Thu28032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Λ. Αυγενάκης στη Βουλή: «Συνεχώς στο πλευρό των αθλητών/αθλητριών ΑμεΑ με πράξεις και έργα, όχι με ευχολόγια, διότι είναι χρέος μας να τους διασφαλίζουμε ένα περιβάλλον ίσων δυνατοτήτων και ευκαιριών»

Λ. Αυγενάκης στη Βουλή: «Συνεχώς στο πλευρό των αθλητών/αθλητριών ΑμεΑ με πράξεις και έργα, όχι με ευχολόγια, διότι είναι χρέος μας να τους διασφαλίζουμε ένα περιβάλλον ίσων δυνατοτήτων και ευκαιριών»

 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 29 Μαρτίου 2023
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Η αυξημένη κατά 30% χρηματοδότησή τους την τριετία 2020-2022, οι δεκάδες θεσμικές ρυθμίσεις ικανοποίησης πάγιων αιτημάτων τους, η κατασκευή του πρώτου Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου και η ανάληψη και διεξαγωγή διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, αναλύθηκαν στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για Θέματα ΑμεΑ της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 
 
Τις πολυδιάστατες πολιτικές για τα ΑμεΑ στον Αθλητισμό, την τελευταία τετραετία, ανέλυσε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για Θέματα ΑμεΑ της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υπό την προεδρία της Μαρίας Αλεξάνδρας Κεφάλα.
«Ο Παραολυμπιακός Αθλητισμός και γενικότερα ο αθλητισμός των ΑμεΑ αποτελούν όχι απλά ένα σημαντικό κεφάλαιο του αθλητισμού, αλλά πρωτίστως ένα εξαιρετικό υπόδειγμα στάσης ζωής. 
Οι αθλητές ΑμεΑ, οι πρωταθλητές ΑμεΑ και οι Παραολυμπιονίκες μας αποτελούν, κυρίως για τους νέους μας, πρότυπα:
* μαχητικότητας και αγωνιστικότητας, 
* αέναης προσπάθειας για βελτίωση, 
* αισιοδοξίας και επιμονής,
* μίμησης για όλους»
τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και επισήμανε:
* Την αυξημένη, κατά τουλάχιστον 30%, χρηματοδότηση των σωματείων ΑμεΑ, των Ομοσπονδιών τους και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής την τριετία 2020-2022. Χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ.
 
* Την κατασκευή του πρώτου Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου, προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Ραφήνας/Πικερμίου, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και τον Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών, το οποίο
* θα καλύπτει τις ανάγκες των αθλητών και των αθλητριών ΑμεΑ, 
* θα προσφέρει τις δυνατότητες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και την καλύτερη προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους σε αθλητικές διοργανώσεις, και
* θα φιλοξενεί διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις ΑμεΑ.
Ο φάκελος του έργου κατατίθεται στο αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, για την έγκριση της αύξησης των συντελεστών δόμησης και κάλυψης, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης και υλοποίησης και εντός του καλοκαιριού να έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτησή του.
* Την σε εξέλιξη καταγραφή της προσβασιμότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα μέσα του «Πέλοπα» (από τις 4.777 δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, που έχουν καταγραφεί, μόλις οι 1.200 έχουν δηλωθεί προσβάσιμες σε ΑμεΑ) και την προτεραιοποίηση έργων κατασκευής και αναβάθμισης, με έμφαση στην προσβασιμότητα.
 
* Την εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού και την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, μέσα από τη διεκδίκηση και υλοποίηση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων και στο πεδίο των ΑμεΑ, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Κωφών Ανδρών και Γυναικών (όπου οι κοπέλες μας είναι Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες), το οποίο θα διεξαχθεί φέτος στη Ελλάδα, στο Ηράκλειο, από 13-24 Ιουνίου.
 
* Τις δεκάδες θεσμικές ρυθμίσεις για τον Αθλητισμό των ΑμεΑ, ικανοποιώντας πάγια αιτήματα, όπως π.χ. η αναγνώριση ίσων προνομίων σε συνοδούς – αθλητές, χωρίς αναπηρία, που αγωνίζονται νομίμως, βοηθώντας στους αγώνες ΑμεΑ.
 
«Βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αθλητών/αθλητριών Ατόμων με Αναπηρία. Βρισκόμαστε δίπλα τους όχι με ευχολόγια, αλλά με έργα και πράξεις! 
Το κάνουμε γιατί είναι χρέος μας να τους διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον με ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Αυγενάκης.
Στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής του Κοινοβουλίου για Θέματα ΑμεΑ συμμετείχαν -και άπαντες αναγνώρισαν την εξαιρετική συνεργασία και τη σημαντική συμβολή του Υφυπουργείου Αθλητισμού στη βελτίωση και ανάπτυξη του αθλητισμού ΑμεΑ αυτή την τετραετία- και οι:
* Κωνσταντίνος Στεφανίδης, Πρόεδρος Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, 
* Αθανάσιος Τσιβίλης, Α΄ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής,
* Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών,
* Κωνσταντινιά Σωτηριάδη, Γενική Γραμματέας Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες,
* Ιωσήφ Σταυρακάκης, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών,
* Χαράλαμπος Περδίκης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο,
* Δήμητρα Αρκά, Πρόεδρος Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων
* Διονύσιος Κοδέλλας, Πρέσβης επί τιμή, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Special Olympics, 
* Χρήστος Κορομηλάς, Γενικός Γραμματέας Σκύλων Οδηγών Τυφλών Ελλάδας, μέλος του ΔΣ του Φάρου Τυφλών της Ελλάδας και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ.
 
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Αυγενάκη:
«Ο Παραολυμπιακός Αθλητισμός και γενικότερα ο αθλητισμός των ΑμεΑ αποτελούν όχι απλά ένα σημαντικό κεφάλαιο του αθλητισμού, αλλά πρωτίστως ένα εξαιρετικό υπόδειγμα στάσης ζωής. 
Οι αθλητές ΑμεΑ, οι πρωταθλητές ΑμεΑ και οι Παραολυμπιονίκες μας αποτελούν, κυρίως για τους νέους μας, πρότυπα:
* μαχητικότητας και αγωνιστικότητας, 
* αέναης προσπάθειας για βελτίωση, 
* αισιοδοξίας και επιμονής,
* μίμησης για όλους. 
Κυρίες και κύριοι, 
από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, βάλαμε στον πυρήνα των πολιτικών μας τους αθλητές. Οι αθλητές είναι το κέντρο γύρω από το οποίο διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε το σύνολο των αθλητικών μας πολιτικών.
Και, φυσικά, οι αθλητές ΑμεΑ και οι Παραολυμπιονίκες μας αποτελούν κεντρικό κεφάλαιο αυτής μας της πολιτικής. 
 
Ενδεικτικά, σας αναφέρω:
> Χρηματοδότηση προς τις αθλητικές Ομοσπονδίες και τα σωματεία
Α. Την 3ετία 2020-2022 έχουμε δαπανήσει για τον ελληνικό αθλητισμό 304 εκατ. ευρώ! 
Πετύχαμε αύξηση 68% σε σχέση με τις δαπάνες της περιόδου 2017-2019, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε 181 εκατ. ευρώ.
Και το 2023 πρόκειται να δαπανήσουμε πάνω από 122 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν δοθεί 66 εκατ. ευρώ από τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης του αθλητισμού, που τολμήσαμε και θεσπίσαμε μέσω της φορολόγησης των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων!
Β. Στον αθλητισμό των ΑμεΑ υπάρχει η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ) και οι εξής πέντε Ομοσπονδίες:
* Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΑΟΜ ΑμεΑ), με 51 σωματεία, εγγεγραμμένα στο Μητρώο, που καλλιεργούν Παραολυμπιακά αθλήματα.
* Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ), με 15 σωματεία (Μπάσκετ με Αμαξίδιο).
* Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ), με 7 σωματεία (αθλήματα Κωφών).
* Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων (ΑΟΝΜ), με 7 σωματεία (αθλήματα για Νεφροπαθείς και Μεταμοσχευμένους).
* Special Olympics (νοητικά προβλήματα), που τα αναγνωρίσαμε πέρυσι με τον νόμο 4908/2022, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημά τους.
Τα νόμιμα σωματεία τους, εγγεγραμμένα στο Μητρώο μας, ενισχύονται απευθείας, έπειτα από πολλά χρόνια και έχουν εισπράξει αυτή την 3ετία συνολικά περίπου 500.000€
> κάθε ένα από 2.500€ για τον Covid τον Δεκέμβριο του 2020 και από 1.600€ τον Δεκέμβριο 2021 και 2.550€ τον Φεβρουάριο 2023, με τον μόνιμο μηχανισμό ενίσχυσης μέσω του Στοιχήματος.
Οι Ομοσπονδίες τους και η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή επιχορηγήθηκαν με
> 5.107.319€ την 3ετία 2017-2019 (ΣΥΡΙΖΑ)
* 2017: 1.528.500€ 
* 2018: 1.870.600€
* 2019: 1.708.219€
> 6.107.733,5€ (δηλαδή +1.000.414,5€, ή +19,6%) την 3ετία 2020-2022 (ΝΔ) 
* 2020: 1.593.000€
* 2021: 2.103.390€ (Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο)
* 2022: 2.411.343,5€
Κι αν συνυπολογιστούν σ’ αυτά τα ποσά και τα απευθείας χρήματα προς τα σωματεία, που προανέφερα, η αύξηση αυτή την 3ετία φτάνει στο 30%.
Πλέον, η χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών προκύπτει αξιοκρατικά, μέσω του «Χίλωνα», τόσο από την τακτική ετήσια επιχορήγηση, αλλά και από τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης του αθλητισμού, μέσω της φορολόγησης των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων.
Έτσι, ενισχύονται οι Ομοσπονδίες –επιπλέον!- για τη λειτουργία των Εθνικών μας Ομάδων, βάσει κριτηρίων αλλά και η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (465.000€ επιπλέον της τακτικής της επιχορήγησης για την προετοιμασία των προΠαραολυμπιακών Εθνικών Ομάδων).
 
> Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο 
 
Μία από τις 7 βασικές προτεραιότητες, που ανακοινώσαμε μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την πρώτη συνάντησή μας τον Ιούλιο του 2019 για την Ενιαία Εθνική Πολιτική για τον Αθλητισμό, αφορούσε την κατασκευή του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου, του πρώτου αθλητικού κέντρου ΑμεΑ στη χώρα μας. 
Σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Ραφήνας/Πικερμίου, την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και τον Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών δημιουργούμε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα ΑμεΑ της Ευρώπης, προϋπολογισμού 32 εκ. ευρώ, το οποίο: 
α) θα καλύπτει τις ανάγκες των αθλητών και των αθλητριών ΑμεΑ, 
β) θα προσφέρει τις δυνατότητες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και την καλύτερη προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους σε αθλητικές διοργανώσεις, και 
γ) θα φιλοξενεί διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις ΑμεΑ.
Η εγκατάσταση πρόκειται να περιλαμβάνει:
* δύο γήπεδα ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα, κατάλληλα και για αθλήματα στίβου, 
* περιμετρικό στίβο 8 διαδρομών και κερκίδες 1.700 θεατών, 
* κλειστό γυμναστήριο, 
* κλειστό κολυμβητήριο, 
* εξωτερικά αποδυτήρια που εξυπηρετούν τις υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, 
* ένα γήπεδο Padel,
* ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5X5, 
* ξενώνα 50 ατόμων.
 
Αυτή τη στιγμή ο φάκελος του έργου κατατίθεται στο αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, για την έγκριση της αύξησης των συντελεστών δόμησης και κάλυψης, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης και υλοποίησης.
Το χρονοδιάγραμμα, στο οποίο δουλεύουμε αποσκοπεί ώστε εντός του καλοκαιριού να έχει τελειώσει η δημοπράτησή του.
 
> Προσβασιμότητα αθλητικών εγκαταστάσεων
Μέσω του Ψηφιακού Μητρώου Αθλητικών Εγκαταστάσεων «ΠΕΛΟΠΑΣ», που υλοποιούμε μαζί με την ΚΕΔΕ, αποκτούμε εικόνα για τη συνολική κατάσταση των εγκαταστάσεων, μέσω των στοιχείων που καταχωρούν οι Δήμοι της χώρας. 
Ένα πεδίο του «ΠΕΛΟΠΑ» είναι και η προσβασιμότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων. Τη στιγμή αυτή, από τις 4.777 δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, που έχουν καταγραφεί στον ΠΕΛΟΠΑ, μόλις οι 1.200 έχουν δηλωθεί προσβάσιμες σε ΑμεΑ.
Η πληροφορία αυτή, αξιοποιείται πλέον, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην υλοποίηση έργων κατασκευής και αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων, με έμφαση στην προσβασιμότητα όλων των πολιτών, χωρίς καμία εξαίρεση. 
> Εξωστρέφεια
Δίνουμε έμφαση στην εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού, αλλά και στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, μέσα από τη διεκδίκηση και υλοποίηση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων. Ενισχύουμε και σε αυτό το πεδίο τον αθλητισμό των ΑμεΑ, καθώς έχει τη δύναμη να συμβάλει σημαντικά στον σκοπό μας αυτό.
 Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Κωφών Ανδρών και Γυναικών (όπου οι κοπέλες μας είναι Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες), θα διεξαχθεί φέτος στη Ελλάδα, στο Ηράκλειο, από 13-24 Ιουνίου.
Ακόμα μια πολύ σπουδαία διεθνής διοργάνωση στη χώρα μας, με 16 χώρες στους Άνδρες από όλο τον κόσμο και 8 χώρες στις Γυναίκες.
 
> Θεσμικές Ρυθμίσεις για τον Αθλητισμό των ΑμεΑ
 
* Αναγνωρίσαμε ίσα προνόμια σε συνοδούς – αθλητές, χωρίς αναπηρία, που αγωνίζονται νομίμως, βοηθώντας στους αγώνες ΑμεΑ. Πάγιο αίτημα που έγινε πράξη!
Πρόκειται για τους συνοδούς – πιλότους σε αγώνες ποδηλασίας τάντεμ, τους αθλητές - συνοδούς αθλητών με προβλήματα όρασης στον στίβο (δρομικά αγωνίσματα) και στο αλπικό σκι και τους αθλητές - συνοδούς ατόμων στο μπότσια.
 
* Κάναμε δικαιότερη την εκπροσώπηση στην 11μελή Ολομέλεια της Διοίκησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής των επιμέρους φορέων.
Έτσι, αυξήθηκε  η εκπροσώπηση των ενεργών αθλητών – Παραολυμπιονικών (σε τρεις), επαναφέροντας την επιτυχή μακροχρόνια σύνδεση της ΕΠΕ. με την ενεργή παραολυμπιακή ομάδα, μέσω της οποίας ενδυναμώνεται η φωνή των αθλητών στην ΕΠΕ.
 
* Δώσαμε τη δυνατότητα της σύστασης Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων από τρία αθλητικά σωματεία. 
 
* Το αθλητικό σωματείο «ΣΠΕΣΙΑΛ ΟΛΥΜΠΙΚΣ ΕΛΛΑΣ» αναγνωρίστηκε ως αθλητική ομοσπονδία, για την καλύτερη οργάνωση και ανάπτυξη του αθλητισμού ατόμων με νοητική αναπηρία.
 
* Αναγνωρίζουμε πλέον, για τη χορήγηση ειδικής άδειας άσκησης του επαγγέλματος προπονητή Ατόμων με Αναπηρία -εκτός του πτυχίου ΤΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής του εξωτερικού- και το δίπλωμα των σχολών προπονητών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) ή της Εθνικής Σχολής Προπονητών για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των σωματείων Ατόμων με Αναπηρία.
 
* Επίσης, αθλητές ή αθλήτριες με αναπηρία, που κατέκτησαν 1η έως 8η θέση σε Παραολυμπιακούς Αγώνες και 1η έως 3η θέση σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, επιτρέπεται πλέον να ασκούν το επάγγελμα του προπονητή, ύστερα από φοίτηση στην ειδική σχολή της ΓΓΑ. 
 
* Διευκρινίσαμε ρητά ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ) εκλέγεται για 4ετή θητεία εντός του τελευταίου τετράμηνου του έτους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών (δεδομένου ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών δεν συμπίπτει χρονικά με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών ή Παραολυμπιακών Αγώνων).
 
* Κατατάξαμε τους Κωφούς Ολυμπιονίκες, που υπηρετούν στο Δημόσιο, στο καταληκτικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας τους, όπως ισχύει και για τους Παραολυμπιονίκες.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αθλητών/αθλητριών Ατόμων με Αναπηρία. Βρισκόμαστε δίπλα τους όχι με ευχολόγια, αλλά με έργα και πράξεις! 
Το κάνουμε γιατί είναι χρέος μας να τους διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον με ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες».
 
photovouli1a 29-3-23
 
photovouli2a 29-3-23
 
photovouli3a 29-3-23

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ