Thu28032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Λ. Αυγενάκης: «Είμαστε υπερήφανοι για τις πρώτες Εθνικές Παράκτιες Αθλητικές Εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, τη διαφάνεια στην κατασκευή τους και την αδιάκοπη χρήση τους για την ανάπτυξη του αθλητισμού μας»

Λ. Αυγενάκης: «Είμαστε υπερήφανοι για τις πρώτες Εθνικές Παράκτιες Αθλητικές Εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, τη διαφάνεια στην κατασκευή τους και την αδιάκοπη χρήση τους για την ανάπτυξη του αθλητισμού μας»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2022
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αναλυτική απάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού, σε σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για το όραμα της δημιουργίας του “Karteros Beach Sports Center”, την αναγκαιότητα και χρησιμότητά του, την άμεση και αδιάκοπη χρήση, με όλα τα σχετικά έγγραφα, τις άδειες και τις δαπάνες κατασκευής του
 
«Είμαστε υπερήφανοι για το “Karteros Beach Sports Center”, τις πρώτες Εθνικές Παράκτιες Αθλητικές Εγκαταστάσεις στην Ελλάδα» τονίζει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, που υπέβαλλαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
 
Στην πολυσέλιδη γραπτή απάντηση, ο Υφυπουργός Αθλητισμού διαπιστώνει το αυθαίρετο των ισχυρισμών των βουλευτών, καθώς κανείς τους δεν έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις, καταθέτει όλα τα σχετικά έγγραφα, τις άδειες και τις δαπάνες για την τάχιστη, μέσα σε ελάχιστους μήνες και αρτιότατη κατασκευή του «Karteros Beach Sport Center», αναλύει το όραμα της δημιουργίας του, την αναγκαιότητα και χρησιμότητά του και παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για την άμεση και αδιάκοπη χρήση του -από τις 13/06/2022 έως και σήμερα- με:
* την άκρως επιτυχημένη διεξαγωγή Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων και πλήθους διαφορετικών διοργανώσεων, που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, για τα αθλήματα άμμου και παραλίας,
* τη διαρκή αξιοποίησή τους, ως έδρα των Εθνικών μας Ομάδων Beach Volley και Beach Handball, καθώς και των τοπικών σωματείων που δραστηριοποιούνται στα αθλήματα άμμου, 
* την καθημερινή επισκεψιμότητά τους από την τοπική κοινωνία, η οποία γνωρίζει και μυείται στην κουλτούρα αυτών των αθλημάτων και στα οφέλη του αθλητικού τουρισμού, εν όψει και της σπουδαίας διοργάνωσης των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023» τον προσεχή Σεπτέμβριο.
 
«Καταφέραμε να μπει τάξη στην ευρύτερη περιοχή, να υπάρξουν κανόνες και ασφάλεια. Καταφέραμε να αξιοποιούμε μια ολόκληρη περιοχή και να αποδοθεί και πάλι στην κοινωνία ολόκληρη η έκταση του Καρτερού» επισημαίνει ο κ. Αυγενάκης, αναφερόμενος στην πρώτη αξιοποίηση έκτασης του Δημοσίου στον νομό Ηρακλείου, από εκείνες που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ και ήταν παραμελημένη με εκατοντάδες καταπατητές, η οποία μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο και ασφαλή αθλητικό χώρο, προς όφελος της αθλητικής οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας.
 
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού απαριθμεί τις δεκάδες διοργανώσεις που έχουν ήδη διεξαχθεί, με περίπου 5.000 αθλήτριες και αθλητές να συμμετέχουν από 150 εθνικές αποστολές από όλο τον κόσμο, την παρουσία πολλών Ολυμπιονικών και σπουδαίων Πρωταθλητών, καθώς και τους χιλιάδες επισκέπτες – θεατές στις εγκαταστάσεις, αναδεικνύοντας και το κρίσιμο θέμα του αθλητικού τουρισμού και τα οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
 
Υπογραμμίζει, επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης τις αλλεπάλληλες συγχαρητήριες δηλώσεις από αθλητικούς παράγοντες:
-τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χάντμπολ,  
-τους προέδρους των Ομοσπονδιών Πετοσφαίρισης και Χειροσφαίρισης, 
-τον Βραζιλιάνο ομοσπονδιακό μας προπονητή Beach Volley, 
-τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Μεσογειακών Αγώνων, που πρόσφατα επιθεώρησαν την πρόοδο των εργασιών εν όψει των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023» και την βρήκαν εξαιρετική.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη στο «Karteros Beach Sport Center» οι εκδηλώσεις «One Year to Go», προπομπός των Αγώνων, ενώ για 3η συνεχόμενη εβδομάδα, δεκάδες σχολεία όλων των βαθμίδων (6.000 μαθητές και μαθήτριες ήδη) επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις και μαθαίνουν δια ζώσης τα συναρπαστικά σπορ άμμου και θάλασσας. 
 
Σε ότι αφορά την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, που αναληθώς αναφέρεται η παρεμπόδισή της στην Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το σύνολο των εγκαταστάσεων είναι προσβάσιμο με τις απαιτούμενες ράμπες, διαγράμμιση, μπάνια, ειδικές θέσεις πάρκινγκ, κλπ. Πληροί όλες τις προδιαγραφές των Διεθνών και Εθνικών Κανονισμών για την προσβασιμότητα.
Παράλληλα σε συνεργασία με την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΔΠΕ) και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ) προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν και αγώνες Παραολυμπιακών αθλημάτων για πρώτη φορά στους 3ους  Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες «Ηράκλειο 2023».
Και καταλήγει, στην απάντησή του, ο Υφυπουργός Αθλητισμού:
«Είναι εμφανής, από το πνεύμα της ερώτησής σας, η προσπάθεια μηδενισμού ενός πολύ σημαντικού έργου. Κι εδώ προκύπτουν εύλογα ερωτήματα από ολόκληρη την αθλητική κοινότητα που αγωνίσθηκε ή επισκέφθηκε τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του «Karteros Beach Sports Center», αλλά και από την κοινωνία της Κρήτης και ιδιαίτερα τους πολίτες του Ηρακλείου:
- Είστε υπέρ ή κατά της περαιτέρω ανάπτυξης του αθλητισμού στον τόπο μας; 
- Είστε υπέρ ή κατά της διοργάνωσης διεθνών και εγχώριων αθλητικών διοργανώσεων; 
- Είστε υπέρ ή κατά της κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων και της περαιτέρω ενίσχυσης του αθλητικού τουρισμού; 
- Είστε υπέρ ή κατά της αξιοποίησης εκτάσεων του Δημοσίου; 
- Είστε υπέρ ή κατά της απομάκρυνσης καταπατητών από τις εκτάσεις του Δημοσίου;
- Είστε υπέρ ή κατά της απόδοσης των δημόσιων εκτάσεων για χρήση από την αθλητική κοινωνία και το σύνολο της κοινωνίας;
Εμείς κινηθήκαμε άμεσα, προκειμένου να είμαστε συνεπείς στους διεθνείς μας εταίρους και να ανταποκριθούμε άψογα στις απαιτήσεις των διοργανώσεων, που είχαμε αναλάβει. Όλες μας οι ενέργειες χαρακτηρίζονται από απόλυτη διαφάνεια.  Η πόλη του Ηρακλείου απέκτησε ξανά μια παραλία την οποία δεν είχε ουσιαστικά. Δώσαμε πνοή σε μια περιοχή, που είχε την εικόνα της απόλυτης παρακμής».
 
Να σημειωθεί ότι ο κ. Αυγενάκης παρέθεσε και σχετική Συνέντευξη Τύπου για τα ΜΜΕ του Ηρακλείου, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, των Ομοσπονδιών κολύμβησης, βόλεϊ, χάντμπολ, γυμναστικής, καράτε, των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, η Οργανωτική Επιτροπή των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023», καθώς και τα ΔΣ ΕΑΚ Ηρακλείου και ΕΑΚ Χανίων.
Ανακοίνωσε, δε, ο Υφυπουργός Αθλητισμού την έναρξη της β’ φάσης Έργων στο «Κarteros Beach Sports Center» για τη δημιουργία χώρων κι άλλων αθλημάτων, καθώς και την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα για τις ανάγκες των ομάδων ποδοσφαίρου γυναικών και όσων ποδοσφαιρικών σωματείων είναι «άστεγα» 
 
 
 
Συνημμένα τα εξής έγγραφα:
 
 
PHOTO4a
 
 
PHOTO3a

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ