Fri29032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Λ. Αυγενάκης: «Αναβιώνουμε, έπειτα από 10 χρόνια, τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας και θα τον διοργανώσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο»

Λ. Αυγενάκης: «Αναβιώνουμε, έπειτα από 10 χρόνια, τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας και θα τον διοργανώσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 3 Ιουνίου 2021 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλασίας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού μαζί με τον Υφυπουργό για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, βουλευτές, τον πρόεδρο και στελέχη της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, μέλη των Εθνικών ομάδων και βετεράνους Πρωταθλητές έστειλαν και το μήνυμα της αναγκαιότητας για να βάλει ο καθένας στη ζωή του το ποδήλατο, ως ένα εξαιρετικό μέσο μετακίνησης, αναψυχής και άθλησης
 
 
Την αναβίωση του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, έπειτα από 10 χρόνια αδράνειας, αλλά και την αναβάθμισή του σε παγκόσμιο αθλητικό γεγονός,  ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
Ο κ. Αυγενάκης, επ’ ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου, ποδηλάτισε στο Τατόι μαζί με τον Υφυπουργό για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, τον βουλευτή Σπύρο Πνευματικό, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Βασίλη Διαμαντόπουλο, τον πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής της ΕΟΠ, Γιώργος Λεβεντάκη, τον τελευταίο Έλληνα νικητή (το 2003) του Διεθνούς Γύρου της Ελλάδας και επαγγελματία προπονητή, Βασίλη Αναστόπουλο, αθλητές και αθλήτριες των εθνικών μας ομάδων, τον Παραολυμπιονίκη Νίκος Παπαγγελή, βετεράνους Πρωταθλητές όπως ο Τάκης Ξουρής.
Όλοι μαζί έστειλαν το μήνυμα της αναγκαιότητας για να βάλει ο καθένας στη ζωή του το ποδήλατο, ως ένα εξαιρετικό μέσο μετακίνησης, αναψυχής αλλά και άθλησης, φιλικότατο προς το περιβάλλον και παράλληλα ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανήγγειλε την αναβίωση του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, θα έπρεπε να την γιορτάζουμε κάθε μέρα! Το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς, ως μέσο αναψυχής και άθλησης, εκτός του ότι είναι ένα πολύ φιλικό στο περιβάλλον μέσο, κάνει τη ζωή μας πολύ καλύτερη και πιο ποιοτική. 
Τιμούμε, λοιπόν, την ημέρα, αγκαλιάζουμε το ποδήλατο, μαζί με κορυφαίους αθλητές, αγαπητούς συναδέλφους και ανακοινώνουμε ένα μεγάλο γεγονός: Την αναβίωση του Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας. Πριν δέκα χρόνια εγκαταλείφθηκε αυτή η μεγάλη πρωτοβουλία για τον αθλητισμό, για τον τουρισμό, για την οικονομία της χώρας μας. 
Δέκα χρόνια μετά, ερχόμαστε όλοι μαζί παρέα, ο καθένας αναλαμβάνοντας το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί, μαζί με τον Πρόεδρο και όλη τη διοίκηση της ομοσπονδίας, μαζί με αθλητές, προπονητές, μαζί με τους αγαπητούς συναδέλφους, τον Γιώργο Αμυρά, τον Σπύρο Πνευματικό, για να δώσουμε τα χέρια και να βάλουμε πλάτη ώστε να κάνουμε μια κορυφαία διοργάνωση. 
Η Ελλάδα κινείται με εξωστρέφεια στα θέματα διεκδίκησης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων ή αναβίωσης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, όπως είναι ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος, ο οποίος θα ακολουθήσει έπειτα από το Ράλλυ Ακρόπολις και από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross Junior. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική μας. Με εξωστρέφεια και δυναμισμό ασχολούμαστε με όλα τα αθλήματα, στηρίζουμε όλα τα αθλήματα. 
Πάρτε το ποδήλατό σας και προετοιμαστείτε έτσι ώστε του χρόνου, περίπου τέτοιον καιρό, να κάνουμε τον Γύρο της Ελλάδας. Να θαυμάσουμε από κοντά, ποδηλατώντας, τις μοναδικές ομορφιές της χώρας μας. Να αναδείξουμε τη μοναδικότητα αυτού του πλούσιου τόπου και όλοι μαζί να πάμε τη χώρα μας πιο ψηλά».
 
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, τόνισε:
«Ποδήλατο σημαίνει πολλά. Σημαίνει, υγεία, ψυχική ισορροπία, οικονομία στην τσέπη. Θα σημαίνει ακόμη περισσότερα, ιδιαίτερα για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία, η αναβίωση του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος, που χάρις στον Υφυπουργό Αθλητισμού παίρνει σάρκα και οστά. Οπότε, αγαπητέ Λευτέρη, σου βγάζω το… κράνος»!
 
Ο βουλευτής Εύβοιας, Σπύρος Πνευματικός, υπογράμμισε:
«Βρισκόμαστε, έπειτα από πρόσκληση του Υφυπουργού Αθλητισμού, για να ποδηλατίσουμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλασίας, αλλά και για να δείξουμε στον κόσμο ότι η ποδηλασία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος μετακίνησης και άσκησης. 
Επίσης θέλουμε να τιμήσουμε την πρόταση του κ. Αυγενάκη για την αναβίωση, μετά από πολλά χρόνια, του Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό γεγονός, διότι θα αναδείξει τις ομορφιές της χώρας μας και θα δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό σε πολύ υψηλό επίπεδο.  Ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε Υφυπουργέ, για τις προσπάθειές σας»
 
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Βασίλης Διαμαντόπουλος, επισήμανε τη μεγάλη σπουδαιότητα για την ανάπτυξη του αθλήματος και την προβολή της χώρας μας με την αναβίωση του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου, ενώ ο πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της ΕΟΠ, Γιώργος Λεβεντάκης αποκάλυψε ότι «ως Ομοσπονδία έχουμε δεσμευτεί ότι στο προσεχές διάστημα θα καταθέσουμε την τελική μας πρόταση για τη διαδρομή, για να υλοποιήσουμε, μετά από πολλά χρόνια, τον Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος. Αναβαθμισμένο, καθώς είμαστε σε επικοινωνία με την Παγκόσμια Ένωση για να γίνει σε υψηλότατο επίπεδο».
 
Ο τελευταίος Έλληνας νικητής του Γύρου και πλέον επαγγελματίας προπονητής, Βασίλης Αναστόπουλος, στάθηκε αρχικά στο «μήνυμα ότι το ποδήλατο είναι ζωή, είναι υγεία. Άλλωστε το βιώσαμε όλοι κατά τη διάρκεια της καραντίνας και θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο που το έχουν βάλει τόσο πολύ στη ζωή τους» και κατέληξε λέγοντας «η αναβίωση του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος, θα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό γεγονός και για την οικογένεια της ποδηλασίας αλλά και θα δώσει τεράστια προβολή στη χώρα μας στο εξωτερικό. Ευχαριστώ τον Υφυπουργό που στάθηκε δίπλα μας, άκουσε τους προβληματισμούς και την πρότασή μας, την αγκάλιασε και ελπίζουμε του χρόνου, τέτοιον καιρό να μιλάμε με θαυμασμό για τον Γύρο της Ελλάδος». 
 
Ο βετεράνος Πρωταθλητής, Τάκης Ξουρής, θυμήθηκε πως «είχα τη χαρά, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, να γνωρίσω τον Υφυπουργό Αθλητισμού σε μια προσπάθεια που έκανα στον Υμηττό, όπου τον ανέβηκα 14 φορές, με σκοπό να δώσουμε το μήνυμα για την ανάπτυξη της ποδηλασίας στην Ελλάδα. 
Τότε γνώρισα τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος ποδηλάτισε μαζί μου και μου υποσχέθηκε ότι θα κάνει πράγματα για την ποδηλασία. Έναν χρόνο μετά είμαστε εδώ, την ίδια μέρα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ο Υφυπουργός ανακοινώνει και επίσημα την αναβίωση του Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδος και τον ευχαριστούμε πολύ».
Ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1968 ως «Έπαθλο Αρχαιοτήτων», επανήλθε τη δεκαετία του ’80, διακόπηκε για να αναβιώσει το 2002 και από το 2005 ως και το 2012 ήταν μέρος του Ποδηλατικού Γύρου της Ευρώπης, που διοργανώνεται από την Διεθνή Ένωση Ποδηλασίας.
Από τους 18 ετήσιους Γύρους που έχουν διεξαχθεί, μόνο δύο χρονιές είχαμε Έλληνες νικητές: 
> το 1981 τον Κανέλλο Κανελλόπουλο και
> το 2003 τον Βασίλη Αναστασόπουλο,
ενώ έχουν ιδιαίτερα διακριθεί και οι Ηλίας Κελεσίδης, Βαγγέλης Παπαδάκης και Γιάννης Ταμουρίδης (2ος το 2011, 3ος το 2012, τελευταία χρονιά που διοργανώθηκε).
 
bike1 prop
 
bike2 prop
 
bike3 prop
 
bike4 prop
 
 
 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ