Tue23072024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Σταθμός στην αναγέννηση του ΟΑΚΑ τα 40α γενέθλιά του!

Σταθμός στην αναγέννηση του ΟΑΚΑ τα 40α γενέθλιά του!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2022
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
 
Λαμπρή επετειακή εκδήλωση, με παρουσίαση από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του ολιστικού εκσυγχρονισμού που ήδη υλοποιείται στο Ολυμπιακό Συγκρότημα, κόστους άνω των 90 εκατ. ευρώ, με τιμές στο ένδοξο παρελθόν και συγκινητικές βραβεύσεις εμβληματικών αθλητών
 
 
Με μια λαμπρότατη δίωρη εκδήλωση εορτάστηκαν στο ΟΑΚΑ τα 40ά γενέθλια του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης»!
 
Παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, των πρώην Υφυπουργών Αθλητισμού Φάνης Πάλλη Πετραλιά, Γιώργου Λιάνη, Ανδρέα Φούρα, Γιάννη Ανδριανού, του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, του προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργου Καπελάκη, Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας, προέδρων αθλητικών Ομοσπονδιών, δημάρχων και στελεχών της αθλητικής οικογένειας, αναφέρθηκε η μακρόχρονη ιστορία του ΟΑΚΑ, οι ενέργειες που έχουν γίνει και κυρίως εκείνες που έχουν δρομολογηθεί, συνολικής αξίας 90 εκατ. ευρώ, για την ολιστική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και τη μετατροπή του Ολυμπιακού Συγκροτήματος σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας.
 
Επιπλέον, παρουσιάστηκε και το νέο λογότυπο του Οργανισμού, το οποίο πρεσβεύει όσα καλείται να διαδραματίσει στη σύγχρονη εποχή το «ΟΑΚΑ 2.0». 
Αποτελείται από γραμμικά σχέδια που παραπέμπουν στους πέντε κύκλους της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων, τους κύκλους που εκπροσωπούν και ενώνουν όλα τα έθνη κάτω από την Ολυμπιακή Ιδέα. Είναι παλλόμενοι, όπως είναι ο παλμός της ζωής, και σχηματίζουν μία καρδιά διότι στο ΟΑΚΑ χτυπάει η καρδιά του αθλητισμού και του πολιτισμού της Ελλάδος μας.  
 
Αποκορύφωμα της εκδήλωσης οι βραβεύσεις -με πολύ συναίσθημα και συγκινήσεις- Πρωταθλητριών και Πρωταθλητών, καθώς και άλλων προσώπων του αθλητισμού, που έχουν συνδέσει άρρηκτα τη σπουδαία καριέρα τους με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» αυτά τα 40 χρόνια:
* Άννα Βερούλη (για το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου το 1982 και πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στο ΟΑΚΑ), 
* Νίκος Μαχλάς (για το μοναδικό και νικητήριο γκολ στον αγώνα Ελλάδα – Ρωσία το 1993, που έδωσε την 1η θέση της Εθνικής Ποδοσφαίρου στο όμιλό της για την παρθενική πρόκριση στο Μουντιάλ των ΗΠΑ),
* Γιώργος Αφρουδάκης (για το ασημένιο μετάλλιο της Εθνικής ομάδας πόλο ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1997),
* Νίκη Ξάνθου (για το ασημένιο μετάλλιο στο μήκος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου - 1997), 
* Κώστας Γκατσιούδης (για το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου - 1997),
* Νίκος Κακλαμανάκης (άναψε τη Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 και στο πρόσωπό του τιμώνται όλοι οι Ολυμπιονίκες μας)
* Γεώργιος Καπελάκης (οι Γιώργος Τόπτσης και Χρήστος Αγγουράκης που άναψαν τη Φλόγα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες το 2004 δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή και όλοι οι Παραολυμπιονίκες μας των Αγώνων του 2004 τιμώνται στο πρόσωπο του Προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής).
 
Επίσης, τιμήθηκαν οι παριστάμενοι πρώην Υφυπουργοί Αθλητισμού
> Φάνη Πάλλη Πετραλιά, 
> Γιώργος Λιάνης, 
> Ανδρέας Φούρας 
> Γιάννης Ανδριανός
καθώς και
==> ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, 
==> ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, πρέσβης επί τιμή, Διονύσιος Κοδέλας (για τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics που διεξήχθησαν στο ΟΑΚΑ το 2011), 
==> ο  παλαιότερος εργαζόμενος στο Ολυμπιακό Συγκρότημα, Γιώργος Δαρζέντας και 
==> ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΚΑ, Χρήστος Χρηστακίδης.
 
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις συνεχείς και καθημερινές ενέργειες της τελευταίας τριετίας για τη διαρκή αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, αλλά κυρίως στο όραμα και την υλοποίηση της ολιστικής παρέμβασης, συνολικής αξίας άνω των 90 εκατ. ευρώ, για τη μετατροπή του Ολυμπιακού Συγκροτήματος σε ό,τι πιο σύγχρονο και λειτουργικό απαιτεί η προσεχής δεκαετία, τονίζοντας:  
 
«Μεριμνούμε όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο του ΟΑΚΑ. Μας ενδιαφέρει η επόμενη μέρα, μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε ότι το ΟΑΚΑ όχι μόνο δεν θα βαλτώσει στο μέλλον, αλλά θα συνεχίσει να ανθίζει, να αναπτύσσεται, να εξελίσσεται και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στην αθλητική οικογένεια και στους πολίτες.  
 
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουμε το όραμα μας για το ΟΑΚΑ. 
Αφού οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις μέσα από 3,5 χρόνια σκληρής δουλειάς, με θάρρος οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ και συγκροτούμε ένα καινοτόμο πλάνο ώστε να καταστεί υπερτοπικός πόλος με εθνική και διεθνή εμβέλεια. 
 
Οι βασικοί μας στόχοι για το ΟΑΚΑ, επιγραμματικά: 
* αύξηση της επισκεψιμότητας σε 40.000 άτομα ημερησίως από τις νέες λειτουργίες,
* βιωσιμότητα των εγκαταστάσεων,
* αύξηση του χώρου πρασίνου από 20% σε 30%, με την ανάπλαση των ανοιχτών χώρων, τη δημιουργία νέων χώρων και διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής και την αντικατάσταση με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον,
* μείωση ενεργειακού αποτυπώματος,
* η ενεργειακή αναβάθμιση να μειώσει το κόστος λειτουργίας του πάνω από 30%.
* οικονομικά σε ορίζοντα πενταετίας προσδοκούμε έσοδα ύψους 9,5 εκ. ευρώ, 
* μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία 1.400 μόνιμων θέσεων εργασίας, 
* προσέλκυση των πολιτών με τη δημιουργία πρόσθετων χώρων και συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.
* ανάδειξη σε Ολυμπιακό Πάρκο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Τουρισμού για την αθλητική οικογένεια, ανοικτό στην κοινωνία.
 
Με αυτό το όραμα ξεκινήσαμε να αλλάζουμε όψη στο ΟΑΚΑ πριν 3,5 χρόνια, με αυτό το όραμα παρουσιάσαμε πέρυσι το Master Plan, με αυτό το όραμα συνεχίζουμε την αξιοποίησή του σηματοδοτώντας μια νέα, ελπιδοφόρα ημέρα και με αυτό το όραμα συνεχίζουμε με συνέπεια την αθλητική μας μεταρρύθμιση.
 
Πρόκειται για ολιστικές παρεμβάσεις, που περιλαμβάνουν:   
1. Αλλαγή στους ελαστικούς τάπητες στο Κεντρικό Στάδιο και τα προπονητήρια του ΟΑΚΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. 
Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι την ερχόμενη Τρίτη συζητείται ως θέμα η Διακήρυξη του έργου στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει η δημοσίευση της Προκήρυξης.   
2. Αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης.
3. Δημιουργία τoυ Κέντρου Υγρού Στίβου, με 11 πισίνες σε συνεργασία με την εταιρεία LAMDA.  
4. Κατασκευή νέου κτηρίου που θα αποτελέσει το σπίτι της ξιφασκίας, του handball, της γυμναστικής και του cheerleading.
5. Κατασκευή τριών τοίχων αναρρίχησης Ολυμπιακών προδιαγραφών για να αποκτήσει σπίτι και η Εθνική Ομάδα Αναρρίχησης.
6. Νέος πολυχώρος στην αίθουσα Κασιμάτη για πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλήματα όπως handball, volleyball, footsall, γυμναστική.
7. Smart ΟΑΚΑ, η ψηφιακή αναβάθμιση του συγκροτήματος, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ένταξη του έργου στο τομεακό του πρόγραμμα.  
 
8. Άφησα τελευταία, τα έργα συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Ολυμπιακού συγκροτήματος, τα οποία εντάξαμε στα έργα του Tαμείου Aνάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΟΑΚΑ 2.0., συνολικού προϋπολογισμού 54.000.000 €. 
Περιλαμβάνουν 9 επιμέρους έργα, μεταξύ των οποίων: 
Α) Συντήρηση των αρχιτεκτονικών κατασκευών Καλατράβα.
Μάλιστα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, ότι υπογράφηκε αυτή την εβδομάδα  η σύμβαση, για τον έλεγχο και εν συνεχεία τον διαγωνισμό για την συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα. 
Β) Ενεργειακή αναβάθμιση του ΟΑΚΑ,  
Γ) Αναμόρφωση του Περιβάλλοντα Χώρου που θα οδηγήσει στην δημιουργία του Ολυμπιακού Πάρκου  αναδεικνύοντας το ΟΑΚΑ σε νέο τοπόσημο της Αθήνας.
Δ) Τέλος, τις επόμενες βγαίνει στον αέρα η πρόσκληση για την υποβολή ενδιαφέροντος για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης και βιωσιμότητας».
 
Και κατέληξε ο κ. Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας:
 
«Μετά από 40 χρόνια, η ευθύνη η δικιά μας είναι πολύ μεγαλύτερη! Καλούμαστε να σηκώσουμε επάξια το βάρος των 40 ετών και να οδηγήσουμε το ΟΑΚΑ σε ακόμη πιο σημαντικές στιγμές! 
Τα έργα που δρομολογούμε και υλοποιούμε εξυπηρετούν αυτό το στόχο, το ΟΑΚΑ του μέλλοντος! Και την προσεχή δεκαετία το ΟΑΚΑ θα είναι πολύ διαφορετικό! 
Δουλεύουμε για την επόμενη γενιά, για τις επόμενες γενιές των αθλητών. Για να έχουμε το ΟΑΚΑ που πραγματικά μας αξίζει! Δουλεύουμε για το μέλλον που επιβάλλει σύγχρονες, ασφαλιστικές και ποιοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
 
Κάναμε πολλά, όμως, όχι όλα όσα θα θέλαμε. Ο αθλητισμός στη χώρα μας αξίζει ακόμη μεγαλύτερης προσοχής. Αξίζει να προσπαθούμε όλοι μαζί, πιο δυνατά, για να τον πάμε ακόμη πιο ψηλά, ακόμη πιο μακριά. 
Δεσμεύομαι να συνεχίσουμε την καθημερινή προσπάθεια για προκοπή και νοικοκύρεμα και εύχομαι να πετύχουμε και τα δικά μας ρεκόρ για την νέα εικόνα του ΟΑΚΑ, του αθλητισμού, ολόκληρης της Ελλάδας. 
Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε το όραμα μας για το ΟΑΚΑ και τον ελληνικό αθλητισμό με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια, και μετά τις επικείμενες εκλογές».
 
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ, καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης, αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα έργα, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, έχουν γίνει στο ΟΑΚΑ την τελευταία 3ετία και όσα έχουν προγραμματιστεί, ενώ ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής, Κωνσταντίνος Χαλιορής ανέλυσε τις διοικητικές ενέργειες για αναβάθμιση της εσωτερικής οργάνωσης και τον συμβολισμό του νέου σήματος.
Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, στάθηκε στο πόσο ζωτική για τον αθλητισμό μας είναι η ύπαρξη και συνέχεια ενός σύγχρονου Ολυμπιακού Συγκροτήματος, ενώ οι πρώην Υφυπουργοί Αθλητισμού επισήμαναν: 
Φάνη Πάλλη Πετραλιά: «Το ΟΑΚΑ θα θυμίζει πάντα ότι οι Έλληνες κάναμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς αγώνες της ιστορίας. Συγχαίρω τον Υφυπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, έχει κάνει σπουδαίο έργο στον αθλητισμό. Πολλά θα ήθελα να είχα καταφέρει να τα κάνω εγώ»
Γιώργος Λιάνης: «Όλοι μαζί κάναμε τα έργα πριν από 40 χρόνια, όλοι μαζί τα συνεχίσαμε και θα τα συνεχίζουμε. Είμαστε όλοι εδώ διότι τιμάμε την πατρίδα και τον εαυτό μας με το να βρισκόμαστε σήμερα εδώ».
Ανδρέας Φούρας: «Ευχαριστώ τον Λευτέρη Αυγενάκη και εύχομαι από την ψυχή μου η δεύτερη αναγέννηση του ΟΑΚΑ, που είναι στα χέρια του να πετύχει».
Γιάννης Ανδριανός: «Συγχαίρω τον Υπουργό για το έργο. Να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δίνουμε στους αθλητές εγκαταστάσεις που αξίζουν και τους βοηθούν να πετυχαίνουν. Δώσαμε με τον κ. Καπράλο δύσκολους αγώνες σε συνθήκες Μνημονίων. Κάναμε το χρέος μας».
Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Εδώ το βίντεο για το νέο σήμα:

Εδώ η ομιλία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη

Εδώ η ομιλία του Συντονιστή-Γενικού Διευθυντή του ΟΑΚΑ Κ. Χαλιορή

Εδώ η ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ Ν. Βιδάκη

Εδώ η ομιλία του Προέδρου της ΕΟΕ Σ. Καπράλου

photo1a 24-11-22

photo2a

photo3a 24-11-22

photo4a 24-11-22

 


 
 

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ