Sun26092021

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Η Συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή

Η Συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

      Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
      
      
      Απολογιστική ήταν η συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής και αφορούσε το τι έγινε την τελευταία διετία σε σύγκριση με τα όσα ίσχυαν και συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια.
      «Συμπληρώνεται μία διετία ευθύνης μας, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Κλείνει ένας κύκλος, με σχέδιο, με όραμα, με μεράκι, με αποτελέσματα. Οφείλουμε ένα δημόσιο απολογισμό με ειλικρίνεια, με αυτοκριτική για το τι έγινε και το τι δεν έγινε αυτή τη διετία. Είναι πλέον στην κρίση των πολιτών και στη δική σας να κρίνετε.
      Προηγουμένως θα μου επιτρέψετε να δηλώσω ότι είμαι υπερήφανος που συμμετείχα στις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Τον ευχαριστώ και δημόσια γιατί μου έδωσε αυτή την ευκαιρία μετά από ανοιχτή διαδικασία. Θα ήθελα επίσης να πω ότι  ήταν τιμή μου αυτή την διετία που δούλεψα με προϊστάμενο Υπουργό τον Παύλο Γερουλάνο. Χωρίς τη δική του πολιτική αποφασιστικότητα τίποτε δεν θα είχε συμβεί σε αυτό τον χώρο.
      Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου. Αναφέρομαι στους συμβούλους μου Κυριάκο Καρολή, Πηνελόπη Σακελλαρίου, Βασίλη Ντάκουρη, Ευφροσύνη Γερούκη, Μαρία Πατελάρου και Μαίρη Γαβαλά.   Επίσης, την Στέλλα Νάκου και Δημήτρη Απόκη.
      Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης, τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τη στήριξή τους, τους εκπροσώπους του αθλητισμού,  γιατί στήριξαν με αποφασιστικότητα και πραγματική υπομονή τις προσπάθειες εξορθολογισμού  τις οποίες έκανε η Κυβέρνηση, αυτήν τη διετία. Βοήθησαν να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, στον ελληνικό αθλητισμό.
      Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω εσάς. Η σχέση μου με τους δημοσιογράφους αυτή τη διετία ήταν μια έντιμη σχέση. Θεωρώ συνολικά, ότι η κριτική που ασκήθηκε ήταν απολύτως γόνιμη. Ακόμα και όταν ήταν σκληρή. Η σχέση όμως που είχα ατομικά με το δημοσιογραφικό κόσμο, τους αθλητικούς συντάκτες, μπορώ να τη χαρακτηρίσω απόλυτα έντιμη.
      Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες αθλητές, διότι σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες και με ελάχιστους πόρους κράτησαν όρθιο, με τη βοήθεια και των οικογενειών τους, τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.
      Σημειώνω τέλος, ότι η συνεργασία, η οποία είχα με τους Υφυπουργούς, Άντζελα Γκερέκου, Γιώργο Νικητιάδη, καθώς και με το συναρμόδιο Υφυπουργό σε θέματα Άθλησης και Διατροφής Χρήστο Αηδόνη ήταν άριστη.
       Πριν από δύο χρόνια, σ’ αυτόν εδώ το χώρο και απ’ αυτό εδώ το βήμα, αναλάβαμε προς τους πολίτες, κάποιες πολύ συγκεκριμένες γενικές δεσμεύσεις.
      Τις συνοψίζω σε έξι άξονες:
* Η πρώτη ήταν να μετατρέψουμε τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από ένα χώρο, ο οποίος εξέφραζε τον πιο σκληρό πυρήνα διαχρονικά, του πελατειακού κράτους, σε μια ευνομούμενη δημόσια υπηρεσία, η οποία να λειτουργεί προς όφελος του αθλητισμού και του πολίτη.
* Η δεύτερη ήταν να χρησιμοποιήσουμε παραγωγικά τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, προς όφελος του αθλητισμού και να τερματίσουμε τη σπατάλη και την ανομία.
* Η τρίτη ήταν να κρατήσουμε όρθιο, παρά την οικονομική κρίση, τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.
*       Η τέταρτη ήταν να προχωρήσουμε από την άναρχη πολιτική, στον Εθνικό Αθλητικό Σχεδιασμό.
* Η πέμπτη ήταν να μη διστάσουμε να συγκρουστούμε με κάθε κόστος, σε επίπεδο προσώπων, αλλά και με όλες τις δομές, οι οποίες είχαν βυθίσει τον επαγγελματικό αθλητισμό, στη βία και στα στημένα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στα αναβολικά.
* Και η τελευταία έκτη δέσμευση, ήταν να κάνουμε πράξη τη θέση, ότι ο αθλητισμός είναι δημόσιο αγαθό, ανήκει σ’ όλους τους Έλληνες και όχι μόνο στους πλούσιους, τους ισχυρούς και τους παράγοντες.
      Αυτές τις δεσμεύσεις, πήραμε δημόσια, απ’ αυτό εδώ το βήμα, πριν από δύο χρόνια. Δουλέψαμε με σχέδιο και με κατεύθυνση και δε διστάσαμε να συγκρουστούμε και να αντιπαρατεθούμε.
      Είπαμε ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πρέπει να γίνει μια ευνομούμενη δημόσια υπηρεσία. Καταρχήν για εδώ το σύνολο της πελατειακής λογικής το οποίο ενσαρκωνότανε σε δεκάδες επιτροπές άνευ αντικειμένου, επιτροπές οι οποίες προκαλούσαν τον εκμαυλισμό των υπαλλήλων και τη χαλάρωση κάθε έννοιας λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας.
      Παραλάβαμε μια Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία δεν ήξερε τι χρωστάει, που χρωστάει, δεν ήξερε καν γιατί το χρωστάει.
      Οι προσπάθειες της οικονομικής υπηρεσίας και των συνεργατών μου και εμού, δίνει αυτήν τη στιγμή μια εικόνα, μιας Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η οποία λειτουργεί υπό τους όρους της νομιμότητας. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά, που δίνει και γιατί. Γνωρίζει και  προγραμματίζει τη δουλειά της. Παραλάβαμε μια Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία δεν ήξερε ποια είναι η σωματειακή βάση του ελληνικού αθλητισμού.
      Η σωματειακή βάση του ελληνικού αθλητισμού, καταγράφηκε πλήρως με στοιχεία, με λεπτομέρειες. Ξέρουμε και το τελευταίο σωματείο αυτής της χώρας, ποιοι το αποτελούν. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού  δεν ήξερε, κυριολεκτικά, ποια είναι η Εθνική Αθλητική Υποδομή.  Στη θέση αυτής της άγνοιας σήμερα έχουμε σχεδόν σχηματοποιήσει την ηλεκτρονική βάση του ελληνικού χάρτη, της αθλητικής υποδομής. Βέβαια, η εργασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Όμως γνωρίζουμε που βρίσκονται αθλητικές εγκαταστάσεις, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και που ανήκουν. 
      Τέλος, στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν ήταν γνωστό   πόσους υπαλλήλους διαθέτει ούτε πόσους ακριβώς μισθοδοτεί.
      Τώρα έχουμε μια ευπρεπή δημόσια υπηρεσία. Η ΓΓΑ πρέπει να μετατραπεί σε μια επιτελική υπηρεσία απαλλαγμένη από γραφειοκρατικά βάρη. Να σχεδιάζει και να οργανώνει το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού.
      Από τη ΓΓΑ θα φύγουν οι Οικονομικές και Διοικητικές υπηρεσίες, οι οποίες θα συγχωνευθούν σε μεγαλύτερες διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.
      Εγώ έχω προτείνει να δημιουργηθούν δύο νέες διευθύνσεις, του επαγγελματικού αθλητισμού και η δεύτερη εποπτείας νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Οι προτάσεις μου αυτές έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες.»
      Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού αναφέρθηκε σε διοργανώσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν με πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος όπως των Μεσογειακών Αγώνων (350 εκ. ευρώ) εν αντιθέση με τον Κλασσικό Μαραθώνιο που απέφερε στη χώρα μας σημαντικό κέρδος με πολύ μικρό κόστος. 
      Ο κ. Μπιτσαξής αναφερόμενος στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είπε:  «Κινήθηκε συνολικά με το 50% των χρηματοδοτήσεων συγκριτικά με τα χρήματα που έδινε η ΓΓΑ το 2008. Εν τούτοις είχε μεγάλες επιτυχίες όπως την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος από την Εθνική Γυναικών Υδατοσφαίρισης καθώς και μεγάλες επιτυχίες στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Γυμναστικής, Κολύμβησης και Κωπηλασίας.
      Ο Ελληνικός Ερασιτεχνικός Αθλητισμός στάθηκε αυτά τα δύο χρόνια όρθιος, άνθισε, ήκμασε παρά τις μειώσεις των χρηματοδοτήσεων.»
      Και συνέχισε: «Και τώρα έρχομαι στο θέμα του επαγγελματικού αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου. Γνωρίζετε ότι η αξίωση της ευνομίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και γενικότερα στον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό, απασχόλησε ιδιαίτερα την πολιτική μας αυτή τη διετία. Η αξίωση αυτής της ευνομίας δεν περιορίζεται μόνο στα στημένα παιχνίδια αλλά  αφορά  και την οικονομική φερεγγυότητα των Ανωνύμων Εταιριών, καθώς την ύπαρξη και τη δημιουργία ενεργοποίησης ελεγκτικών μηχανισμών. Αφορά τη λειτουργία ενός ποδοσφαιρικού προϊόντος το οποίο δε θα βασίζεται στην ανομία τον παραγοντισμό, ακόμα και το έγκλημα, αλλά σε κανόνες, οι οποίοι θα τιμούν το επαγγελματικό αθλητικό προϊόν και ως αθλητικό προϊόν.
      Ανοίξαμε τρία μέτωπα: της βίας των στημένων αγώνων και γενικότερα της εξυγίανσης του επαγγελματικού αθλητισμού καθώς και το μέτωπο του ντοπινγκ.
      Ο πρώτος άξονας στον οποίο επιχειρήσαμε ήταν η συνεννόηση με την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λιγκα. Η προσπάθεια να συνταχθεί ένα μέτωπο αντιβίας με τις υγιείς δυνάμεις του ελληνικού αθλητισμού σ’ όποια κατεύθυνση μπορούσε αυτό να γίνει.
      Όταν αυτό δεν έδειχνε να αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα προχωρήσαμε σχεδιασμένα στη σύνδεση των κρατικών χρηματοδοτήσεων με την απόδοση των ΠΑΕ στο θέμα της βίας.
      Επίσης, είναι γεγονός ότι η ΕΠΟ προχώρησε σταδιακά σε δύο αυστηροποιήσεις, την εισαγωγή πειθαρχικών ποινών που δεν υπήρχαν, μεταξύ αυτών, αυτή της διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.»
       Ο Γενικός Γραμματέας στο θέμα των στημένων αγώνων είπε: «Το απόστημα έσπασε, αυτό είναι το συμπέρασμα αυτής της διετίας. Και έσπασε χάρη στη συντονισμένη δράση του κρατικού μηχανισμού ο οποίος αξιοποίησε τις αναφορές της ΟΥΕΦΑ, οι οποίες σκονιζόντουσαν στα συρτάρια πριν έρθουμε εμείς εδώ.
      Το απόστημα έσπασε δίνοντας ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη  ποινική έρευνα στην ιστορία της χώρας μας για το σχετικό  θέμα.   
      Εκτός από την ποινική έρευνα η οποία διεξάγεται, ενεργοποιήθηκε και η αθλητική δικαιοσύνη για την καλύτερη λειτουργία της οποίας θα πρέπει να στελεχώνεται από τακτικούς δικαστές. Όσο αυτό δεν γίνεται θα υπάρχουν αμφιβολίες και καχυποψία.
  Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της ευνομίας, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενεργοποιήθηκε ξανά και η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού, η οποία αναφέρεται στις περιπτώσεις με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα και έχει ήδη επέμβει για την εξασφάλιση της νομιμότητας σε πλήθος περιπτώσεων.»
 Για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις ο κ. Μπιτσαξής είπε:
«Ανοίξαμε τον Σχινιά, που σήμερα είναι ένα διεθνές αθλητικό κέντρο, την εγκατάσταση των Άνω Λιοσίων, το Παγκρήτιο, το Αττικό Άλσος, μέρος του Μαρκόπουλου.  Αν και σώσαμε κάποιες από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις οι περισσότερες εξακολουθούν να ρημάζουν . Έχουμε δρόμο μπροστά μας.
 Η συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων από 50.000.000 το 2009 σε 5.000.000 φέτος δεν το καθιστά αυτό εφικτό.»
Και κατέληξε: «Οι Έλληνες αθλητές στενάζουν αυτή την ώρα από την υπο χρηματοδότηση. Το μέλλον των αθλητικών εγκαταστάσεων εάν διατηρηθεί αυτή η κατάσταση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγηθούν σε μαρασμό ενδεχομένως και στο κλείσιμο.
      Εγώ εκτιμώ ότι η πολιτική αυτή, οφείλει να τροποποιηθεί. Έχω ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση. Έγινε μάλιστα και μία σύσκεψη στο γραφείο μου με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση, τον Σάββα Εμοινίδη, Γιώργο Ανατολάκη και Γιάννη Ιωαννίδη. Γενικά, έχω ενημερώσει το σύνολο των Υπευθύνων Κυβερνητικών για το θέμα αυτό.
      Πρέπει βέβαια να σας πω, ότι εξελίσσεται μία προσπάθεια, και υπάρχει μία ακτίδα φωτός, ότι θα γίνει αντιληπτό, ότι ο ελληνικός αθλητισμός οφείλει να λειτουργήσει και ότι δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον, η συρρίκνωση και η καταστροφή του.
      Παρακολουθώ αυτή την προσπάθεια, τυχόν όμως εδραίωση της πολιτικής αυτής σημαίνει αναγκαία και την αποχώρηση μου από την ΓΓΑ.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

OPEN DATA

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

unesco-observatory

bottom banner

aigides GGA

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ