Thu03122020

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών: Ιππασίας, Ξιφασκίας, Σκοπευτικής, Τοξοβολίας και Χιονοδρομίας την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγηση τους, για το 2010

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών: Ιππασίας, Ξιφασκίας, Σκοπευτικής, Τοξοβολίας και Χιονοδρομίας την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγηση τους, για το 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2010

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών: Ιππασίας, Ξιφασκίας, Σκοπευτικής, Τοξοβολίας και Χιονοδρομίας την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγηση τους, για το 2010:
Με βάση τα κριτήρια του Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού και ειδικότερα από τον συνδυασμό των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους στην παρούσα δυσμενή συγκυρία και του επιπέδου ανάπτυξης και διάδοσης των αθλημάτων, η Ιππασία, η Ξιφασκία, η Σκοποβολή, η Τοξοβολία και η Χιονοδρομία εντάχθηκαν στην κατηγορία των Κρατικώς Ενισχυομένων Αθλημάτων. Όλα είναι αθλήματα με ιστορία και συμβολή στον Ελληνικό αθλητισμό. Τα αθλήματα αυτά έχουν επαρκή διάδοση, ώστε να ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο, πρέπει όμως να στηριχθούν πρώτα και κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η Πολιτεία, δυστυχώς, δεν έχει την δυνατότητα να τα συντηρεί στην ολότητά τους, προτίθεται όμως, να τα ενισχύει με τακτική επιχορήγηση στο μέτρο των δυνατοτήτων της, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των υποδομών τους και θα εξετάζει χρηματοδοτήσεις επιμέρους δράσεων στην βάση συγχρηματοδοτικών σχημάτων.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνδρομή προς την παραπάνω κατεύθυνση, με την ιδιαίτερη σημείωση, ότι η Σκοποβολή και η Τοξοβολία πρέπει να συνεργαστούν σε μία κοινή πολιτική υποδομών. Επίσης, η Ξιφασκία και η Ιππασία θα πρέπει να έχουν σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα προπονητικούς και υποδομών, συνέργειες και κοινές δράσεις με το Μοντέρνο Πένταθλο, η δε Χιονοδρομία μπορεί άριστα να αναπτύξει κοινές δράσεις με την Παγοδρομία και την Ορειβασία – Αναρρίχηση. Τέτοια σχήματα συνεργασίας, αν επιτευχθούν, χωρίς καμία επίδραση στην αυτονομία της κάθε Ομοσπονδίας, προφανώς θα επιτρέψουν μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση των αθλητικών δράσεων στο μέλλον. Παρέλκει να σημειώσουμε ως προς την Ιππασία, αλλά και τα λοιπά αθλήματα, ότι η χρηματοδότηση ενός απόλυτα αδρανούς, υπό την γενική σιωπή, Κέντρου Εκπαίδευσης Ιππασίας με το ποσό του 1.300.000 ευρώ ετησίως, χρήματα τα οποία δαπανά ο φορολογούμενος πολίτης για τον αθλητισμό, δυστυχώς όμως χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, εμποδίζουν τουλάχιστον για φέτος την κρατική ενίσχυση σε υψηλότερα επίπεδα. Ήδη έχουμε συζητήσει με τις Ομοσπονδίες σας και θα καταλήξουμε φέτος πολύ συγκεκριμένα σε στοχευμένες παρεμβάσεις στα θέματα των υποδομών.
Σημειώνουμε ενδεικτικά την μεγάλη αίθουσα που παραχωρήθηκε στην Ξιφασκία στο ΟΑΚΑ, την συζήτηση για την αναβάθμιση των χιονοδρομικών κέντρων με συστήματα τεχνητής χιόνωσης και αγωνιστικές πίστες με την Ομοσπονδία Χιονοδρομίας, την συζήτηση για σταθερές και αξιόλογες υποδομές με τις Ομοσπονδίες Σκοποβολής και Τοξοβολίας.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα οι επιχορηγήσεις για το 2010 των αθλημάτων σας διαμορφώνονται ως ακολούθως:
Ιππασία: 550.000€
Ξιφασκία: 500.000€
Σκοποβολή: 750.000€
Τοξοβολία: 260.000€
Χιονοδρομία: 350.000€
Οι επιχορηγήσεις αυτές θα καταβληθούν σταδιακά, σύμφωνα με τους κανόνες και τις κανονιστικές αρχές του Υπουργείου Οικονομικών και με την αυτονόητη προϋπόθεση της επιβεβαίωσης των γενικών προϋπολογιστικών προβλέψεων του Κράτους.
Επισημαίνουμε ότι για το 2011 δεν πρόκειται να αξιολογηθούν προϋπολογισμοί Ομοσπονδιών, που περιέχουν αιτήματα καταφανώς απέχοντα από τον ρεαλισμό. Τέτοιοι προϋπολογισμοί δεν μπορούν κατ’ ουσίαν να αξιολογηθούν και η μακροχρόνια παράδοση υποβολής εξωπραγματικών προϋπολογισμών, που προσιδιάζουν σε αόριστο παζάρι και όχι σε διάλογο ουσίας μεταξύ των Ομοσπονδιών και της Πολιτείας τερματίζεται. Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σας στα όσα έχουμε δημοσίως δηλώσει προς όλες τις Ομοσπονδίες σχετικώς με την εκκαθάριση της σωματειακής τους βάσης, την ανάγκη προέγκρισης κάθε διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης από την ΓΓΑ και την αποφυγή αναμορφώσεων των προϋπολογισμών, ιδιαίτερα από αναπτυξιακές δαπάνες σε λειτουργικές δαπάνες, την ανάγκη λιτότητας, που πρέπει να διαπνέει όλη την δημόσια διοίκηση και την περιστολή περιττών δαπανών.
Ειδικά ως προς το θέμα της εκκαθάρισης της σωματειακής βάσης, επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές, ότι η πλήρης εκκαθάριση του μητρώου των σωματείων, αποτελεί προϋπόθεση για την επανάληψη της χρηματοδότησης του σωματειακού αθλητισμού. Επιθυμούμε, επίσης, να σημειώσουμε την εγρήγορση της Πολιτείας στο θέμα του καθαρού αθλητισμού και να σας ευχαριστήσουμε για την αποφασιστική σας στάση στο ζήτημα.
Θα είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια στο έργο σας και σας ευχόμαστε για το 2010 καλή και παραγωγική χρονιά.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

OPEN DATA

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

unesco-observatory

bottom banner

aigides GGA

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ