Fri19042024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός στην τελετή απονομής «Αθλητικών Βραβείων ΠΣΑΤ 2013»

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός στην τελετή απονομής «Αθλητικών Βραβείων ΠΣΑΤ 2013»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Γιάννης Ανδριανος τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή απονομής των «Αθλητικών Βραβείων ΠΣΑΤ 2013», που φιλοξενήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε από το βήμα της εκδήλωσης ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο δύσκολο έργο του ΠΣΑΤ και των επαγγελματιών αθλητικών συντακτών, τόνισε την προσπάθεια και την αποφασιστική συμβολή τους «στη διαφάνεια και τη διαύγεια, ώστε να κρατηθεί όλο το οικοδόμημα του αθλητισμού εκεί που πρέπει» και προανήγγειλε τους τέσσερις άξονες που πρέπει να αποτελούν τον πυλώνα στήριξης του ελληνικού αθλητισμού.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου:

«Επειδή προέρχομαι από τη δημοσιογραφική οικογένεια, ίσως παρεξηγηθούν τα καλά λόγια που θέλω να πω, για τον αγώνα που δίνουν οι αθλητικοί συντάκτες δίπλα στα υπόλοιπα μέλη της δημοσιογραφικής οικογένειας, αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Τα αισθάνομαι όμως και θα τα πω! Το επάγγελμα του αθλητικού συντάκτη, αυτήν την περίοδο, περνάει δύσκολα. Παρά ταύτα, βλέπουμε την τεράστια προσπάθεια που γίνεται και χαίρομαι γιατί ο ΠΣΑΤ είναι θεματοφύλακας της προσπάθειας αυτής, να διατηρηθεί το ήθος, να συμβάλλει αποφασιστικά στη διαφάνεια, στη διαύγεια, στο να κρατηθεί όλο το οικοδόμημα του αθλητισμού εκεί που πρέπει. Με λίγα λόγια, στο να περάσουμε τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να μη χάσουμε το ήθος, την καθαρότητα, το δυναμισμό και την πορεία προς τις επιτυχίες και τις νίκες.

Εδώ, λοιπόν, συναντάται αυτή η προσπάθεια του χώρου των αθλητικών συντακτών με τους πρωταθλητές της χρονιάς. Και είναι οι πρωταθλητές που βγαίνουν από την ψηφοφορία των επαγγελματιών αθλητικών συντακτών.
Και όπως βλέπω, από χρόνο σε χρόνο – γιατί είναι η πρώτη φορά που έχουμε την τιμή με τον Γιάννη τον Ανδριανό να είμαστε κοντά σας ως υπεύθυνοι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά σας παρακολουθώ ως δημοσιογράφος εδώ και πολλές δεκαετίες – τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας εκφράζουν πράγματι το κοινό αίσθημα.
Δηλαδή τιμούν τους καλύτερους, τους κορυφαίους!

Θέλω να τονίσω ότι αυτά τα βραβεία είναι πολύ σημαντικά ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά. Πριν από όλα να βραβεύσουμε το ήθος και την προσπάθεια.
Να βραβεύσουμε τον αθλητισμό και τους πρωταθλητές μας, τους αθλητές μας, τα παιδιά μας, αγόρια και κορίτσια, σε όλα τα αθλήματα.
Γιατί σ’ αυτή την εποχή που τα χαμόγελα δεν περισσεύουν, σ’ αυτή την εποχή που η κατατονία και η κατάθλιψη χτυπούν την πόρτα μας, δίνουν αχτίδες αισιοδοξίας. Δείχνουν τη θετική πλευρά της ζωής. Μας λένε ότι σύντομα μπορούμε να ξεπεράσουμε τα δύσκολα και σε κάθε περίπτωση δείχνουν ότι η Ελλάδα στον αθλητισμό κερδίζει! Και στις δύσκολες περιόδους που περνάμε.
Και κερδίζει, στέλνοντας τον Εθνικό Ύμνο και τη σημαία μας στις τέσσερις άκρες της οικουμένης!

Συνηθίζουμε, ως πολιτικές ηγεσίες, σ’ αυτή την ετήσια συμβολική γιορτή, εδώ, να κάνουμε εξαγγελίες.
Εγώ δεν θα το κάνω φέτος, γιατί με τον Γιάννη τον Ανδριανό, πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να βλέπετε αυτά που κάνουμε, χωρίς να σας τα έχουμε προαναγγείλει.

Θα πω όμως τέσσερις άξονες:

- Ο πρώτος άξονας είναι: Διαφάνεια, διαύγεια, εξυγίανση, σε όλα τα επίπεδα.

- Ο δεύτερος είναι: Ασφάλεια και αρτιότητα αθλητικών εγκαταστάσεων. Προστασία της ζωής και της ασφάλειας των φιλάθλων και των αθλητών.

- Ο τρίτος άξονας είναι να στηρίξουμε τους αθλητές σε όλα τα αθλήματα. Ξέρουμε ότι και ο αθλητισμός και ο πολιτισμός έχουν υποστεί οικονομικά πλήγματα. Οι περικοπές μας έχουν τραυματίσει. Αλλά αυτοί οι τραυματισμοί δεν πρέπει να είναι ανήκεστος βλάβη της υγείας του ελληνικού αθλητισμού.

Το μπορούμε, θα το καταφέρουμε, θα περάσουμε τα δύσκολα, θα βγούμε στο ξέφωτο, θα τραβήξουμε μπροστά.

- Τέταρτος άξονας είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι στόχος μας είναι να κλείσουμε απέξω τα φαινόμενα βίας, τη γκρίζα και σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.
Να αφήσουμε το χαμόγελο, να αφήσουμε τα καθαρά πρόσωπα, να αφήσουμε τις καθαρές προσπάθειες που πάνε τη χώρα προς τα πάνω, να πρωταγωνιστούν από χρόνο σε χρόνο.   

Η πόρτα των γραφείων μας θα είναι πάντοτε ανοιχτή. Δεν ήρθαμε να σας διδάξουμε, ήρθαμε να διδαχθούμε από την πείρα σας, τα χρόνια σας, από τις δάφνες που έχετε δρέψει σ’ αυτόν τον δύσκολο αλλά τόσο σημαντικό χώρο.

Θέλω να συγχαρώ τον ΠΣΑΤ που κλείνει 60 χρόνια μιας διαρκούς εφηβείας. Να είναι πάντα δυναμικός και ‘δροσερός’ στις δικές του πρωτοβουλίες και να βραβεύει τους καλύτερους και τις καλύτερες.

Καλή Χρονιά, καλή δύναμη, όλοι μαζί ενωμένοι θα βγούμε μπροστά!
Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ!»

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός εξήρε τη σημασία του θεσμού των «Αθλητικών Βραβείων» από τον ΠΣΑΤ και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι « οι επιτυχίες αυτές δείχνουν σε όλους μας το δρόμο της επιμονής, της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς, της μεθοδικότητας και της προσήλωσης στον στόχο. Μας δείχνουν το δρόμο της αγωνιστικότητας που είναι και η πρώτη προϋπόθεση για να βγει η κοινωνία μας από τη δύσκολη περιπέτεια της κρίσης».

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Γιάννη Ανδριανού:

«Τα ετήσια αθλητικά βραβεία του ΠΣΑΤ είναι ένας θεσμός που καταγράφει με εγκυρότητα και αξιοπιστία τη δυναμική και τις προοπτικές του ελληνικού αθλητισμού.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι εν μέσω της κρίσης και των συνεπειών της, ο αθλητισμός μας συνεχίζει να μας χαρίζει σπουδαίες διακρίσεις και μεγάλες συγκινήσεις, τόσο στο ατομικό όσο και στο συλλογικό επίπεδο.
Αρκεί κανείς να δει τον κατάλογο των υποψήφιων προς βράβευση για να το καταλάβει αυτό.
Και μάλιστα, το 2014 προμηνύεται κι αυτό μια πολύ καλή χρονιά, με τους αθλητές μας έτοιμους να διακριθούν στις διεθνείς διοργανώσεις, με το Μουντιάλ της Βραζιλίας στο οποίο συμμετέχει η Εθνική μας, με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ να συνεχίζουν την ευρωπαϊκή τους πορεία στο ποδόσφαιρο, με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ να δίνουν για μια ακόμη φορά δυναμικό παρών στην Γιουρολίγκα.
Ιδιαίτερα σήμερα, οι επιτυχίες αυτές, αποκτούν και πρόσθετη, ξεχωριστή σημασία:
Πρώτα απ’ όλα, είναι μια πολύτιμη ανάσα χαράς και αισιοδοξίας για όλους τους Έλληνες που δοκιμάζονται.
Και δεύτερον, και ίσως ακόμα σημαντικότερο, οι επιτυχίες αυτές δείχνουν σε όλους μας το δρόμο της επιμονής, της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς, της μεθοδικότητας και της προσήλωσης στον στόχο. Μας δείχνουν το δρόμο της αγωνιστικότητας που είναι και η πρώτη προϋπόθεση για να βγει η κοινωνία μας από τη δύσκολη περιπέτεια της κρίσης.

Για όλα αυτά, για τη χαρά, την περηφάνια και το παράδειγμα ζωής που μας προσφέρουν, είμαστε ευγνώμονες στους αθλητές μας.
Και όπως είναι αυτονόητο, όπως οφείλει η πολιτεία, στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού.
Τα δημοσιονομικά δεδομένα βεβαίως είναι εξαιρετικά στενά. Και τα δεδομένα αυτά προσδιορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν οφείλουμε να κάνουμε πολλά και ουσιώδη για τον αθλητισμό μας.

Μ’ αυτή την λογική κινηθήκαμε μέσα στο 2013:
Θυμίζω ενδεικτικά και μόνο ότι φέτος καταβλήθηκαν επιτέλους οφειλόμενα πριμ σε διακριθέντες αθλητές από το 2010 και το 2011 – και, για τους αθλητές με αναπηρία, για το 2009, το 2010, και το 2011.
Θυμίζω ότι με συντονισμένες δράσεις με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης,
επιλύθηκε το ζήτημα που είχε ανακύψει με την κινητικότητα για τους διακριθέντες αθλητές που υπηρετούν στο Δημόσιο.
Θυμίζω την λειτουργία των σχολών προπονητών που ήταν και πάγιο αίτημα του αθλητικού κόσμου, αλλά και την οικονομική ενίσχυση των ενεργών σωματείων, για πρώτη φορά  μετά το 2008, που στέλνει και το μήνυμα ότι η πολιτεία στηρίζει τα κύτταρα ανάπτυξης του αθλητισμού.
Σ’ αυτό λοιπόν το πνεύμα, μ’ αυτή την στρατηγική συνεχίζουμε. Στόχος μας είναι:
-Να διορθώσουμε τα προβλήματα που μας έρχονται από το χθες.
-Να στηρίξουμε αποτελεσματικά τους ανθρώπους του αθλητισμού.
-Να θωρακίσουμε θεσμικά τον χώρο με νέο, σύγχρονο αθλητικό νόμο που ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα.
-Να φροντίσουμε για την καλύτερη λειτουργία των αθλητικών μας εγκαταστάσεων,
 με την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, την ενεργειακή αναβάθμιση, την κάλυψη ελλείψεων και την επίλυση προβλημάτων.
Δίνουμε έτσι κι εμείς το δικό μας αγώνα για να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, κάθε διαθέσιμο πόρο για την στήριξη του αθλητισμού μας, με υπευθυνότητα και διαφάνεια μέχρι και στο τελευταίο ευρώ που προέρχεται από τον Έλληνα φορολογούμενο. Και σ’ αυτή την προσπάθεια, κάθε διάκριση Έλληνα αθλητή και ελληνικής ομάδας, αλλά και κάθε νέο παιδί που στρέφεται στην άσκηση και στον αθλητισμό, μας δίνει δύναμη.
Μ’ αυτές τις σκέψεις λοιπόν, εύχομαι ολόψυχα υγεία στους αθλητές και τις αθλήτριές μας και το 2014 να είναι κι αυτό μια καλή χρονιά για τα ελληνικό αθλητισμό».   

      Στην κορύφωση της λαμπρής βραδιάς,  ο  Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των αθλητικών συντακτών για την κορυφαία ομάδα του 2013 και απένειμε το έπαθλο στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου για την πρόκρισή της στα τελικά του Μουντιάλ 2014.

      Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των αθλητικών συντακτών για τον κορυφαίο αθλητή της χρονιάς  και απένειμε το έπαθλο στον κολυμβητή Σπύρο Γιαννιώτη.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ