Thu28032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Λ. Αυγενάκης: «Οι χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης να συνεργαστούμε στενά για την αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την εδραίωσή της παγκοσμίως κατά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες»

Λ. Αυγενάκης: «Οι χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης να συνεργαστούμε στενά για την αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την εδραίωσή της παγκοσμίως κατά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επικροτήθηκε η πρόταση του Υφυπουργού Αθλητισμού κατά την Υπουργική Συνάντηση για τη Νεότητα και τον Αθλητισμό της «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης», που ολοκληρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη

Για τη δύναμη του αθλητισμού, που με τις Αξίες και τις Αρχές του φέρνει πιο κοντά τους λαούς σε όλο τον κόσμο, καλλιεργεί πνεύμα ειρήνης, συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους και επηρεάζει δραστικά τις κοινωνίες και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, μίλησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην Υπουργική Συνάντηση για τη Νεότητα και τον Αθλητισμό της «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (SEECP), που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Η «Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Βουλγαρίας το 1996 για διαβαλκανική συνεργασία και συνεχίζεται αδιάλειπτα αυτά τα 25 χρόνια.

Στη Συνάντηση των Υπουργών για τη Νεότητα και τον Αθλητισμό, όπου πλην Ελλάδας και της οικοδέσποινας Τουρκίας συμμετείχαν άλλες οκτώ χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αλβανία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία), ο κ. Αυγενάκης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενδυνάμωσης των Ιδεωδών των Ολυμπιακών Αγώνων και συμπόρευσης με αυτά ως οδηγό:
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διδάσκουν την κοινή, αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη των αθλητών και των αθλητριών που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές και πολιτισμικές κουλτούρες. Η ειρήνη, το ευ αγωνίζεσθαι και η ευγενής άμιλλα είναι απαραίτητα συστατικά για την κοινωνία που θέλουμε να έχουμε» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και επισήμανε ότι:
«Με στόχο την ενδυνάμωση του θεσμού των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, οι χώρες μας να συνεργαστούν για τη διατύπωση και υποστήριξη προτάσεων, που θα αφορούν στην Ολυμπιακή Εκεχειρία. Να προβούν στις δέουσες ενέργειες για να συνεισφέρουν στην αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την εδραίωσή της στην παγκόσμια συλλογική συνείδηση ως ένα αποτελεσματικό όργανο για τον τερματισμό, τουλάχιστον, των παγκοσμίων διενέξεων, στηριζόμενοι σε αυτό καθαυτό το γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων».
Η πρόταση του κ. Αυγενάκη επικροτήθηκε με ενθουσιασμό και αναμένεται να συμπεριληφθεί στην Κοινή Δήλωση της επόμενης Συνάντησης Υπουργών για τη Νεότητα και τον Αθλητισμό.
Ήδη, μάλιστα, στην Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε, προστέθηκαν τα εξής σε ότι αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

«Υποστηρίζουμε προτάσεις και συνεργατικές πρακτικές που αναπτύχθηκαν για την προώθηση των Ολυμπιακών αξιών και ιδανικών.
Φροντίζουμε να δρούμε υπό το Ολυμπιακό πνεύμα, με αμοιβαία κατανόηση, φιλία, αλληλεγγύη και με γνώμονα το ευ αγωνίζεσθαι, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου μέσω του αθλητισμού»
Σημειώνεται ότι, από τον προσεχή μήνα, τον Ιούλιο του 2021 και για έναν χρόνο, θα αναλάβει η Ελλάδα την Προεδρία της «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης», διαδεχόμενη την τρέχουσα Προεδρία της Τουρκίας.
Η ελληνική Προεδρία, μάλιστα, θα αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επιβεβαίωση της ενεργούς παρουσίας της χώρας μας στην περιοχή και για την υιοθέτηση πρωτοβουλιών που θα αναδεικνύουν τον περιφερειακό της ρόλο.

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη:

«Κύριοι συνάδελφοι,

Χαιρετίζω τη σημερινή μας συνάντηση και ευχαριστώ θερμά τον κ. Μεχμέτ Κασάπογλου, για τη διοργάνωση αυτής της Συνάντησης και για τη ζεστή φιλοξενία.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι η σημερινή μας Συνάντηση αποτυπώνει την δυναμική μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια, το 1996. Τότε η πρωτοβουλία που αναλάβαμε, η Σόφια και η Αθήνα, είχε αυτόν ακριβώς το σκοπό: να αναπτύξουμε συνέργειες και συνεργασίες όλες οι χώρες των Βαλκανίων, όλες οι περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η σημερινή Συνάντηση αποτελεί επιβεβαίωση και επιβράβευση αυτής της προσπάθειας.

Νοιώθω και προσωπικά υπερήφανος, διότι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής είχε πραγματοποιηθεί το 1997 στη γενέτειρα μου, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη. Ελπίζω να τα καταφέρουμε σύντομα να κάνουμε την επόμενη Συνάντησή μας και πάλι στην Κρήτη και να έχω την ευκαιρία να σας προσφέρω μια «γεύση» από τις ομορφιές του τόπου μου και την κρητική φιλοξενία.  

Η Διαβαλκανική Συνεργασία, η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), αναδεικνύει την περιφερειακή συνεργασία, ενδυναμώνει τις συνέργειες, δίνει έμφαση σε κοινές αξίες και σε αυτά που μας ενώνουν, ενισχύοντας έτσι τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Και αγαπητοί συνάδελφοι, αυτά που μας ενώνουν σε αυτό το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης είναι πάρα πολλά!

Ιδιαίτερα στον τομέα του αθλητισμού, η εξωστρέφεια, οι συνεργασίες, η ανάδειξη κοινών αρχών και, κυρίως, η προώθηση των Ολυμπιακών Αρχών και Αξιών αποτελούν κοινό τόπο. Ο αθλητισμός φέρνει πιο κοντά τους λαούς ολόκληρου του κόσμου, καλλιεργεί πνεύμα ειρήνης, συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Θα αναφερθώ σε ένα απόσπασμα της ιστορικής ομιλίας του ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, για τη δύναμη του αθλητισμού:
«… Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Έχει τη δύναμη να εμπνεύσει. Έχει τη δύναμη να ενώσει τον κόσμο με έναν τρόπο που ελάχιστα άλλα πράγματα μπορούν. Μιλάει στους νέους σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν. Ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα».
Αυτό το απόσπασμα συμπυκνώνει όλη τη δυναμική που έχει ο αθλητισμός για να ενώσει τον κόσμο.

Άλλωστε, οι θεμελιώδεις Αρχές του αθλητισμού βασίζονται στο σεβασμό, στην ανοχή στη διαφορετικότητα, στην ισότητα ανεξαρτήτου εθνικότητας, καταγωγής, φυλής ή κατάστασης. Οι Ολυμπιακές Αξίες της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι έχουν διαχρονική αξία και καθρεφτίζουν τις Αρχές της συνεργασίας και της αρμονικής συνύπαρξης.    
Κλασσικό παράδειγμα αυτών των Αξιών είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι μόνο αγωνίσματα και επιδόσεις.
Είναι ιδέα διαχρονική που πηγάζει από την αρχαιότητα, περνάει από γενιά σε γενιά και συνεχίζει απερίσπαστη την πορεία της στο χρόνο.
Και στον πυρήνα αυτής της ιδέας βρίσκεται η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία μεταξύ των λαών. Μάλιστα, κάτω από αυτό το πρίσμα διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία!   

Οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες διδάσκουν την κοινή, αρμονική και ειρηνική συμπόρευσης των αθλητών και των αθλητριών που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές και πολιτισμικές κουλτούρες.

Ο Ολυμπισμός είναι αυτός που καταδεικνύει ότι η ειρήνη, το ευ αγωνίζεσθαι και η ευγενής άμιλλα είναι απαραίτητα συστατικά για την κοινωνία που θέλουμε να έχουμε.
Αποτελεί μεγάλη ευκαιρία να οικοδομήσουμε με στέρεες βάσεις τις Αξίες του Ολυμπιακού Ιδεώδους και να τις μεταλαμπαδεύσουμε στην κοινωνία μας, στους λαούς μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, κύριοι συνάδελφοι, και υπό αυτό το σκεπτικό πρότεινα και τις προσθήκες στο κείμενο του Ψηφίσματος. Σας έχουν ήδη σταλεί, αλλά σας τα επισημαίνω, για την τήρηση της διαδικασίας:
 
«Με στόχο την ενδυνάμωση του θεσμού των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, όλα τα Μέρη θα συνεργαστούν για τη διατύπωση και υποστήριξη προτάσεων, που θα αφορούν στην Ολυμπιακή Εκεχειρία.
Τα Μέρη θα προβούν στις δέουσες ενέργειες για να συνεισφέρουν στην αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την εδραίωσή της στην παγκόσμια συλλογική συνείδηση ως ένα αποτελεσματικό όργανο για τον τερματισμό, τουλάχιστον, των παγκοσμίων διενέξεων, στηριζόμενοι σε αυτό καθαυτό το γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τα Μέρη θα προωθούν κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών, με στόχο να ενισχυθούν περαιτέρω η διαφάνεια και η χρηστή διακυβέρνηση του αθλητισμού».
Κι ελπίζω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι στην επόμενη Συνάντηση θα εγκριθούν από όλους μας.  

Ο αθλητισμός μάς προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία. Και θεωρώ όλους εμάς τυχερούς που διαχειριζόμαστε τον τομέα του αθλητισμού για τις χώρες μας. Ο αθλητισμός μπορεί να γίνει το βασικό μας εργαλείο, ο πρωτεργάτης στην ανάπτυξη συνεργασιών, συνεργιών και αρμονικής συνύπαρξης.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν, να τονώσουμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας για τον αθλητισμό και να διαμορφώσουμε μια αθλητική νοοτροπία, ιδίως στις νεαρές ηλικίες, η οποία θα αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα, οδηγώντας σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διαβίωσης.

Όλοι διαπιστώσαμε, την περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας, την αναγκαιότητα της στροφής προς ένα πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης, εντάσσοντας την άσκηση στην καθημερινότητά μας. Παράλληλα, διαπιστώσαμε την αναγκαιότητα της κοινής αντιμετώπισης των κοινών προβλημάτων.    

Αν κατορθώσουμε να αποκτήσουμε έναν ποιοτικότερο αθλητισμό, δεν θα έχουμε μόνο καλύτερη υγεία. Θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να βελτιωθούμε ως κοινωνία.

Στόχος μας είναι ο αθλητισμός να είναι γιορτή! Μια γιορτή που επιβραβεύει την προσπάθεια, την ευγενή άμιλλα, τον αγώνα για βελτίωση, την αλληλεγγύη και την ομαδικότητα, τη χαρά του ταξιδιού και το έπαθλο της νίκης.
Μια γιορτή που μπορούν να συμμετέχουν όλοι, μια γιορτή χαράς, ειρήνης και συνεργασίας!
Μια γιορτή όπου δεν υπάρχει φανατισμός και βία, αλλά που όλοι ενθαρρύνουν τους παίκτες, τους αθλητές, την ομάδα τους και που όλοι στο τέλος του αγώνα αναγνωρίζουν τον καλύτερο!

Όλα αυτά δεν είναι έκθεση ιδεών. Μπορούν να γίνουν πράξη! Εμείς αυτό επιδιώκουμε, αυτό οραματιζόμαστε, γι’ αυτό εργαζόμαστε.

Αυτός είναι ο στόχος και της Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Ο αθλητισμός να αποτελέσει όχημα περιφερειακής συνεργασίας, να ενισχύσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και να ενδυναμώσει τη συνεργασία μας.

Από την 1η Ιουλίου αναλαμβάνουμε την Προεδρία της Διαβαλκανικής Συνεργασίας και δεσμεύομαι να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σημαντική αυτή προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια, που μεγάλωσε και διευρύνθηκε όλο αυτόν τον καιρό και που έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τον οικοδεσπότη μας, κ. Μεχμέτ Κασάπογλου, για την εξαιρετική αυτή διοργάνωση, για όλη την εποικοδομητική συνεργασία και για τη ζεστή φιλοξενία.

Να ευχαριστήσω επίσης όλους τους συναδέλφους Υπουργούς Αθλητισμού των υπολοίπων χωρών που δίνουν το παρόν σήμερα.
Ελπίζω σε μια στενή και αποδοτική συνεργασία όλων μας για την επόμενη περίοδο που θα αναλάβει η χώρα μας την Προεδρία».

Το κείμενο της Κοινής Δήλωσης των 10 χωρών, στο πέρας των εργασιών της Υπουργικής Συνάντησης για τη Νεότητα και τον Αθλητισμό της «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης»:

«Εμείς, οι Υπουργοί υπεύθυνοι για τη Νεότητα και τον Αθλητισμό από τους Συμμετέχοντες στη Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), είχαμε την χαρά να πραγματοποιήσουμε την Υπουργική Συνάντηση SEECP για τη Νεότητα και τον Αθλητισμό στην Κωνσταντινούπολη, στις 9 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο της Τουρκικής Προεδρίας της SEECP, με στόχο την προώθηση, την επέκταση και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων στους τομείς της νεότητας και ιδίως του αθλητισμού.

Με αυτήν την Υπουργική Συνάντηση, με κύριο θέμα «Γείτονες, ΔΕΙΤΕ μαζί μέσω του αθλητισμού», λαμβάνοντας υπόψη ότι η νεότητα και ο αθλητισμός είναι εργαλεία αλληλεγγύης μεταξύ των συμμετεχόντων, συμφωνήσαμε ότι:

Αναγνωρίζουμε ότι η SEECP είναι μια σημαντική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει πρακτικές εργασίας για 25 χρόνια με στενή περιφερειακή ευαισθησία αντλώντας τη δύναμή της από την ισχυρή κοινή δέσμευση των συμμετεχόντων της.

Είμαστε χαρούμενοι που η συνεργασία, που καθιερώθηκε και αναπτύχθηκε σε πολλούς συμμετέχοντες της SEECP, επεκτείνεται σε αυτό το εξαιρετικό επίπεδο στους τομείς της νεότητας και του αθλητισμού.

Πιστεύουμε ότι η SEECP, η οποία αποτελεί μια σημαντική οντότητα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πρέπει να επεκτείνει την αλληλεγγύη της βάσει των θετικών ρόλων που διαδραματίζει, όσον αφορά στη συνεργασία που θα αναπτυχθεί που θα αναπτυχθεί στους τομείς της νεότητας και του αθλητισμού.

Αναγνωρίζουμε την αυξανόμενη συμβολή του αθλητισμού, ο οποίος είναι σημαντικός πάροχος για τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, στην παγκόσμια ανάπτυξη και την οικοδόμηση της ειρήνης μέσω της προώθησης της ανοχής, του σεβασμού και της ακεραιότητας, καθώς αναγνωρίζουμε και τη συμβολή του στη διαφύλαξη και ενίσχυση των ατόμων και των κοινωνιών, ιδίως παιδιά, γυναίκες και νεότητα.

Θεωρούμε τον αθλητισμό ως μια ισχυρή δύναμη που μας υπενθυμίζει να ενεργούμε με ενότητα και να επιδιώκουμε να εδραιώσουμε τις καλές σχέσεις μεταξύ των λαών της περιοχής εκμεταλλευόμενοι την ενοποιητική δύναμη του αθλητισμού με έναν πιο εκτεταμένο τρόπο.

Πιστεύουμε ότι θα αναπτύξουμε τις καλές μας σχέσεις γειτονίας και την ισχυρή περιφερειακή συνεργασία, μοιραζόμενοι τα βήματα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και εργασίες που θα εκτελέσουμε στο μέλλον στον τομέα του αθλητισμού.

Θα δώσουμε σημασία στην περιφερειακή συνεργασία που θα αναπτυχθεί στον τομέα του αθλητισμού σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη όσον αφορά στη βελτίωση των προτύπων με την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών.

Αναγνωρίζουμε ότι απαιτείται η δημιουργία μόνιμων διαύλων επικοινωνίας για την ανάπτυξη των πολιτικών των συμμετεχόντων σχετικά με την οργάνωση αθλητικών οργανώσεων μεγάλης κλίμακας, την ανάπτυξη αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων, την προώθηση καλών σχέσεων μεταξύ αθλητικών ομοσπονδιών, τη διάδοση του αθλητισμού για όλες τις δραστηριότητες, την ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού και τη βελτίωση των μηχανισμών που υποστηρίζουν την αθλητική βιομηχανία και θα προσκαλέσουμε τους συμμετέχοντες της SEECP στις εκδηλώσεις για αυτά τα θέματα για να μοιραστούν την εμπειρία τους σχετικά με τις καλές πρακτικές.

Δηλώνουμε ότι πρέπει να υποστηρίζονται κώδικες θεμιτού συναγωνισμού και συμμετοχής προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκαιο αγωνιστικό περιβάλλον στον αθλητισμό και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα θεμιτού συναγωνισμού όλων των ενδιαφερομένων αθλητών, ιδίως των καθαρών αθλητών.

Υποστηρίζουμε τη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των οργανισμών αντι-ντόπινγκ των συμμετεχόντων της SEECP, προκειμένου να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας όσον αφορά τη διεξαγωγή αποτελεσματικών και ουσιαστικών έργων κατά του ντόπινγκ στον αθλητισμό και να συμβάλλουμε σε καθαρό και δίκαιο αθλητισμό χωρίς να παραβιάζουμε την αρχή μηδενικής ανοχής στο ντόπινγκ.

Αναγνωρίζουμε ότι το αθλητικό περιβάλλον πρέπει να παρέχεται σε όλους υπό φιλικές προς το περιβάλλον, ισότιμες, δίκαιες, ασφαλείς, προστατευμένες και υγιείς συνθήκες, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει ανοχή έναντι κάθε είδους διάκρισης.

Υποστηρίζουμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στον αθλητισμό για κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να επιτευχθεί ένα παγκόσμιο, ηθικό και χωρίς αποκλεισμούς αθλητικό περιβάλλον ιδανικό να ξεπεράσει τις διαφορές σε σχέση με τη γλώσσα, τη θρησκεία, τη φυλή, το φύλο, την ηλικία και οικονομική κατάσταση.

Προωθούμε κοινές πρωτοβουλίες με διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η διαφάνεια και η χρηστή διακυβέρνηση του αθλητισμού.

Υποστηρίζουμε προτάσεις και συνεργατικές πρακτικές που αναπτύχθηκαν για την προώθηση των Ολυμπιακών αξιών και ιδανικών.

Φροντίζουμε να δρούμε υπό το Ολυμπιακό πνεύμα, με αμοιβαία κατανόηση, φιλία, αλληλεγγύη και με γνώμονα το ευ αγωνίζεσθαι, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου μέσω του αθλητισμού.

Ευελπιστούμε ότι, η καταπολέμηση στοιχείων όπως η βία, η διαφθορά, η απάτη, η χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, το παράνομο στοίχημα, ο χουλιγκανισμός και ο ρατσισμός στον αθλητισμό, τα οποία είναι ασυμβίβαστα με το αθλητικό πνεύμα, θα συμβάλουν στην οικοδόμηση του περιβάλλοντος ειρήνης, ηρεμίας και εμπιστοσύνης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σχετικά με αυτά τα θέματα.

Θέλουμε να προωθήσουμε τη δημιουργία ευκαιριών κοινής συνεργασίας στον τομέα του αθλητικού τουρισμού, που είναι η κινητήρια δύναμη και καταλύτης για την ανάπτυξη και επέκταση της αθλητικής βιομηχανίας, και την παραγωγή έργων που αποσκοπούν στην αύξηση της αναγνώρισης των αθλητικών τουριστικών προορισμών.

Πιστεύουμε ότι θα μεταδώσουμε στους νέους και σε όσους ενδιαφέρονται την πεποίθησή μας ότι ζούμε μαζί και θα την μεταφέρουμε και στο μέλλον αμοιβαία προωθώντας και βιώνοντας τον παραδοσιακό μας αθλητισμό που αντικατοπτρίζει τους πολιτισμούς και τις αξίες μας.

Λαμβάνουμε υπόψη ότι απαιτείται επίσης η καθιέρωση και ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της νεότητας με βάση την πεποίθηση ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη των νέων μας και στην οικοδόμηση ενός καλύτερου και ειρηνικού κόσμου στο πλαίσιο της αμοιβαίας κατανόησης και φιλίας.

Υποστηρίζουμε τη διοργάνωση καμπ νεότητας, ανταλλαγών νέων, κοινών εθελοντικών δραστηριοτήτων και παρόμοιων εκδηλώσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν πλατφόρμες όπου οι νέοι μας μπορούν να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο, τους πολιτισμούς τους και να συζητήσουν τα κοινά τους προβλήματα και λύσεις.

Δίνουμε σημασία  τις προσπάθειες των συμμετεχόντων, οι οποίοι θα αναλάβουν την Προεδρία του Γραφείου της SEECP, ως προς την οργάνωση και εκτέλεση με παραδοσιακό τρόπο των δραστηριοτήτων των νέων, όπως αναφέρθηκε στην παράγραφο ανωτέρω μέσα στην προσεχή περίοδο, και θεωρούμε ότι θα είναι επωφελές να προωθηθεί η συμμετοχή των νέων μας σε ανάλογες δραστηριότητες νέων.

Υπογραμμίζουμε τη σημασία της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της νεότητας και αθλητισμού και δηλώνουμε ότι απαιτείται να δοθεί προσοχή στις απαιτήσεις και τις συστάσεις της διεθνούς και περιφερειακής οργάνωσης για μια ισχυρή συνεργασία, αναγνωρίζοντας τις αυξανόμενες αρνητικές επιπτώσεις στους συμμετέχοντες της SEECP και τις κοινωνίες τους και τις αναδυόμενες ανάγκες όσον αφορά στην πανδημία του Covid-19, όπου αντιλαμβανόμαστε καλύτερα ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής ανάγκης, αλλά και σε άλλες πιθανές κρίσεις, όπως της αλλαγής του κλίματος.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στο Υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας, το οποίο έκανε προσπάθεια να οργανώσει επιτυχώς την Υπουργική Συνάντηση SEECP για τη Νεότητα και τον Αθλητισμό, και ευχαριστούμε τα αρμόδια υπουργεία των μελών της SEECP, τα οποία συνετέλεσαν στην αποτελεσματικότητα και τη συμμετοχή σε αυτή την υπουργική συνάντηση υψηλού επιπέδου, αλλά και για τις συνεισφορές τους που ενίσχυσαν την περιφερειακή μας αλληλεγγύη, όσον αφορά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους αθλητές, τη νεότητα και τους λαούς μας.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η Υπουργική Συνάντηση SEECP, για τη νεότητα και τον αθλητισμό, γνώρισε σημαντικές αποφάσεις που σχετίζονται στενά με τη νεότητα και τον αθλητισμό σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και προσβλέπουμε στις ακόλουθες Υπουργικές Συναντήσεις SEECP, για τη νεότητα και τον αθλητισμό, που θα διοργανωθούν από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα αναλάβουν το γραφείο προεδρίας της».
WhatsApp Image 2021-06-09 at 13.22.48pr
WhatsApp Image 2021-06-09 at 13.21.39pr
WhatsApp Image 2021-06-09 at 13.22.49pr

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ