Thu03122020

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς τα Δ. Σ. των Ομοσπονδιών: Ατόμων με Αναπηρίες, Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι και Αθλητισμού Κωφών, την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγησή τους, για το 2010

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς τα Δ. Σ. των Ομοσπονδιών: Ατόμων με Αναπηρίες, Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι και Αθλητισμού Κωφών, την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγησή τους, για το 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2010

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών: Ατόμων με Αναπηρίες, Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι και Αθλητισμού Κωφών, την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγησή τους, για το 2010:
Όπως έχετε πληροφορηθεί η Ειδική Άθληση έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού μεταξύ των αθλητικών δράσεων Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας. Η ένταξη αυτή σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία, να αναπτύξει την Ειδική Άθληση στην έκταση των δυνατοτήτων της. Την επιλογή αυτή δικαιώνει άλλωστε η προσπάθεια και οι μεγάλες επιτυχίες των αθλητών της Ειδικής Άθλησης. Η τοποθέτηση της Ειδικής Άθλησης στην κατηγορία της Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας ως πολιτική απόφαση αποτελεί εκδήλωση της αρχής της ισότητας και της ισονομίας των πολιτών, πρώτα και κυρίως, εν σχέσει προς τα δημόσια έννομα αγαθά, μεταξύ των οποίων είναι και ο αθλητισμός και το δικαίωμα στην άθληση.
Είναι σαφές ότι η πολιτική στον χώρο της Ειδικής Άθλησης είναι αθλητική πολιτική που αφορά ισότιμους πολίτες. Διέπεται από τους ίδιους κανόνες, που ρυθμίζουν την αθλητική πολιτική και για τους αρτιμελείς αθλητές, χωρίς διακρίσεις, είτε προς αυτούς, είτε στις διάφορες κατηγορίες αθλητών με ειδικές ανάγκες και ικανότητες. Για την Ελληνική Πολιτεία δεν έχει καμία σημασία το είδος της ειδικής ανάγκης. Όλοι οι πολίτες που έχουν ειδικές ανάγκες, έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα. Η διάσπαση, επομένως, της Ειδικής Άθλησης σε πολλές Ομοσπονδίες, η παράλειψη ένταξης στις Ομοσπονδίες Ειδικής Άθλησης ειδικών κατηγοριών πολιτών με ειδικές ανάγκες, όπως οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευμένοι, η παράλληλη ύπαρξη Ομοσπονδίας ατόμων με νοητική υστέρηση (Special Olympics), χωρίς μέχρι σήμερα αθλητική αναγνώριση, συνιστούν εντελώς ανορθολογική μορφή οργάνωσης της Ειδικής Άθλησης, με αποτέλεσμα η κατανομή των πόρων, που διαθέτει ο φορολογούμενος πολίτης, να στερείται υπό πολλές όψεις ορθολογικής διαχειριστικής και ουσιαστικής κατεύθυνσης.
Οφείλουμε στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι δυο τουλάχιστον Ομοσπονδίες αρτιμελών κυρίως αθλητών, η Ομοσπονδία Κωπηλασίας και η Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας διατηρούν τμήματα Ειδικής Άθλησης, τα οποία χρηματοδοτεί η Πολιτεία, καθώς επίσης, ότι κάποιες αθλητικές υπηρεσίες στο άθλημα της Ιππασίας, στο πεδίο της Ειδικής Άθλησης, παρέχονται από το εν γενική αδρανεία ευρισκόμενο Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας. Εκ παραλλήλου, η Ειδική Άθληση ενισχύεται και με την χρηματοδότηση της Παραολυμπιακής Επιτροπής, των διακρινομένων αθλητών ατομικά, των σωματείων, των περισσοτέρων Ομοσπονδιών που απαρτίζουν την Ειδική Άθληση, καθώς και με άλλους εμμέσους τρόπους, όπως η παροχή αθλητικών εγκαταστάσεων, δωματίων στον Αγ. Κοσμά κλπ. Η όλη οργάνωση της χρηματοδότησης με τα παραπάνω δεδομένα είναι άναρχη και πρέπει να αναδιοργανωθεί με την υποβολή ενός κοινού αναπτυξιακού σχεδίου του συνόλου των συνιστωσών του χώρου της Ειδικής Άθλησης και της ανάπτυξης συνεργασίας με τις Ομοσπονδίες των αρτιμελών αθλητών.
Οφείλουμε ευθέως να σημειώσουμε ότι η διαχειριστική εικόνα της Παραολυμπιακής Επιτροπής έχει παρουσιάσει σοβαρότατα ζητήματα, τα οποία ερευνώνται και ότι πολυποίκιλες ασάφειες που υπάρχουν στους προϋπολογισμούς των Ομοσπονδιών της Ειδικής Άθλησης, ο ακριβής αριθμός των σωματείων, που αποτελούν την σωματειακή βάση των Ομοσπονδιών, χρήζουν υπηρεσιακής και διοικητικής εκτίμησης και διευκρινήσεων, καθώς και λεπτομερούς ελέγχου με τους ίδιους κανόνες και τις ίδιες αρχές, που διέπουν και τους ελέγχους και στις υπόλοιπες Ομοσπονδίες. Προσθέτουμε επίσης, ότι η Ελληνική Πολιτεία το 2011 έχει αναλάβει και θα χρηματοδοτήσει με σημαντικότατα ποσά τους Special Olympics. Η θέση μας είναι ότι η διοργάνωση αυτή, την οποία ανέλαβε η χώρα με απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, αφορά και αυτή τον χώρο της Ειδικής Άθλησης υπό μία ευρύτερη έννοια. Τον ίδιο χώρο αφορά και η διοργάνωση της Ολυμπιάδας Κωφών, για την οποία αυτή την στιγμή η Πολιτεία ερευνά, εν όψει της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, την δυνατότητα πραγματοποίησής της. Από την συνεργασία με την Ομοσπονδία ΑμεΑ σημειώσαμε με προσοχή τις παρατηρήσεις και τα παράπονά της, σχετικώς με την προσβασιμότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και την μη καταβολή μέχρι σήμερα εγκεκριμένων τακτικών επιχορηγήσεων σωματείων προγενεστέρων ετών.
Για το πρώτο θέμα, απαιτείται να αναληφθεί στο μέλλον μεγάλη προσπάθεια και να προσανατολισθεί καταλλήλως η Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου, ώστε το πρόβλημα αυτό, που συνιστά εν τοις πράγμασι κοινωνική διάκριση, να περιορισθεί και μεσοπρόθεσμα να εξαλειφθεί.
Ως προς δε το δεύτερο θέμα, καταβάλλεται προσπάθεια, παρά την στενότητα των πόρων, να επιλυθεί. Με απόλυτη ειλικρίνεια και παρρησία εξηγούμε στους Πολίτες τους λόγους, για τους οποίους δεν έχουν καταβληθεί οφειλόμενες επιχορηγήσεις, όχι μόνο στα σωματεία της Ειδικής Άθλησης, αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού σωματειακού αθλητισμού. Ήδη πάντως, έχουν επαναληφθεί και ομαλοποιούνται οι τακτικές επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του τρέχοντος τακτικού προϋπολογισμού της ΓΓΑ. Σύντομα επίσης, θα αρχίσουν να ομαλοποιούνται οι τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των οικονομικών επιβραβεύσεων των διακρινομένων αθλητών. Μέσα στα παραπάνω πλαίσια σας γνωστοποιούμε τα εξής:
α) Με βάση τις εισηγήσεις των Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), η έγκριση της χρηματοδότησης της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι ανέρχεται σε 250.000€ (διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών σε 250.000€ διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ) και της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες σε 1.650.000€ (ένα εκατομμύριο εξακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ). Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται σταδιακά σύμφωνα με τους κανόνες και τις κανονιστικές εντολές του Υπουργείου Οικονομικών και με την αυτονόητη προϋπόθεση της επιβεβαίωσης των γενικών προϋπολογιστικών προβλέψεων του Κράτους. Περαιτέρω, οι επιχορηγήσεις των σωματείων των νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων αθλητών θα ανακοινωθούν αργότερα. Στις 30 Ιουλίου 2010 οι ως άνω Ομοσπονδίες και Σωματεία, θα πρέπει να μας υποβάλλουν ουσιαστικό εξαμηνιαίο απολογισμό της δραστηριότητάς τους και παραστατικά στοιχεία για τις δαπάνες τους.
Ο οριστικός ετήσιος απολογισμός και τα παραστατικά στοιχεία, ουσιαστικός και οικονομικός, θα πρέπει να υποβληθούν στην ΓΓΑ μέχρι τις 15 Μαρτίου 2011.
β) Η οροφή της χρηματοδότησης της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι για το 2010 μπορεί να ανέλθει με στοχευμένες αθλητικές δράσεις, ιδίως για την αγορά αγωνιστικών αμαξιδίων στο ποσό των 300.000€ (τριακόσιες χιλιάδες ευρώ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών στο ποσό 300.000€ (τριακόσιες χιλιάδες ευρώ), και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες στο ποσό των 1.800.000€ (ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ) αν αποδώσουν, όπως εκτιμούμε γενικές αναδιαρθρωτικές ενέργειες της ΓΓΑ σε διαφόρους τομείς. Τονίζουμε ιδιαίτερα, ότι οι δράσεις αυτές, πρέπει να συμφωνούνται και να εγκρίνονται εκ των προτέρων από την ΓΓΑ.
γ) Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το 2010, η ΓΓΑ θα αποτιμήσει σε χρήμα τις διάφορες έμμεσες χρηματοδοτήσεις της Ειδικής Άθλησης από το Κράτος, ώστε να έχει τόσο η ίδια, όσο και οι Πολίτες, την ακριβή εικόνα της κρατικής ενίσχυσης της.
δ) Επισημαίνουμε ότι για το 2011 δεν πρόκειται να αξιολογηθούν προϋπολογισμοί Ομοσπονδιών που περιέχουν αιτήματα καταφανώς απέχοντα από τον ρεαλισμό. Τέτοιοι προϋπολογισμοί δεν μπορούν κατ’ ουσίαν να αξιολογηθούν και η μακροχρόνια παράδοση υποβολής εξωπραγματικών προϋπολογισμών, που προσιδιάζουν σε αόριστο παζάρι και όχι σε διάλογο ουσίας μεταξύ των Ομοσπονδιών και της Πολιτείας τερματίζεται.
ε) Η χρηματοδότηση της διοργάνωσης των Special Olympics και οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για την Ολυμπιάδα Κωφών θα ανακοινωθούν αργότερα. Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σας στα όσα έχουμε δημοσίως δηλώσει προς όλες τις Ομοσπονδίες σχετικώς με την εκκαθάριση της σωματειακής τους βάσης, την ανάγκη προέγκρισης κάθε διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης από την ΓΓΑ και την αποφυγή αναμορφώσεων των προϋπολογισμών, ιδιαίτερα από αναπτυξιακές δαπάνες σε λειτουργικές δαπάνες, την ανάγκη λιτότητας, που πρέπει να διαπνέει όλη την δημόσια διοίκηση και την περιστολή περιττών δαπανών.
Θα είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια στο έργο σας και σας ευχόμαστε για το 2010 καλή και παραγωγική χρονιά.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

OPEN DATA

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

unesco-observatory

bottom banner

aigides GGA

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ