Thu21092023

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Συνέντευξη Τύπου Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Πέμπτη 27 Μαϊου 2010

Συνέντευξη Τύπου Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Πέμπτη 27 Μαϊου 2010

Αθήνα, 27 Μαΐου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή, παραβρέθηκαν και μίλησαν η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Ντίνα Μπέη και ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης Γιάννης Πυργιώτης.

Ο κ. Μπιτσαξής, ο οποίος πήρε πρώτος το λόγο, αναφέρθηκε σε χώρους άθλησης, που ανοίγουν τις πόρτες τους, για όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα είπε:

«Προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και της σημερινής Κυβέρνησης είναι η άθληση για όλους. Έχω επανειλημμένα δηλώσει δημόσια, ότι ο αθλητισμός δεν ανήκει μόνο στους πλουσίους, στους ισχυρούς, στους παράγοντες, αλλά ανήκει στον Έλληνα πολίτη.
Αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, αποτελεί την πεμπτουσία της πολιτικής μας και βάση αυτής λειτουργούμε, προγραμματίζουμε και εργαζόμαστε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Μερικοί βιάστηκαν να πουν ότι αυτές είναι αόριστες διακηρύξεις, ότι στερούνται ουσίας στην εποχή της κρίσης. Σήμερα πρόκειται να σας ανακοινώσουμε το πρώτο κομμάτι της πολιτικής μας, το οποίο αποτελεί πολιτική συνεργασίας πολλών φορέων του ελληνικού δημοσίου, που έχουν συντονιστεί προς τη διαρκή κατεύθυνση να εξασφαλιστεί ο αθλητισμός, ως κοινωνικό αγαθό και να ανήκει σε όλους τους πολίτες.

-Ο χώρος του Αττικού Άλσους, τον οποίο σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε, είτε μόνοι σας, είτε σε συνεννόηση μαζί μας οργανωμένα, περιέχει, εκτός από την καταπληκτική ανάπλαση που έκανε η Υπερνομαρχία Αθηνών, ένα σημαντικότατο θύλακα λαϊκού αθλητισμού, που άνοιξε σήμερα στον κόσμο και όπου αθλούνται χιλιάδες παιδιά, άνθρωποι όλων των ηλικιών και του οποίου τα χαρακτηριστικά και ο τρόπος λειτουργίας του θα αναπτυχθούν λεπτομερώς από την κ. Μπέη. Το κόστος λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων και των ακαδημιών τένις, ύψους 40.000 ευρώ ετησίως, θα καλυφθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το λοιπό κόστος λειτουργίας του πάρκου του Αττικού Άλσους θα καλύψει η Υπερνομαρχία Αθηνών. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού διαθέτει και το προσωπικό, υπό την ευθύνη των Νίκου Λινάρδου και Μιχάλη Ρωμανίδη, που ασχολούνται με την καλή οργάνωση και τη συντεταγμένη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων.


-Επίσης ανακοινώνουμε το άνοιγμα για τους πολίτες του Κωπηλατοδρομίου του Σχινιά, το οποίο παρά το υψηλότατο κόστος λειτουργίας του, για μια εξαετία, παρέμενε κλειστό για τους πολίτες. Το Κωπηλατοδρόμιο γίνεται ένας σύγχρονος χώρος σύνθετων δραστηριοτήτων. Θα συνεχίσει να εξασφαλίζει, όπως μέχρι σήμερα, τις ανάγκες των εθνικών ομάδων κωπηλασίας και κανόε-καγιάκ, αλλά συγχρόνως μετασχηματίζεται σ’ ένα σύγχρονο πάρκο, το οποίο συνδυάζει τις λειτουργίες της ήπιας άθλησης, της λαϊκής άθλησης και αναψυχής και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να χαρούν έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους στην Αττική, αλλά και στην Ελλάδα και έναν πάρα πολύ ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο.


Αγιος Κοσμάς, κλειστός κατά το μεγαλύτερο διάστημα για τους πολίτες, ανοίγει τις πύλες του σε όλο τον κόσμο. Σταδιακά, με αρκετές παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν, ήπιας μορφής, το εθνικό αθλητικό κέντρο δε θα στεγάζει μόνο τις ανάγκες των εθνικών ομάδων, αλλά θα δώσει τις εγκαταστάσεις του για χρήση, με συντεταγμένο τρόπο, ιδιαίτερα τις υπαίθριες, στους Έλληνες πολίτες για να αθληθούν. Θα γίνει ένα πάρκο αναψυχής και οι παραλίες του θα ανοίξουν για όποιον θέλει να κολυμπήσει, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του θαλασσίου μετώπου του Σαρωνικού.

ολυμπιακή εγκατάσταση των Άνω Λιοσίων ρήμαζε, για έξι ολόκληρα χρόνια, αν και δαπανήθηκαν πολύ μεγάλα ποσά, παρέμενε κλειστή. Πριν από ένα μήνα περίπου, όπως είχαμε ανακοινώσει, ο καταπληκτικός αυτός χώρος, που βρίσκεται σε μια περιοχή της Αθήνας που έχει σημάδια υποβάθμισης, μετασχηματίζεται σε μια υπέροχη αθλητική εγκατάσταση, που θα στεγάσει αθλήματα, όπως η Πάλη, η Πυγμαχία, το Ταε κβο ντο, το Τζούντο, το Παγκράτιο και το Καράτε.

Για λόγους ιστορικούς, το όνομα αυτού θα είναι «Παγκράτιο Στάδιο Μαχητικών Αθλημάτων». Οι εξωτερικοί χώροι του Σταδίου, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και με ήπιες αναπλάσεις, θα γίνουν χώροι πρασίνου, λαϊκής άθλησης κα παιδικές χαρές.
Αυτά που σας ανακοινώσαμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής εργασίας έξι μηνών.Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης, με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, καθώς και με άλλους φορείς, ώστε να ανακοινώσουμε σύντομα και άλλα στάδια, που θα ανοίξουν τις πόρτες τους για τους πολίτες. Την πρόθεσή μας σηματοδοτεί και το άνοιγμα του Παναθηναϊκού Σταδίου.
Τώρα θα παρακαλέσω την κυρία Ντίνα Μπέη να δώσει τα χαρακτηριστικά του Αττικού Άλσους, ενώ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Τένις Σπύρος Ζαννιάς, θα σας εξηγήσει πώς θα λειτουργήσει εντελώς δωρεάν, η πρώτη ακαδημία τένις για μικρά παιδιά στο συγκεκριμένο χώρο».


ΝΤΙΝΑ ΜΠΕΗ: Στο Αττικό Άλσος έχει γίνει μια πάρα πολύ σημαντική ανάπλαση ενός υπερτοπικού χώρου πρασίνου, που ανήκει στους Δήμους Αθηναίων, Ψυχικού και Γαλατσίου και έχει εκπληκτική θέα. Γενικά είναι ένας χώρος πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, αφού υπάρχει και ανοιχτό θέατρο. Εμείς όμως σήμερα θα εστιάσουμε στο Αθλητικό Πάρκο, που είναι υψηλότατων προδιαγραφών και αποτελείται: Από δύο γήπεδα 5Χ5, δύο μπάσκετ, δύο βόλεϊ και τέσσερα γήπεδα τένις. Το έργο αυτό ήταν ενταγμένο στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και ολοκληρώθηκε μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο των 18 μηνών και χωρίς να ξεπεράσει ούτε ένα ευρώ τον προϋπολογισμό του. Το στοίχημα ήταν να προσφέρουμε, τελείως δωρεάν, Αθλητισμό και αυτό το εννοούμε. Αυτό ισχύει και για το τένις. Δε θα υπάρχει καμία συνδρομή. Για τη συνδιαχείριση αυτού του αθλητικού πάρκου, υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και έτσι αρχίζει και οργανώνεται όλο αυτό το πράγμα, που μέχρι σήμερα ήταν τελείως ανοργάνωτο. Συνεργάτες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όπως ο κ. Λινάρδος, ο κ. Ρωμανίδης, βρίσκονται στο χώρο και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του αθλητικού πάρκου. Υπάρχουν τηλέφωνα στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για να κλείνουν τα γήπεδα, για κάποιες ώρες. (210-6980476 και 210-6980250). Συγκεκριμένα για το τένις θα ξεκινήσει, πιλοτικά, ακαδημία με παιδιά των σχολείων των γύρω περιοχών. Αυτό θα γίνει πολύ οργανωμένα από το Σεπτέμβριο, που θα ανοίξουν τα σχολεία.

ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΝΝΙΑΣ: Το τένις σήμερα είναι διαδεδομένο, από την Ορεστιάδα μέχρι τα Χανιά και από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα. Θέλω να ευχαριστήσω τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, γιατί πραγματικά είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια προσπάθεια για το άθλημα, τόσο οργανωμένα. Θα είναι πρώτη φορά, που με δάσκαλο, θα μπορούν παιδιά από 4 ετών μέχρι άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, να μάθουν τένις δωρεάν. Κύριε Γενικέ Γραμματέα σας ευχαριστώ για τη συμβολή σας σε αυτό το έργο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΥΡΓΙΩΤΗΣ: Το Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά είναι μια εγκατάσταση που έγινε σε ένα βιότοπο, ο οποίος ήταν τελείως εγκαταλελειμένος και απαξιωμένος για πολλές δεκαετίες. Είναι μια μοναδική ευκαιρία, μέσω ενός αθλητικού έργου, να γίνει μια ανάταξη ενός σημαντικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο ο κατάλληλος τόπος για την κωπηλασία, αλλά και μοναδική ευκαιρία να σωθεί και να αναταχθεί αυτός ο βιότοπος. Προχωρήσαμε λοιπόν στη σύνταξη και τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου του Σχινιά και νομίζω ότι το αποτέλεσμα έχει αναγνωρισθεί από όλους. Το Κωπηλατοδρόμιο είναι ένας υπέροχος χώρος του Εθνικού Πάρκου, του βιότοπου αυτού, μέσω του οποίου να μπορούν, με τον καλύτερο τρόπο, οι πολίτες να γνωρίσουν αυτό το χαρακτηριστικό μέρος της Αττικής. Ξεκινήσαμε μια συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία θα επισημοποιηθεί και με κάποια προγραμματική σύμβαση, ώστε το Εθνικό Πάρκο του Σχινιά να λειτουργεί και να είναι ανοιχτό για το κοινό. Ο κόσμος θα μπορεί να αθλείται με ήπιες λαϊκές συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες, περιπάτους, ποδήλατο, να κάνει ελαφρύ πικ νικ. Όλοι όμως θα πρέπει να φροντίζουν να μην δημιουργούνται σκουπίδια, ώστε να παραμένει ένας υπέροχος χώρος. Όσον αφορά το Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων, έχω να πω ότι έχει τις δυνατότητες να καλύψει τις προπονητικές ανάγκες και τα πρωταθλήματα των ομοσπονδιών, αλλά και να φιλοξενήσει με κατάλληλο προγραμματισμό εκδηλώσεις, που οργανώνονται για λογαριασμό ή και από την τοπική κοινωνία.

ΠΑΝΟΣ ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Στις 13 Ιουνίου θα γίνει μια γιορτή, χωρίς επίσημο χαρακτήρα, στην οποία όλοι είστε καλεσμένοι. Θα υπάρχει κόσμος κάθε ηλικίας που θα μπορέσει να περπατήσει περιμετρικά το πάρκο, το κωπηλατοδρόμιο, να κάνει ποδήλατο. Θα πρέπει να προσθέσω ότι η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Σχινιά, αλλά και του Αγίου Κοσμά, θα είναι δωρεάν. Το άνοιγμα του Σχινιά διαδόθηκε γρήγορα και σύντομα θα φιλοξενήσουμε στο κοινόβιο που υπάρχει στο κτήριο του κωπηλατοδρομίου, την Εθνική Ομάδα Κωπηλασίας της Νοτίου Αφρικής. Είναι η πρώτη πρακτική εκδήλωση αθλητικού τουρισμού και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο.

● Για το θέμα του Σχινιά οι παρευρισκόμενοι πρόεδροι των ομοσπονδιών, Κωπηλασίας Γιάννης Καρράς και του Κανόε Καγιακ Αντώνης Νικολόπουλος είπαν:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΡΑΣ: Κάνουμε έναν προγραμματισμό για να στηρίξουμε την προσπάθεια της Πολιτείας, για τη διάδοση των αθλημάτων Κωπηλασίας, Κανόε Καγιάκ. Και για τα δύο αθλήματα θα λειτουργήσουν ακαδημίες στο χώρο των εγκαταστάσεων, που είναι από τις καλύτερες στον κόσμο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρχουν και άνθρωποι της ομοσπονδίας, προπονητές, γνώστες του αθλήματος, οι οποίοι θα δίνουν σε μικρά παιδιά την ευκαιρία να έχουν μία εμπειρία του Υγρού Στίβου. Θα διαθέτουμε το απαραίτητο υλικό, τα σκάφη. Από αυτή την ενέργεια θα έχουμε ασφαλώς όφελος και εμείς, σαν άθλημα, αλλά και η Πολιτεία γενικότερα.

Την βαθιά του ικανοποίηση για την προοπτική που ανοίγεται για το εθνικό πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα εξέφρασε και ο Πρόεδρος του σχετικού φορέα κ. Νίκος Αναστασόπουλος.

● Τέλος σε ερώτηση προς το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού αν είναι ικανοποιημένος από τον πειθαρχικό κώδικα που ενέκρινε η ΕΠΟ και δεύτερον αν θα δοθούν χρήματα σε ομάδες για επισκευή των ιδιοκτητών γηπέδων τους, απάντησε:

ΠΑΝΟΣ ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Η τροποποίηση του Πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ είναι ένα βήμα εμπρός. Ελπίζω να μην ισχύσει η ρήση, ένα βήμα εμπρός δύο βήματα πίσω. Αυτή είναι η απάντησή μου για αυτό το θέμα. Ως προς το θέμα των πειθαρχικών οικονομικών ποινών, τις οποίες προβλέπει ο νέος πειθαρχικός κώδικας, θέλω να προσθέσω το εξής:
Βρισκόμαστε σε πλήρη συμφωνία με την ΟΠΑΠ ΑΕ ότι, για να επαναληφθούν οι χρηματοδοτήσεις προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μετά τις 5 Ιουνίου, οπότε και θα οριστικοποιηθεί το πειθαρχικό Δίκαιο της ΕΠΟ, στο συμβόλαιο θα υπάρχουν ποινικές ρήτρες σύμφωνα με τις οποίες θα αφαιρούνται ποσά από τις χρηματοδοτήσεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, εφόσον υπάρχουν επεισόδια ευρείας κλίμακας.
Εξετάζουμε δε το ενδεχόμενο τα χρήματα, που θα αφαιρούμε για τον παραπάνω λόγο, να αποδίδονται, με τη μορφή κινήτρων, στις ομάδες που δεν καλλιεργούν βία. Όσον αφορά τα αιτήματα για επισκευές γηπέδων, ξεκαθαρίζουμε, προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν πρόκειται να διαθέσει ούτε ένα ευρώ, είτε μέσω του τακτικού προϋπολογισμού της, είτε μέσω του προϋπολογισμού Δημοσίων επενδύσεων για ιδιωτικά γήπεδα. Είναι υπόθεση των ΠΑΕ να συντηρούν και να επισκευάζουν τα γήπεδά τους.
Ειδικά για τον ΠΑΟΚ γνωρίζουμε ότι έχει υποβάλει ένα αίτημα στην ΟΠΑΠ ΑΕ, η οποία λειτουργεί με τα δικά της κριτήρια, εμπορικά και ανταποδοτικά. Δεν γνωρίζω την εξέλιξη των μεταξύ τους συζητήσεων. Πιστεύω όμως ότι ακόμη δεν υπάρχει σχετική απόφαση.

● Το παρακάτω link:

http://www.ypernomarhia.gr/?section=gallery&id=147

σας παραπέμπει στην κατηγορία Φωτογραφίες Γηπέδων Αττικού Άλσους.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom banner

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ