εκλογών, προς άγρα βουλευτικών και δημοτικών  ψήφων.
2018 Εντός ολίγου ο νόμος για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στον  Αθλητισμό. 
Πρώτο:   ΠΔΕ  
όλο αυτό το διάστημα – παραλάβαμε ένα πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για συντήρηση και κατασκευή γηπέδων με εικόνα τουλάχιστον ανισοκατανομής).  
Μέσα σε τρία χρόνια η εικόνα είναι ριζικά βελτιωμένη. Κριτήρια περιφερειακής ανάπτυξης, αθλητικής ανάπτυξης, θεματικής λογικής για αγωνιστικό αθλητισμό, άθληση για όλους, σχολικές αθλητικές υποδομές .
Παραλάβαμε Δημόσια γήπεδα όπως το Καυτανζόγλειο και το αναγεννήσαμε,  το Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο και το παραδίδουμε αλλιώς,  το Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων και το παραδίδουμε προετοιμάζοντας το για ευρωπαϊκούς αγώνες κωπηλασίας. Και άλλα πολλά.   
Κι έχουμε πολύ δουλειά ακόμα διότι η κληρονομιά των Ο.Α. του 2004 δεν είναι αυτά που ξέρετε όλοι σας, εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής.  Η κληρονομιά της ασυδοσίας, αυτών που σήμερα μας κουνούν το δάκτυλο, είναι στα ατελείωτα, ή λεηλατημένα, αλλά καλοπληρωμένα τσιμέντα και τρύπες στη γη, στο Αμύνταιο, στη Λαμία, στη Πάτρα, στη Χίο, στη Βέροια, στη Ναύπακτο, στα Χανιά, παντού δυστυχώς σε όλη την Ελλάδα. 
Και ναι, να χτισθούν νέες υποδομές, και θα αποκατασταθούν άλλες και θα σχεδιάσουμε το μέλλον και ήδη σχεδιάσαμε και υλοποιούμε εδώ και τρία χρόνια χωρίς κομματικά και πελατειακά, αλλά μόνο με αθλητικά κριτήρια. 
Δεύτερο:
Όλο αυτό το διάστημα οι αθλητικές ομοσπονδίες δεν έχουν υποστεί μείωση και επιχορηγούνται στην ώρα τους 3 φορές ετησίως. Γκρινιάζουν κάποιοι μόνο εκ του πονηρού, συγκρίνοντας τις σημερινές επιχορηγήσεις από την εποχή του ΟΠΑΠ προ 15 χρόνων. Μάλιστα, για το 2018 οι μισές από τις ομοσπονδίες των πιο ανεπτυγμένων αθλημάτων, έχουν έστω και μικρή αύξηση 
Τρίτο:
Όλο αυτό το διάστημα αναγεννιούνται τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Οι δήμοι πληρώνονται στην ώρα τους. Έχουμε 1360 θέσεις εργασίας.
Εκπονήθηκε το πρόγραμμα της κολύμβησης σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας και την ΚΟΕ. Με χρήματα της ΓΓΑ, με 220 νέες θέσεις εργασίας, με 45.000 συμμετοχές πέρσι και στόχο τις 70.000 παιδιά φέτος. Ξεπεράσαμε τις καταγγελίες όσων έμαθαν στη βολή τους και τελικώς τα ίδια τα παιδιά, οι γονείς και όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί όχι απλά αγκάλιασαν αλλά επέβαλαν το πρόγραμμα. Ναι χαιρόμαστε όταν μας κάνουν κριτική για καθυστέρηση σε καινοτόμες δράσεις και δεν μας κάνουν κριτική για απραξία. Πραγματικά χαιρόμαστε. 
Πρόγραμμα της ΓΓΑ σε περισσότερους από 20 Δήμους που απευθύνονται σε Ρομά, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά. 40 γυμναστές για το 2018 
Πρόγραμμα της ΓΓΑ για αθλητισμό σε 15 σωφρονιστικά ιδρύματα.
Από τα καλύτερα προγράμματα Be Active στην Ευρώπη με χιλιάδες συμμετοχές και σαφή κοινωνικά μηνύματα.
Τέταρτο:
Προγραμματικές συμφωνίες μεγάλης, και όχι απλά συμβολικής σημασίας με την επιστημονική κοινότητα, τα ΣΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τριμερείς συνεργασίες με δήμους και ομοσπονδίες .
Πέμπτο:
Νέο πλαίσιο αιγίδας, τόσο για αθλητικές διοργανώσεις όσο και για τις δραστηριότητες αθλητικού τουρισμού. 
Έκτο:
Συγκεκριμένο σχέδιο ανάληψης Διεθνών αθλητικών διοργανώσεων υπό την εποπτεία της πολιτείας, ώστε με αναπτυξιακή λογική να συμβάλουν στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς σπατάλες και τις παλιές αμαρτίες. 2 κατηγορίες Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας κι Ευρωπαϊκό Πάλης το 2017, Παράκτιοι αγώνες Πάτρας και Ευρωπαϊκοί Κωπηλασίας στα Ιωάννινα το 2019, Παγκόσμιο πρωτάθλημα χάντμπολ νέων το 2021 στην Αθήνα. 
Έβδομο:
Συγκεκριμένο πλαίσιο για τις σχολές προπονητών της ΓΓΑ, με αναβάθμιση ωρών και διδακτικής ύλης, εκπαιδευτές υποχρεωτικά μέλη ΔΕΠ, νέα μαθήματα όπως αθλητικό δίκαιο και αντιντόπινγκ, διαδικασία e- learning  για το 30% των ωρών, ανοικτό μητρώο εκπαιδευτών και τριετή ευέλικτο σχεδιασμό σχολών ανά ομοσπονδία και άθλημα.  
Όγδοο:
Ήδη ψηφίσθηκε η πρώτη τροπολογία για την κάρτα υγείας των αθλητών και συνεργαζόμαστε εντατικά με το Υπ. Υγείας, ώστε να αποκτήσουμε ένα  ασφαλές, νέο, αξιόπιστο σύστημα πολιτικής προφύλαξης – πρόσληψης – ελέγχων με ενιαία ιατρικά πρωτόκολλα.
Ένατο: 
Ήδη δημοσιεύτηκε ο νέος οργανισμός της ΓΓΑ, έτοιμος αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες να μετατραπεί σε κορμό αυτοτελούς Υπουργείου Αθλητισμού. Επέστρεψαν βασικές Διευθύνσεις που είχαν ενταχθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, της Διοίκησης και των Οικονομικών, δημιουργήθηκαν νέα τμήματα Εσωτερικού Ελέγχου, Αθλητικού Τουρισμού κι Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων, Ενεργειακής Αναβάθμισης Αθλητικών Υποδομών, Οικονομικής διαχείρισης Προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού, Επικοινωνίας και Διαδικτύου, με περισσότερες από 100 νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού ΦΑ, τεχνικών κλπ.
Δέκατο:
Για πρώτη φορά από το Υπ. Ανάπτυξης προκηρύχθηκε ΕΣΠΑ Ενεργειακής Αναβάθμισης Κολυμβητηρίων με 27 εκ. ευρώ. 
Ενδέκατο: 
Και τελευταίο για πρώτη φορά διεκδικήθηκε ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό από την ΓΓΑ για το μεγάλο έργο: «Εθνικά Ψηφιακά Μητρώα για τον Ελληνικό Αθλητισμό» σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και της Κοινωνία της Πληροφορίας. Με Μητρώο Αθλητικών Φορέων, Προπονητών, Φορέων Μαζικού Αθλητισμού, Αθλητικών Υποδομών και φυσικά απλούστευση των διαδικασιών, και παροχής υπηρεσιών στον αθλητικό κόσμο αλλά και επιτελικός – εποπτικός ρόλος της πολιτείας. Η παρακαταθήκη μας.
Στην πορεία προς την έξοδο της χώρας από την επιτήρηση και τα μνημόνια μέσα στο 2018, ο ελληνικός αθλητισμός θα βρίσκεται σε μια τουλάχιστον παράλληλη πορεία, αν όχι πιο μπροστά, πορεία ανάπτυξης και σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Πορεία πραγματικών τομών σε όλα τα επίπεδα. Βήμα- βήμα, αλλά πάντα ο αθλητισμός είναι ο προάγγελος μέσα στη κοινωνία. Είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Ο ελληνικός αθλητισμός θα προχωράει, φυσικά με δυσκολίες και  προβλήματα, αλλά με σαφείς τομές, με αλλαγή συνειδήσεων και συμπεριφορών. Πρέπει να προχωράει με σύγχρονους όρους, με νέους θεσμούς συμμετοχής, με όλο και πιο δίκαια κριτήρια αξιολόγησης, διατηρώντας πάντα μέσα στο νέο την υποχρέωση της καθημερινής μάχης για τα κοινωνικά του χαρακτηριστικά, τη δημοκρατία και τον βασικό του στόχο: τον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής του».

IMG 2907 1
 
 
    

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ