Thu03122020

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδιου για θέματα Διατροφής και Άθλησης Χρήστου Αηδόνη και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή

Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδιου για θέματα Διατροφής και Άθλησης Χρήστου Αηδόνη και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

      Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδιος για θέματα Διατροφής και Άθλησης  Χρήστος Αηδόνης και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, οι οποίοι είπαν τα εξής:
       
      ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ: Σήμερα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το νέο οργανωτικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα στηριχτούμε για να χαράξουμε τις νέες πολιτικές ανάπτυξης του αθλητισμού στους τομείς άθλησης για όλους και ειδικού αθλητισμού.
 Με την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε πρόσφατα, θέλουμε να δώσουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα προβλήματα που έχουν σχέση με τον ειδικό αθλητισμό, να δημιουργήσουμε μία ξεχωριστή διεύθυνση για τα θέματα που έχουν σχέση με αυτόν.
      Είναι μια πολιτική πρωτοβουλία, που δείχνει την ιδιαιτερότητα, αλλά και το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει από την πλευρά μας, για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την υπόθεση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και ένταξης. Θεωρούμε ότι ο αθλητισμός αποτελεί ένα ισχυρό μέσο, μέσω του οποίου μία πολιτεία μπορεί να δώσει το δικαίωμα της ισότητας σε μια κατηγορία ανθρώπων, που αντιμετωπίζει προβλήματα.
      Ένα άλλο κομμάτι είναι το πώς αντιλαμβανόμαστε και δημιουργούμε τις πολιτικές σε σχέση με το θέμα της διατροφής και της Άθλησης. Πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας και της δικής μας, δεδομένου ότι είμαστε πρωταθλητές σε αρνητικούς δείκτες που έχουν να κάνουν με την παχυσαρκία και τα επίπεδα υγείας, μας επιβάλλει μια πολιτική, πολύ συγκεκριμένη, έτσι ώστε μέσα από την άθληση να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε αποτελέσματα στην υπόθεση της υγείας.
      Αυτός είναι και ο λόγος, που συγκροτήθηκε η νέα διοικητική δομή, γιατί χρειαζόταν να προχωρήσουμε, για πρώτη φορά, σ’ ένα στρατηγικό πλαίσιο δράσης σύνδεσης της υγείας με τον αθλητισμό.
      Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί σήμερα, λένε ότι για να μπορέσεις να διαμορφώσεις συνθήκες υγείας ενός πληθυσμού, πρέπει να στηριχθείς σε δύο πράγματα:
      Να διαμορφώσεις μια νέα διατροφική συνήθεια, το οποίο παράλληλα πρέπει να είναι συνδυασμένο απόλυτα με την υπόθεση της άθλησης.
      Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, σήμερα έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο στοχεύει σε μείωση της παχυσαρκίας στο 5% και για να γίνει αυτό, πρέπει να δώσουμε σε κάθε πολίτη τη δυνατότητα, έξω από το σπίτι του, σε μια πολύ μικρή ακτίνα, να βρίσκει μια μικρή αθλητική υποδομή ή μια μεγαλύτερη.
      Το πλαίσιο μας, σε σχέση με την άθληση για όλους, περνάει μέσα από κάποιες συγκεκριμένες φάσεις:
      Αλλάζουμε τους ιστούς των πόλεων, διαμορφώνοντας διαδρομές άθλησης, δηλαδή δρόμοι, οι οποίοι δεν είναι χρηστικοί δεν δημιουργούν σήμερα κυκλοφοριακά προβλήματα, πρέπει και θα μετατραπούν σε διαδρομές άθλησης. Όλοι οι ανοιχτοί χώροι μετατρέπονται σε πάρκα υγείας και άθλησης με συγκεκριμένες δράσεις. Το ίδιο και οι μεγάλοι αθλητικοί πνεύμονες, τα μεγάλα αθλητικά κέντρα, όπως το ΟΑΚΑ, ο Άγιος Κοσμάς, ο Σχινιάς, μετατρέπονται σε θεματικά πεδία άθλησης, όπου εκεί ο κάθε πολίτης μαζί με την οικογένειά του, θα μπορεί να ασκήσει μια μεγάλη ή μικρή αθλητική δραστηριότητα. Ευελπιστούμε, ότι μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2011, θα έχουμε δεκάδες τέτοια αθλητικά σημεία, όπου ο κάθε πολίτης, να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει τη δική του εξειδικευμένη δράση.
      Δημιουργώντας, σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, έναν αθλητικό χάρτη, όπου ο κάθε πολίτης μπαίνοντας στο internet, θα ξέρει τι μπορεί να κάνει σε κάθε γειτονιά.
     
      Και ο κ. Αηδόνης κατέληξε:
      «Επειδή έχει υπάρξει μια μεγάλη φιλολογία περί διάσπασης των αρμοδιοτήτων στον αθλητισμό, θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αντίθετα δημιουργείται ένα τεράστιο πεδίο συνεργασίας και δράσεων, για το οποίο είμαστε, όλη η πολιτική ηγεσία, έτοιμοι να ανταποκριθούμε».
     
      Ερωτήσεις
      Σ’ ερωτήσεις που του τέθηκαν ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είπε:
      «Για το θέμα Σχολείο και Άθληση έχουμε ήδη ξεκινήσει επαφές με την αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Φώφη Γεννηματά και την Υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου, καθώς και με το διευθυντή Φυσικής Αγωγής κ. Δασκαλάκη, προκειμένου να προχωρήσουμε σ’ ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, που θα έχει σχέση με την άθληση και την Υγεία του σχολικού αθλητισμού.
      Πρέπει να σας πω ότι δημιουργούμε και κάτι καινοτόμο, που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Δημιουργούμε την κάρτα υγείας του μαθητή, στην οποία θα καταγράφονται ποιοτικά στοιχεία, σχετικά με το βάρος, το ύψος, το δείκτη μάζας του σώματος και μια σειρά άλλων κλινικών στοιχείων, που θα ενταχθούν στον υγειονομικό χάρτη, που θα είναι έτοιμος τέλος Απριλίου.
      Έτσι θα έχουμε στοιχεία, ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν οι πολιτικές μας έχουν απόδοση ή και τι διορθώσεις πρέπει να κάνουμε.
      Παράλληλα δημιουργούμε Εθνικό Επιστημονικό Συμβούλιο από καθηγητές Πανεπιστημίων και γενικά ανθρώπους που έχουν σχέση με το αντικείμενο, το οποίο θα γνωμοδοτεί για τις προοπτικές στα δύο πεδία, που θα αναπτύξουμε, της διατροφής και της άθλησης.
      Όσον αφορά τις δράσεις για την ποιότητα της ζωής θα περιμένουμε να συγκροτηθεί η Αυτοδιοίκηση, όπως δημιουργήθηκε με τον Καλλικράτη, οπότε θα κάνουμε ένα συνέδριο σε συνεργασία μαζί της, για να συζητήσουμε για το πώς θα αναπτύξουμε τις σχετικές δράσεις.
      Μέρι χθες οι Δήμοι εφάρμοζαν προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού, όπου 10 έως 25 άτομα έκαναν γυμναστική. Σήμερα μας ενδιαφέρει το σύνολο της κοινωνίας και παρά τις οικονομικές δυσκολίες εμείς θα δώσουμε χρήματα μόνο εκεί που θα πιάσουν τόπο.
      Με λίγους οικονομικούς πόρους μπορούμε να διαμορφώσουμε ανοικτούς χώρους άθλησης τοποθετώντας 10-15 αθλητικά όργανα.
      Θα υπάρξουν κοινωνικά μηνύματα, με σποτ, που θα βοηθήσουν να διαμορφώσουμε αθλητική συνείδηση. Σ’ αυτό το κομμάτι θα έχουμε αρωγό και τον ΟΠΑΠ. 
     
      Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής αναφέρθηκε σε τρία θέματα. Την παράταση της τουριστικής περιόδου μέσω του αθλητισμού, το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια λειτουργίας του ΣΕΦ και την ανασύνθεση της ΔΕΑΒ.
      Η ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας) ανασυντίθεται. Από ένα όργανο με ελάχιστη σημασία στα αθλητικά δρώμενα,  θα μετατραπεί σε ένα «εργαλείο» αντιεγκληματικής, πολιτικής. Ένα «εργαλείο» σημαντικό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της βίας στα γήπεδα.  Όλα τα μέλη της ΔΕΑΒ αλλάζουν και θα σταλεί επιστολή προς την ΕΠΟ να ορίσει εκπρόσωπό της, στη νέα ΔΕΑΒ. Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Γιώργου Νικητιάδη, ζήτησα από τον έγκριτο καθηγητή Γιάννη Πανούση, να αναλάβει την προεδρία. 

Η σύνθεση της νέας ΔΕΑΒ
Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γεώργιου Νικητιάδη, ανασυντίθεται η Διαρκής Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.) και ορίζονται οι ακόλουθοι:
Πρόεδρος: Πανούσης Ιωάννης του Αποστόλη, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπρόσωπος της ΓΓΑ,
Αναπληρωτής Πρόεδρος: Φωτόπουλος Ιωάννης του Φωτίου, Δικηγόρος, εκπρόσωπος της ΓΓΑ, με αναπληρωτή του, τον Παπαθεοδώρου Θεόδωρο του Παναγιώτη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,
Μέλος: Τομαράς Ιωάννης του Γεωργίου, Δικηγόρος, εκπρόσωπος της ΓΓΑ με αναπληρωτή του, τον Ταχματζίδη Ιωάννη του Χρήστου, Ψυχολόγο,
Μέλος: Καλυβούρης Φιλήμωνας του Γεωργίου, Πολιτικός Συνταξιούχος του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εκπρόσωπος της ΓΓΑ, με αναπληρωτή του, τον Βεζυράκη Δημήτριο του Ιωάννη, Κοινωνικό Λειτουργό, Διοικητή Κέντρου Βρεφών Μητέρα.
     
      Για την παράταση της τουριστικής περιόδου, μέσω του αθλητισμού είπε: Ένα ενάριθμο στην τεχνική ορολογία έργο, είναι στον προγραμματισμό των δημοσίων επενδύσεων της ΓΓΑ. Η τεχνητή χιόνωση. Ποσό ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί τα επόμενα χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στα βασικά χιονοδρομικά κέντρα του βορείου άξονα: Σέλι, Βασιλίτσα Γρεβενών, Πέντε Πηγάδια, Φαλακρό και Λαιλιά. Σκοπός είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τουλάχιστον κατά ένα μήνα. Αν μάλιστα το πρόγραμμα αυτό στηριχθεί αποφασιστικά από τις νέες περιφέρειες και εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους μπορεί η τουριστική περίοδος να επιμηκυνθεί ακόμη περισσότερο.
       Ένα από τα πιλοτικά προγράμματα μαζικού αθλητισμού είναι ο Σχινιάς. Ανεξαρτήτως από τα προβλήματα που κληρονομήσαμε, όπως το γεγονός ότι τα τελευταία 20 χρόνια, δεν πλήρωναν το ηλεκτρικό, κάτι που συνέβαινε και σε άλλες εγκαταστάσεις τα τελευταία 10 χρόνια, λογαριασμούς που πληρώνουμε εμείς σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Ο Σχινιάς, που σήμερα σφύζει από ζωή, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα, το τι θέλουμε να γίνει με την αξιοποίηση μιας ολυμπιακής εγκατάστασης.
      Για τα 25 χρόνια λειτουργίας του ΣΕΦ θα υπάρχει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, στο οποίο εντάσσεται και η τελετή βράβευσης των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών, που διοργανώνει ο ΠΣΑΤ και θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου.
      Την επόμενη ημέρα, Τρίτη, θα γίνει μια χριστουγεννιάτικη γιορτή, γιορτή Ειρήνης και Φιλίας για το παιδί, που διοργανώνεται από τη διοίκηση του ΣΕΦ για τα παιδιά και το προσωπικό ορφανοτροφείων και διαφόρων ιδρυμάτων. Η εκδήλωση αυτή, που θα γίνει στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» θα συμμετάσχει η παιδική νεανική συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ.
      Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι η νομική διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Δεκεμβρίου με τον τίτλο: « Ο εθνικός αθλητικός σχεδιασμός και η επανεξέταση της αθλητικής νομοθεσίας. Τι πρέπει να αλλάξει και γιατί».
      Στη διημερίδα αυτή έχουν προσκληθεί σημαντικοί άνθρωποι από τον χώρο του αθλητικού δικαίου. Η πείρα και η γνώση, που θα αποκομίσουμε, θα μας βοηθήσει στη διαδικασία αναμόρφωσης του αθλητικού νόμου.
 
      Ερωτηθείς ο κ. Μπιτσαξής για την τύχη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, είπε: « Το αν θα διατηρηθεί η ΕΕΑ και σε ποια έκταση είναι ένα θέμα, που ακόμη συζητείται  στο πεδίο της Κυβέρνησης και του εκκρεμούς αθλητικού νομοσχεδίου.
      Σταδιακά η ΕΕΑ ανασυντίθεται, δεν είμαι υπέρ της άποψης ότι πρέπει αμέσως και άνευ κρίσεως  να καταργείς όργανα τα οποία αποτελούν ανεξάρτητες αρχές. Η  ΕΕΑ σταδιακά αποκτά νέα σύνθεση. Ήδη έχει 2 καινούργια μέλη (ο ένας είναι ο καθηγητής κ. Τριανταφυλλάκης)  και προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η Επιτροπή πρόσφατα ανέδειξε τη χρησιμότητά της, με το θέμα της πολυιδιοκτησίας (δηλώσεις σχετικά με την πώληση του Πανιωνίου).
      Για το θέμα των Επιτροπών, που υπήρχαν στη ΓΓΑ και τα χρήματα που ελάμβαναν τα μέλη της ο κ. Μπιτσαξής είπε: Για το θέμα των Επιτροπών, ακολουθήθηκε η εξής διαδικασία. Από τις Διευθύνσεις Διοικητικού και Οικονομικού και του Γραφείου Χρηματικού της ΓΓΑ ζητήθηκε να υπολογιστεί το ποσό, που έχει λάβει κάθε υπάλληλος, ο οποίος μετείχε στις Επιτροπές αυτές σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος. Αυτό προκειμένου να διαπιστωθεί η εκδοχή της υπέρβασης του 50% των νομίμων αποδοχών και της εκδοχής της υπέρβασης του 100% των αποδοχών του. Η εργασία αυτή ολοκληρώθηκε. 
      Σύμφωνα με τις επιταγές του πορίσματος το ποσό της υπέρβασης, ο υπάλληλος οφείλει είτε να το επιστρέψει ολόκληρο, είτε να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της επιστροφής του συγκεκριμένου ποσού προσφεύγοντας στα διοικητικά δικαστήρια. Στην περίπτωση αυτή αρμόδιοι για τον καταλογισμό των συγκεκριμένων ποσών είναι είτε οι εφορίες, είτε οι διευθύνσεις σύνταξης. Ο φάκελος κάθε περίπτωσης έχει γνωστοποιηθεί στους υπόχρεους υπαλλήλους, οι οποίοι οφείλουν να επιλέξουν την πρώτη ή τη δεύτερη περίπτωση. Η προθεσμία για να γνωστοποιήσουν την απάντησή τους έχει οριστεί η 30η Δεκεμβρίου 2010.  Ανάλογα με τις απαντήσεις τους θα σταλούν οι φάκελοι στις εφορίες και τις διευθύνσεις συντάξεων ή προς την κατεύθυνση της λογιστικής εκκαθάρισης από τις υπηρεσίες της ΓΓΑ.
      Όσον αφορά τη μηνυτήρια αναφορά σχετικά με το σκάνδαλο των 14 εκατομμυρίων ευρώ, για το «χρυσό» παπούτσι και τον Ροναλντίνιο, η υπόθεση έχει παραπεμφθεί σε προκαταρκτική εξέταση και ήδη εξετάζονται μάρτυρες.

  

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

OPEN DATA

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

unesco-observatory

bottom banner

aigides GGA

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ