Wed05082020

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ο Υφυπουργός Γ. Ανδριανός στην εκδήλωση της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας

Ο Υφυπουργός Γ. Ανδριανός στην εκδήλωση της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, στην ομιλία του στην σημερινή εκδήλωση της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Ειρήνης, για την παρουσίαση του εκπαιδευτικού παραμυθιού «Από την Ολυμπία προς τον κόσμο όλο – Ένα μαγικό ταξίδι», που ήταν αφιερωμένη στα παιδιά του συλλόγου Ελπίδα, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μέσα στο εξαιρετικά δυσάρεστο περιβάλλον των γεγονότων των τελευταίων ημερών, η σημερινή εκδήλωση είναι μια όαση ελπίδας και αισιοδοξίας με ξεχωριστή σημασία και συμβολισμό. Κι αυτό γιατί το εκπαιδευτικό παραμύθι που ετοίμασε η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία και παρουσιάζει σήμερα ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης - όπως και ο μύθος γενικά ως αφηγηματικό είδος - δεν λειτουργεί, ως απόδραση από την πραγματικότητα και τα προβλήματά της.

Αντίθετα! Ο μύθος, η παραβολή, η φαντασία, η μεταφορά ήταν και είναι από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να επηρεάζεται δραστικά η πραγματικότητα προς το καλύτερο. Είναι ένα μπόλιασμα με αξίες και ιδανικά. Μια παρακίνηση προς τους ήρωες της πραγματικότητας - τα παιδιά και τους ενήλικες που τον ακούν ή τον διαβάζουν - να  μην σταματούν να αγωνίζονται για να κάνουν πράξη τα οράματά τους.

Και είμαστε όλοι χαρούμενοι που σήμερα έχουμε κοντά μας τα παιδιά της Ελπίδας. Παιδιά που μας κάνουν περήφανους με τη δύναμη ψυχής, με την πίστη και την αγωνιστικότητά τους.

Είστε πρωταθλητές, όσο και οι Ολυμπιονίκες για τους οποίους μιλά το βιβλίο. Γιατί πρωταθλητής είναι αυτός που δεν το βάζει κάτω στις δυσκολίες της ζωής. Και όπως οι Ολυμπιονίκες της αρχαιότητας είχαν πάντα μαζί τους, στο πλάι τους, ολόκληρη την πόλη – κράτος να τους στηρίζει και να τους επευφημεί, έτσι και σεις μας έχετε όλους δίπλα σας, όπως έχετε τις οικογένειες και τους γιατρούς σας, και βεβαίως, τους ανθρώπους της Ελπίδας, με την Πρόεδρό της, την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη που τόσα πολλά και τόσα σημαντικά έχει προσφέρει στον τόπο μας και κυρίως στα παιδιά.

Αυτό λοιπόν το μήνυμα της αυτοπεποίθησης, της αγωνιστικότητας, της διαρκούς υπέρβασης των ορίων που νομίζουμε μερικές φορές πως μας κρατάνε χαμηλά, είναι και το κατεξοχήν μήνυμα του Ολυμπισμού.

Αυτή η βαθιά πίστη στην ικανότητα του Ανθρώπου να διαμορφώνει το ατομικό και συλλογικό του μέλλον, είναι που οδήγησε τους πρώτους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να πετύχουν ένα θαύμα. Ένα θαύμα που, αν δεν ήμασταν βέβαιοι για την ιστορική του αλήθεια, δύσκολα θα μπορούσαμε να το πιστέψουμε: να μετατρέψουν δηλαδή, έστω και για λίγες μέρες, τον πόλεμο σε άμιλλα, τον εχθρό σε αντίπαλο και συναγωνιστή, την μάχη για την επικράτηση σε κοινό αγώνα μέσα από τον οποίο όλοι οι μετέχοντες βγαίνουν καλύτεροι.

Μ’ αυτή την έννοια, το Ολυμπιακό Πνεύμα εκφράζει τον πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού, που δεν είναι άλλος από τον Ανθρωπισμό, από την πίστη πως ο Άνθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο.

Και αυτή την θεμελιώδη αλήθεια, ότι εντέλει ο Ελληνισμός και ο Ανθρωπισμός ταυτίζονται, οφείλουμε ιδιαίτερα σήμερα να την υπογραμμίζουμε και να την διαδίδουμε, ως νέοι Σπονδοφόροι, με κάθε μέσο και με κάθε ευκαιρία.

Να την διαδίδουμε σε ολόκληρο  τον κόσμο, όπως επιβάλλει ο ρόλος της Ελλάδας ως θεματοφύλακα της τεράστιας παρακαταθήκης της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Αλλά επίσης, αυτό το μήνυμα του Ανθρωπισμού να το υπογραμμίζουμε και εδώ, στην Ελλάδα, απαντώντας αποφασιστικά σε κάθε δόλια προσπάθεια κάποιων να παραχαράξουν αυτή την ιστορία και αυτόν τον πολιτισμό του φωτός, για να δικαιολογήσουν το σκοτάδι και το μίσος.

Είναι γι’ αυτό ιδιαίτερα σημαντικό ότι ακριβώς σ’ αυτή την συγκυρία, η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία μας παρέχει σήμερα ένα πολύτιμο εργαλείο για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας στις αυθεντικές αξίες του Ολυμπισμού.

Έχουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο που έχει ετοιμαστεί με αισθητική και παιδαγωγική αρτιότητα. Ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν τα παιδιά που θα το διαβάσουν, αλλά και οι εκπαιδευτικοί που θα κληθούν να το διδάξουν.

Θέλω γι’ αυτό να συγχαρώ ολόψυχα όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίησή του,
και συνολικά την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, η οποία – και με την πρωτοβουλία αυτή – αποδεικνύει την έμπρακτη προσφορά της στην κοινωνία μας και το Ολυμπιακό Κίνημα ευρύτερα.

Κλείνω με μια αυτονόητη επισήμανση: Η κρίση που ταλανίζει την πατρίδα μας είναι παροδική. Το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα να βρει την κοινωνία μας ενωμένη και όρθια, έτοιμη να ανοίξει ξανά δρόμους δημιουργίας και προκοπής. Και για να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να στηριχθούμε σ’ αυτές τις αρχές, σ’ αυτές τις αξίες και τα ιδανικά που διαχρονικά δίνουν νόημα στη συλλογική μας δράση.

Είναι γι’ αυτό χρέος μας να δώσουμε κυρίως στα παιδιά μας την έμπνευση και την αισιοδοξία, την ελπίδα και τη βεβαιότητα, αλλά και τις υλικές προϋποθέσεις της παιδείας, ότι μπορούν να γίνουν οι πρωταθλητές του αύριο στους τομείς που ο καθένας θα επιλέξει να ασχοληθεί.

Αυτός είναι ο στόχος που υπηρετούμε όλοι μας με πρώτο τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Αυτό είναι το χρέος της Πολιτείας, αυτό είναι το χρέος της κοινωνίας των πολιτών, αυτό είναι το χρέος όλων μας, της καθεμιάς και του καθένα μας ξεχωριστά.
Και εκδηλώσεις όπως η σημερινή, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε πως και αυτή την πρόκληση, τον αγώνα της δικής μας εποχής, θα τον κερδίσουμε».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

bottom banner

Χάρτης Ιστοτόπου