Thu03122020

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Σήμερα στα γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), υπογράφθηκε το νέο πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου για το 2010 από το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή και τον πρόεδρο του ΚΟΑ Δρ. Νίκο Καρτακούλλη.

Σήμερα στα γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), υπογράφθηκε το νέο πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου για το 2010 από το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή και τον πρόεδρο του ΚΟΑ Δρ. Νίκο Καρτακούλλη.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 19 Μαρτίου 2010

Σήμερα στα γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), υπογράφθηκε το νέο πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου για το 2010 από το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή και τον πρόεδρο του ΚΟΑ Δρ. Νίκο Καρτακούλλη.
Τόσο ο κ. Μπιτσαξής όσο και ο κ. Καρτακούλλης επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς, ιστορικούς και ακατάλυτους δεσμούς Ελλάδας-Κύπρου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην αθλητική συνεργασία, με βασικό στόχο τη συνέχιση, την επέκταση και τη βελτίωσή της. Συμφωνήθηκε, εκτός των άλλων, οι δύο πλευρές να έχουν στενή συνεργασία, ενώπιον των διεθνών θεσμικών οργάνων και οργανισμών, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η UNESCO, η WADA, αθλητικές Ομοσπονδίες κ.λπ. Το αθλητικό πρωτόκολλο περιλαμβάνει συνεργασία και ανταλλαγές σε 13 αθλήματα και 5 παρεμφερείς φορείς.
Τα αθλήματα είναι: ποδόσφαιρο, στίβος, πετοσφαίριση, χειροσφαίριση, πάλη, κολύμβηση, πυγμαχία, ξιφασκία, άρση βαρών, κανόε-καγιάκ, σκοποβολή, τοξοβολία, χιονοδρομία.
Οι παρεμφερείς φορείς είναι: ΑμεΑ, Κωφοί, Επιτροπή Αθλητισμός και Γυναίκα, Αντιντόπινγκ και Αθλητικοί Συντάκτες. Αποφασίστηκε να υπάρξει πιο στενή συνεργασία του ΕΣΚΑΝ και της Κυπριακής Αρχής Αντιντόπινγκ.
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, σχετικά με το πρωτόκολλο Αθλητικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, είπε: «Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα του Αθλητισμού επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Δική μας προσπάθεια θα είναι η περαιτέρω εμβάθυνσή της, ώστε αυτή η συμπόρευση να γίνεται και για τις δύο πλευρές, διαρκώς πιο δημιουργική. Η θέση και της κυπριακής και της ελληνικής πλευράς αταλάντευτα είναι υπέρ του καθαρού αθλητισμού. Δεν διαπραγματευόμαστε τις επιτυχίες, όταν είναι μακριά από την αξία του «ευ αγωνίζεσθαι». Η Ελλάδα, πιστεύω και η Κύπρος, όσα μετάλλια και όσες επιτυχίες και αν φέρουν, για τις οποίες θα χαρούμε και θα πανηγυρίσουμε, πρέπει να στηρίζονται στην αξία του «ευ αγωνίζεσθαι».
Ο Αθλητισμός γεννήθηκε στην Ελλάδα, πάνω σε ηθικές βάσεις και δεν πρέπει να περιπέσει στην εμπορευματοποίηση, στην εύκολη νίκη, μέσω της χρήσης των αναβολικών ή στην παγίδα και την ευκολία της φαρμακοδιέγερσης».
Ο πρόεδρος του ΚΟΑ Νίκος Καρτακούλλης ευχήθηκε στον κ. Μπιτσαξή, κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει σε πολύ δύσκολους καιρούς και τον ευχαρίστησε για την τεράστια διαχρονική συμβολή της Ελλάδας στη στήριξη που προσφέρει για την ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού. Επίσης, διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού ότι: «βρισκόμαστε στο πλευρό σας σε ό,τι χρειαστείτε, γιατί νιώθουμε ότι είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε και εμείς, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, πόσο έχει επηρεαστεί το πρωτόκολλο συνεργασίας από την οικονομική κρίση και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για το πρόβλημα του ντόπινγκ, που παρουσιάστηκε έντονα στην Άρση Βαρών, ο κ. Μπιτσαξής απάντησε: «Το οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας έχει επηρεαστεί ελάχιστα και μέσα στα όρια της λογικής. Η αθλητική συνεργασία θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο πραγματοποιείται μέχρι σήμερα και ενδεχομένως με καλύτερες προϋποθέσεις, για συστηματική προσπάθεια βελτίωσης εγκαταστάσεων, υποδομών, παρεχομένων υπηρεσιών και άλλα, που ανακοινώνονται κατά φάσεις και είναι δημοσίως γνωστά. Όσον αφορά στο θέμα του ντόπινγκ είμαστε απόλυτα και σταθερά προσανατολισμένοι στην εξάλειψη της μάστιγας των αναβολικών. Στο θέμα αυτό θα είμαστε άτεγκτοι».
Για το θέμα της συνεργασίας, ο κ. Καρτακούλλης είπε: «Πέραν του γεγονότος ότι το πρωτόκολλο καλύπτει 13 συγκεκριμένα αθλήματα, πολύ σημαντικό είναι ότι δίδεται ένας ευρωπαϊκός προσανατολισμός, που αποτελεί μια καινοτομία για την αθλητική συνεργασία μας, με την Ελλάδα. Θα δουλέψουμε μαζί για να υλοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ένα σημαντικό ζήτημα για εμάς είναι η υλοποίηση των προνοιών της Λευκής Βίβλου, πολύ επίκαιρο, αν λάβουμε υπόψη μας, τα πρόσφατα περιστατικά με τα στημένα παιχνίδια, τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, την κακή διαχείριση αθλητικών ομοσπονδιών, φορέων και άλλα.
Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, αν κινδυνεύουν οι Μεσογειακοί Αγώνες, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο κ. Πάνος Μπιτσαξής απάντησε: «Συμπτωματικά σήμερα ανακοινώνουμε την καινούργια Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλαμε τους τελευταίους τρεις μήνες, προς την κατεύθυνση να γίνουν πάρα πολύ καλοί Μεσογειακοί Αγώνες, μέσα στα πλαίσια των αξιών της Ολυμπιακής λιτότητας και των αξιών, που διαχρονικά διαποτίζουν τον ελληνικό αθλητισμό. Οι Μεσογειακοί Αγώνες θα γίνουν και θα είναι επιτυχημένοι. Θα προσπαθήσουμε οι Αγώνες αυτοί να συνενώσουν τον αθλητισμό, στο χώρο της Μεσογείου, με την ιδιαίτερη πολιτιστική της παράδοση, τον πολιτισμό, αλλά και τον τουρισμό.
Οι τρεις αυτοί άξονες συνεργιών θα έχουν έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα για την περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και ευρύτερα, γιατί όταν αναπτύσσεται μια περιοχή της Ελλάδας, αναπτύσσεται όλη η Ελλάδα. Αυτό είναι κύρια προτεραιότητά μας για το 2013.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

OPEN DATA

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

unesco-observatory

bottom banner

aigides GGA

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ