Fri29032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ο Λ. Αυγενάκης για την Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Ο Λ. Αυγενάκης για την Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  27 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επισκέφθηκε μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ηρακλείου, στο πλαίσιο του εναρμονισμού της 6ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2019 με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019. Στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Καπαριανών, στο 45ο Δημοτικό Ηρακλείου και στο 1ο και 2ο Δημοτικό Μαλίων συνοδευόταν από τον Ολυμπιονίκη του χάντμπολ, Γρηγόρη Χατσατουριάν, τον Παραολυμπιονίκη στίβου και σφαιροβολίας, Μανώλη Στεφανουδάκη και τον Παραολυμπιονίκη της κολύμβησης, Γιώργο Καπελάκη.
Κεντρικός στόχος της Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού είναι η ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις εντός του σχολείου, μέσω της ενημέρωσης της μαθητικής κοινότητας για τα ευεργετικά οφέλη της άθλησης, σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, με στόχο την απόκτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.
Με σύνθημα «Αγαπώ την Άθληση - Αγαπώ την Υγεία μου» οι σχολικές μονάδες κλήθηκαν να υλοποιήσουν αερόβιες κινητικές δραστηριότητες, όπως βάδην, τρέξιμο, σκυταλοδρομία, ποδηλασία, σχοινάκι, χορό κ.ά., αλλά και ομαδικά αθλήματα όπως μπάσκετ 3Χ3, ποδόσφαιρο 5Χ5, χάντμπολ, βόλεϊ κ.ά.
Κατά τις επισκέψεις του στα σχολεία ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι:
«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στον σχολικό αθλητισμό. Θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος εάν αντί να αφιερώνουμε στο σχολικό αθλητισμό μόνο τη σημερινή ημέρα, αφιερώναμε κάμποσες ουσιαστικές ώρες κάθε εβδομάδα του σχολικού έτους.
Δυστυχώς όμως ο σχολικός αθλητισμός στα σχολεία έχει υποβιβαστεί σε μια δευτερεύουσα και πολλές φορές καταναγκαστική δραστηριότητα. Κι αυτό διότι, στο ωρολόγιο πρόγραμμα, μόνο δύο 45λεπτα την εβδομάδα είναι αφιερωμένα στην άθληση από το Δημοτικό ως το Λύκειο.
Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής πρέπει να αναβαθμισθεί και θέλει ανασχεδιασμό. Τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε ώρες διδασκαλίας. Άλλωστε, ως χώρα έχουμε ένα από τα ψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στον κόσμο, έχοντας βολικά αναθέσει τον αθλητισμό της νεολαίας αποκλειστικά στα σωματεία.
Χαρακτηριστικά αναφέρω πως  κατά 50% αυξήθηκαν τα ποσοστά παιδικής-εφηβικής παχυσαρκίας μέσα σε μια δεκαετία, το 30% της συνολικής επιβάρυνσης από ασθένειες στην Ελλάδα αποδίδεται σε κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, ενώ η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής στη μέση ηλικία, διπλασιάζει τις πιθανότητες να είναι κανείς υγιής στα 70 αλλά και αργότερα!
Πιστεύουμε πως η εκπαίδευση των παιδιών μας δεν είναι μόνο τα σχολικά βιβλία και δεν περιορίζεται μόνο στις αίθουσες διδασκαλίας. Στην εποχή μας ο αθλητισμός, τα πρότυπα των αθλητών, η άσκηση και η σωστή διατροφή αποτελούν βασικά συστατικά της διαπαιδαγώγησης των παιδιών  μας.
Η ενασχόληση των μαθητών με τον αθλητισμό μέσα στο δημόσιο σχολείο, κάτι που σε άλλες χώρες θεωρείται αυτονόητο, εδώ στην Ελλάδα έχει γίνει σχεδόν ακατόρθωτο. Κι όμως, έστω κι αυτή η λίγη άσκηση για τα νέα παιδιά που έχουν εθιστεί στην καθιστική ζωή μπροστά από την οθόνη τους, είναι οξυγόνο.
Στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επενδύουμε στην άθληση των νέων. Μέσα από την ενίσχυση των σωματείων, παρέχοντας υποδομές αντάξιες των προσδοκιών -και πολύ σύντομα θα δείτε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβαθμίσεων και εκσυγχρονισμού αθλητικών εγκαταστάσεων-, αλλά στο πλαίσιο του μαθήματος της Γυμναστικής, με ένα πρόγραμμα Κολύμβησης που θα υποδεχθεί περισσότερους από 50.000 μαθητές. Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Παιδείας στην αναβάθμιση του σχολικού αθλητισμού.
Η νέα γενιά έχει να κερδίσει πολλά από τον σχολικό αθλητισμό και από τον αθλητισμό εν γένει. Και γι’ αυτό μέσα από τις δράσεις παροτρύνουμε τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Αυτό συμβολίζει και η δική μου παρουσία σήμερα εδώ, μαζί με αθλητές πρότυπα, που σηκώνουν τη σημαία μας στις μεγάλες διοργανώσεις. Για να μάθετε πώς κατάφεραν να φτάσουν ψηλά μέσα από δυσκολίες, ξεπερνώντας κάθε αντιξοότητα, ακόμα και αν αυτή φάνταζε στην αρχή ανυπέρβλητη. Ο αθλητισμός είναι η νίκη της θέλησης και της επιμονής για τους στόχους που θέτουμε στη ζωή μας.
Απευθυνόμενος στους νέους, στους μαθητές και τους γονείς τους, τους λέω «ξεφύγετε από τον εθισμό της καθιστικής ζωής και τις πολλές οθόνες που σας περιβάλλουν. Αθληθείτε, συμμετέχετε σε σωματεία, ασχοληθείτε με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό. Θα κάνει καλύτερη τη ζωή σας».

WhatsApp Image 2019-09-27 at 13.13.23

WhatsApp Image 2019-09-27 at 13.13.25

WhatsApp Image 2019-09-27 at 13.13.24

WhatsApp Image 2019-09-27 at 13.13.26

avg

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ