Thu09072020

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Πάνος Μπιτσαξής, Κωπηλασία, Προνόμια αθλητών, Ολυμπιακή προετοιμασία

Πάνος Μπιτσαξής, Κωπηλασία, Προνόμια αθλητών, Ολυμπιακή προετοιμασία

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

      Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κωπηλασίας Γιάννη Καρρά, με θέμα την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος, που και τη χρονιά που λήγει, χάρισε μεγάλες επιτυχίες στον ελληνικό αθλητισμό.
     
      Ο κ. Πάνος Μπιτσαξής στην εισήγησή του είπε:
      Η κωπηλασία είναι μια από τις μεγάλες ελπίδες του ελληνικού αθλητισμού. Μας έδωσε φέτος πολλές συγκινήσεις με τις τεράστιες επιτυχίες αθλητών της, με αποκορύφωμα τις διακρίσεις τους στη Νέα Ζηλανδία και με ελάχιστη, συγκριτικά, κρατική υποστήριξη.
      Οι αθλητές της κωπηλασίας έδωσαν το παράδειγμα πως ο ελληνικός αθλητισμός, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, παραμένει όρθιος.
      Η πορεία και οι επιτυχίες της Κωπηλασίας αποδεικνύει ότι, όταν γίνεται σοβαρή δουλειά, όταν υπάρχει πάθος και υπευθυνότητα από τους αθλητές και τους αθλητικούς παράγοντες, οι οποίοι διαθέτουν με ανιδιοτέλεια το χρόνο τους, πόσο μπορεί να ακμάσει και να ανθίσει ο ελληνικός αθλητισμός. 
      Η πολιτεία οφείλει να σταθεί πολύ πιο αποφασιστικά από ό,τι μέχρι σήμερα στο πλευρό των λεγομένων, τυπικά, μικρών αθλημάτων.
      Το τονίζω αυτό, γιατί η κωπηλασία δεν είναι μικρό, είναι πάρα πολύ μεγάλο άθλημα, που με ταπεινότητα χάρισε στη χώρα μας παγκόσμια χρυσά μετάλλια. Παρά τα ελάχιστα περιθώρια, που δυστυχώς, μας επιτρέπει η κακή συγκυρία, θα στηρίξουμε και όσο μπορούμε θα δείξουμε την αγάπη μας, προς τους αθλητές της.
      Στα πλαίσια ανάπτυξης του αθλήματος συζητάμε με την Κωπηλατική Ομοσπονδία, αν γίνει το κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας, τι πρέπει να κάνουμε για να αναπτυχθεί το άθλημα και στην κεντρική Ελλάδα.
      Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε τρεις άξονες με υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, στην Ήπειρο, την Κεντρική Ελλάδα, και την Αθήνα, οι οποίες θα συμβάλουν, επιπλέον, και στον αθλητικό τουρισμό.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ
      Τα προβλήματα, που έθεσε η Κωπηλατική Ομοσπονδία, αλλά και οι υπόλοιπες, για το θέμα των προνομίων των αθλητών και γενικά των διευκολύνσεων, τα γνωρίζουμε. Πολλές από τις σκέψεις των αθλητών, που ακούσαμε και σήμερα τις συμμερίζομαι. Όμως επί χρόνια, από πολλούς, γινόταν συστηματικά κατάχρηση των προνομίων που υπήρχαν.
      Αυτό όμως δεν μπορεί να βαρύνει τους ώμους νέων παιδιών, τα οποία έχουν τη διάθεση να κάνουν παραγωγική χρήση των προνομίων.
      Το 2011, θα είναι μια χρονιά εθνικού διαλόγου, για το θέμα αυτό.
      Θέση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είναι ότι πρέπει να είναι ουσιαστικά και σοβαρά, γιατί χωρίς αυτά μπορεί να δημιουργηθεί κίνδυνος για τον ελληνικό αθλητισμό. Εγώ το συμμερίζομαι αυτό, θα το υποστηρίξω στο διάλογο, που θα γίνει, αλλά σ’ αυτό πρέπει να συμφωνήσουν και άλλα Υπουργεία, υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα και άλλοι φορείς που εμπλέκονται σε αυτόν, καθώς επίσης και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. 

ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
      Σήμερα μετέφερα στον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο την άποψή μου ότι το γενικό κονδύλι της Ολυμπιακής προετοιμασίας, έτσι όπως γινόταν χρήση του στο παρελθόν δεν επιβεβαίωσε το σκοπό για τον οποίο δινόταν.
      Τώρα πρέπει να προσανατολιστούμε σ’ εκείνους τους αθλητές των Ολυμπιακών μας ομάδων, που έχουν σοβαρή πιθανότητα διάκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν εννοώ υποχρεωτικά την κατάκτηση ενός μεταλλίου. Θα κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση μέσα στο μέτρο των σημερινών οικονομικών δυνατοτήτων μας.
      Δεν ξέρω αν ο ελληνικός αθλητισμός στην εποχή των παχέων αγελάδων ήταν σε καλύτερη μοίρα από τη σημερινή.
      Εγώ πιστεύω ότι η ορθολογική διαχείριση των χρημάτων δίνει καρπούς και αποτελέσματα. Η σημερινή συνάντηση με την Κωπηλατική Ομοσπονδία και τους αθλητές της, το αποδεικνύει αυτό, με την κατάκτηση 6 χρυσών, 6 αργυρών και 8 χάλκινων μεταλλίων στις φετινές παγκόσμιες διοργανώσεις.

      Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Καρράς, έκανε ένα πλήρη απολογισμό της πορείας του αθλήματος και των επιτυχιών των αθλητών σε διεθνείς αγώνες και τόνισε:
      Για να μπορέσει αυτή η γενιά των νέων κωπηλατών να συνεχίσει χρειάζεται βοήθεια. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα αναμένουμε κάτι καλύτερο για τη χρονιά που έρχεται, αφού οι μέχρι σήμερα επιτυχίες μας αναμφισβήτητα δικαιώνουν και το τελευταίο ευρώ, που έχουμε πάρει μέχρι σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω το ΓΓΑ Πάνο Μπιτσαξή για την έμπρακτη αναγνώριση των επιτυχιών μας και την ένταξη του αθλήματος στην πρώτη κατηγορία, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το σχεδιασμό μας.
      Η πόρτα του Γενικού Γραμματέα ήταν και είναι πάντα ανοικτή για εμάς. Με τις παρεμβάσεις του, όχι μόνο στη ΓΓΑ, αλλά και σ’ άλλα Υπουργεία, έδωσε λύσεις σε δύσκολα θέματα που του θέσαμε.
      Η Αλεξάνδρα Τσιάβου, η αθλήτρια που αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά κορυφαία από τους αθλητικούς συντάκτες, στην ψηφοφορία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, είπε:
      Για μένα πολύ σημαντικό θέμα είναι τα κίνητρα, που όπως τόνισε ο ΓΓΑ πρέπει να γίνουν ουσιαστικά, στις πραγματικές ανάγκες των αθλητών. Είναι κρίμα η κατάχρηση που έγινε στο παρελθόν να βαραίνει σήμερα εμάς και να δυσκολεύει τους αθλητικούς μας στόχους .
      Το 90% των αθλητών της Εθνικής ομάδας είναι παιδιά που δε γνωρίζουν αν αύριο,  που θα σταματήσουν τον αθλητισμό αν και έχουν πετύχει παγκόσμιες νίκες, η πολιτεία θα τους έχει μια θέση, ως επιβράβευση.
      Ο κ. Μπιτσαξής έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι στο πλευρό μας και αυτό μας δίνει κουράγιο.
      Απόστολος Γκουντούλας: Θέλω και εγώ με τη σειρά μου, εκ μέρους των συναθλητών μου, να ευχαριστήσω το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, για τη σημερινή εκδήλωση, αλλά και γιατί είναι πάντα στο πλευρό μας.
      Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αναφέρθηκαν εκτενέστερα από την Αλεξάνδρα Τσιάβου.
      Τέλος ο Ομοσπονδιακός προπονητής Τζιάνι Ποστιλιόνε επεσήμανε ότι η ελληνική Κωπηλασία είναι πάντα στους διεθνείς αγώνες μέσα στις δυνάμεις του αθλήματος.

 

 


 

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

bottom banner

Χάρτης Ιστοτόπου