Sat20042024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός στην εκδήλωση της ΕΘΝΟΑ

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός στην εκδήλωση της ΕΘΝΟΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) για την απονομή του βραβείου «Αριστεία και Αλληλεγγύη 2013», με τιμώμενο πρόσωπο την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Σήμερα δε βραβεύονται μόνο οι άνθρωποι που υπηρετούν και δικαιώνουν διαχρονικά τα ιδεώδη του αθλητισμού, βραβεύονται και οι πρωταθλητές του στίβου της ζωής», είπε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος χαιρετίζοντας τη σημερινή τελετή των βραβεύσεων της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας, κατά την οποία ο ίδιος βράβευσε καλλιτέχνες και χορηγούς, οι οποίοι συνέδραμαν την προσπάθεια της ΕΘΝΟΑ.
Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του πολιτικού, του αθλητικού και του καλλιτεχνικού κόσμου (μεταξύ των οποίων και σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής), αλλά και τους περίπου σαράντα ολυμπιονίκες και πολύ περισσότερους νεαρούς εθελοντές που συμμετέχουν συστηματικά στα προγράμματα της ΕΘΝΟΑ και είχαν γεμίσει την αίθουσα, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη την Ακαδημία «για την προσφορά της και τη στήριξή της προς την κοινωνία, ειδικά αυτή την εποχή. Εμείς, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού», πρόσθεσε, «θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στις παρεμβάσεις και τις προσπάθειές σας. Αυτή τη δύσκολη περίοδο, που δοκιμάζονται όλοι και όλα στην Ελλάδα, θα την ξεπεράσουμε μαζί, υπό μία προϋπόθεση: ότι θα διατηρήσουμε τους δεσμούς της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ μας. Θα συμπεριφερθούμε πιο γνήσια και πιο ουσιαστικά σαν τα μέλη μιας κοινότητας και θα δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί,  με απόθεμα και προσφορά ψυχής από τους δυνατότερους προς τους αδυνάτους».
Και αναφερόμενος στην Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» και Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO, στην οποία η ΕΘΝΟΑ αποφάσισε να απονείμει το βραβείο «Αριστεία και Αλληλεγγύη», ο υπουργός είπε: «Σ’ αυτό το στίβο της αλληλεγγύης, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ξεχωρίζει με τη μεγάλη προσφορά της σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα. Είναι άξια της διάκρισης και της εκτίμησής μας».

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του, είπε τα εξής:

«Θέλω να συγχαρώ όλους και όλες όσοι τιμώνται σήμερα από την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία: Την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που ακατάβλητα προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια σπουδαία δώρα ζωής στα παιδιά της πατρίδας μας. Προσφέρει Όραμα και Ελπίδα σε πολλές ελληνικές οικογένειες.
Τους Ολυμπιονίκες μας, που λειτουργούν ως πρότυπα όχι μόνο σωματικής άθλησης αλλά και ήθους και στάσης προς την ζωή.
Τους ανθρώπους του Υπουργείου Παιδείας που τιμώνται στο πρόσωπο του Υπουργού κ. Αρβανιτόπουλου για την προσφορά τους στον κρίσιμο αυτό τομέα.
Τους χορηγούς που, σε μια δύσκολη συγκυρία, στηρίζουν έμπρακτα το σημαντικό έργο της ΕΘΝΟΑ.
Και βεβαίως, θέλω να συγχαρώ την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, τόσο για την πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης, όσο και το ευρύτερο έργο της για την διάδοση του Ολυμπιακού πνεύματος και του αυθεντικού αθλητικού ιδεώδους - του συνόλου και συστήματος των αξιών και των ιδανικών που γεννήθηκαν εδώ στην Ελλάδα και αγκάλιασαν ολόκληρο τον πλανήτη.
Ακριβώς αυτές τις αξίες και αυτά τα ιδανικά συγκεντρώνει και συμπυκνώνει με τρόπο συμβολικό η σημερινή εκδήλωση: τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, την αρμονία και την επιμονή στην προσπάθεια, τον συναγωνισμό και το ευ αγωνίζεσθαι.
Σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μας, αυτοί οι γνώμονες ζωής και δράσης μας είναι επιτακτικά αναγκαίοι.
Και είμαστε τυχεροί γιατί διαθέτουμε σπουδαίους πρέσβεις αυτών των αξιών, που συμβάλλουν καθοριστικά στο θετικό μπόλιασμα της κοινωνίας μας: στους αγωνιστικούς χώρους, στις σχολικές αίθουσες, στην επιχειρηματικότητα στο πεδίο της κοινωνίας των πολιτών, στον εθελοντισμό και την φιλάνθρωπη δράση, σε κάθε έκφανση του δημόσιου βίου.
Αυτά λοιπόν τα παραδείγματα αριστείας και αλληλεγγύης, ιδιαίτερα σήμερα οφείλουμε να τα αναδείξουμε και να τα καταστήσουμε πρότυπα προς μίμηση.
Αυτό άλλωστε επιτάσσει και το ίδιο το αθλητικό, το ολυμπιακό πνεύμα: αναζητούμε και επιβραβεύουμε την αριστεία, την επίδοση, την υπέρβαση, ακριβώς για να καταδείξουμε σε ολόκληρη την κοινωνία μας, και ιδίως στα παιδιά και τους νέους ανθρώπους, πως ακόμη και αυτό που σήμερα φαίνεται δύσκολο και ανέφικτο, μπορεί να κατακτηθεί με επιμονή και σκληρή δουλειά. Επιβραβεύουμε την αριστεία
για να παρακινήσουμε τους υπολοίπους να βάλουν τα δυνατά τους στους τομείς όπου ο καθένας νιώθει την κλίση του.
Αυτή πρέπει να είναι η στόχευσή μας από δω και πέρα: -να καταπολεμήσουμε την δηλητηριώδη νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, της ισοπέδωσης προς τα κάτω,
της παραίτησης και του συμβιβασμού με το λίγο και το μέτριο. Πρόκειται άλλωστε για μια νοοτροπία που ιστορικά δεν ταιριάζει με την ταυτότητα του ελληνικού πολιτισμού που πάντα συνδεόταν με την επιδίωξη της Αρετής και του Αγαθού.
Είναι λοιπόν στο χέρι μας, είναι χρέος μας, αυτή η συμμαχία των αξιών, μέλη της οποίας τιμούνται σήμερα από την ΕΘΝΟΑ, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στην κοινωνία μας και να δώσει το σύνθημα της αναδημιουργίας. Γιατί εντέλει, ούτε η οικονομία, ούτε οι θεσμοί, ούτε καμία άλλη παράμετρος δεν αρκεί από μόνη της για να φέρει την αλλαγή προς το καλύτερο που όλοι μας προσδοκάμε, αν πρώτα απ’ όλα δεν πειστούμε για τις δυνάμεις μας, για την ικανότητά μας αυτό το Καλό που οραματιζόμαστε, να το κάνουμε πράξη.
Εύχομαι λοιπόν ολόψυχα σε όλους τους βραβευόμενους καλή συνέχεια στο σημαντικό έργο που καθένας και καθεμία επιτελεί στον τομέα της δράσης του. Εύχομαι κάθε χρόνο τα παραδείγματα της αριστείας και της αλληλεγγύης, στον αθλητισμό αλλά και στην υπόλοιπη δημόσια ζωή, να είναι ολοένα και περισσότερα».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ