Fri29032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ακόμα πιο στενή η συνεργασία του Υφυπουργείου Αθλητισμού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και την ανάδειξη προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, ως χώρων άθλησης

Ακόμα πιο στενή η συνεργασία του Υφυπουργείου Αθλητισμού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και την ανάδειξη προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, ως χώρων άθλησης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν οι Υφυπουργοί Λ. Αυγενάκης, Γ. Αμυράς, η Ομοσπονδία Χάντμπολ και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

Για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μέσω αθλητικών δράσεων και την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα ως χώρων αναψυχής και άθλησης του κοινού, συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδας (ΟΧΕ), Κώστας Γκαντής και η Πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Μαρία Παπαδοπούλου.

Η στενότατη και άριστη συνεργασία του Υφυπουργείου Αθλητισμού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για συνέργειες και προώθηση από την αθλητική οικογένεια μηνυμάτων και δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την  πράσινη ανάπτυξη συνεχίζονται αμείωτες, όπως σημείωσαν ο κ. Αυγενάκης και ο κ. Αμυράς, εξαίροντας την πρωτοβουλία σύνδεσης της Ομοσπονδίας Χάντμπολ με τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Οι δύο Υφυπουργοί επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι το περιβάλλον και ο αθλητισμός πάνε μαζί και βάσει του συγκεκριμένου Μνημονίου είναι σπουδαίο που θα «ζωντανεύουν» οι προστατευόμενες περιοχές με ήπιες αθλητικές δραστηριότητες και οι ίδιοι οι αθλούμενοι θα μετατρέπονται σε προστάτες της φύσης.

Το διετές Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνει:
> Την προώθηση και υλοποίηση αθλητικών δράσεων, αλλά και δράσεων αειφόρου ανάπτυξης ποικίλων μορφών, προς ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
> Την ενθάρρυνση, κυρίως των νέων, στην πρακτική άσκηση αθλημάτων, τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ελλάδα, όπως της χειροσφαίρισης ανοικτού χώρου (Street Handball, Grass Handball και Goalcha Handball), της χειροσφαίρισης σε παραλία (Beach Handball), της χειροσφαίρισης στο χιόνι (Snow Handball), καθώς και του ράγκμπι (Rugby), σε προστατευόμενες περιοχές.
Μέσω της συνεχούς επαφής με τη φύση, δημιουργούνται νέες προοπτικές για τα αθλήματα, καθώς και για τις προστατευόμενες περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο  Natura 2000.
> Την προώθηση του εθελοντισμού στο πλαίσιο των αθλημάτων που θα λαμβάνουν χώρα σε προστατευόμενες περιοχές.
> Τη συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης (International Handball Federation, IHF), την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης (European Handball Federation, EHF) και τη Μεσογειακή Συνομοσπονδία Χειροσφαίρισης (Mediterranean Confederation, MHC) για την προστασία της φύσης κατά τη διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων σε προστατευόμενες περιοχές, αλλά και σε περιαστικά πάρκα και χώρους πράσινου,
> Την ευαισθητοποίηση της αθλητικής οικογένειας στην διάδοση της πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας της βιοποικιλότητας, τόσο κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, όσο και πριν και μετά από αυτές με την υιοθέτηση παράλληλων κοινωνικών δράσεων, όπως:
«Φέρε το κατοικίδιό σου», «Έλα με το ποδήλατό σου», «Περπάτησε μαζί μας», «Μείνε κοντά στον ελεγχόμενο χώρο της εκδήλωσης», «Μην ανάβεις φωτιά», «Μην ρυπαίνεις τον χώρο με σκουπίδια και υπερβολικούς θορύβους», «Ανακύκλωσε μαζί μας», «Καθάρισε τον χώρο άθλησής σου» κλπ.
> Την επιδίωξη μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και ενίσχυσης της κοινωνικής ένταξης, του εθελοντισμού, του περιβαλλοντικού τουρισμού και της φιλοπεριβαλλοντικής νοοτροπίας, με διοργανώσεις αθλητικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ήτοι σε δάση και πάρκα, λίμνες, ποτάμια και παραθαλάσσιες περιοχές.

3748636pr

3748637pr

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ