Fri29032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Η ευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων και στο «ξέπλυμα» χρήματος στον αθλητισμό και το ελληνικό παράδειγμα

Η ευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων και στο «ξέπλυμα» χρήματος στον αθλητισμό και το ελληνικό παράδειγμα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 26 Μαΐου 2023 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Στην 65η Oλομέλεια της MONEYVAL, της Επιτροπής ενάντια στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα» χρήματος) του Συμβουλίου της Ευρώπης τοποθετήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο γγΑ Γιώργος Μαυρωτάς με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων.
Μετά και την πρόσφατη ανανέωση της θητείας του ως Προέδρου στην ως άνω Επιτροπή για τη διετία 2023-2025 και στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Επιτροπών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο γγΑ προσεκλήθη να συμμετάσχει στην Ολομέλεια, με αντικείμενο συζήτησης τις συνέργειες που πρέπει να αναπτύξουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, αναγνωρίζοντας την ολοένα και μεγαλύτερη σύνδεση που υπάρχει, παγκοσμίως, μεταξύ της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, του παράνομου στοιχηματισμού και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ο κ. Μαυρωτάς περιέγραψε τις λειτουργίες της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης καθώς και το πλαίσιο που καθορίζει η σύμβαση Macolin για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο άρθρο 16  για το «ξέπλυμα» χρήματος (Money Laundering) και στο άρθρο 24 της Σύμβασης, το οποίο προβλέπει διεθνή και διατομεακή συνεργασία. Ο γγΑ αναφέρθηκε εκτενώς σε επιχειρησιακά θέματα για τη διασύνδεση των δραστηριοτήτων ξεπλύματος χρήματος με τη χειραγώγηση αγώνων, κυρίως μέσω του παράνομου στοιχηματισμού (που αποτελεί περισσότερο από το 50% του συνολικού στοιχηματικού τζίρου παγκοσμίως). Παράλληλα πρότεινε την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των δύο Επιτροπών ώστε να αποτυπωθεί η έκταση του προβλήματος και στη συνέχεια να γίνει πιο αποτελεσματικό το πλαίσιο αντιμετώπισης, «με πιο πυκνό το δίκτυ αποτροπής για τέτοιες περιπτώσεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι ο αθλητισμός- ξεκινώντας από το ποδόσφαιρο- θα ενταχθούν στο πεδίο εφαρμογής ειδικών διατάξεων για το «ξέπλυμα» χρήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την αναθεώρηση της σχετικής 5ης Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των Εθνικών Πλατφορμών που απορρέουν από τη σύμβαση Macolin με τις εθνικές Αρχές Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αναφέροντας ως καλή πρακτική το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΠΑΘΛΑ και της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Τέλος, ο κ. Μαυρωτάς πρότεινε να ενταχθούν στο στρατηγικό σχέδιο 2023-2027 της Επιτροπής MONEYVAL δράσεις που αφορούν ειδικά στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων, όπως το να περιλαμβάνεται η παράμετρος αυτή στη σχετική αξιολόγηση των χωρών, η διενέργεια κοινών ενημερωτικών εκπαιδευτικών δράσεων, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, ο καθορισμός τυπολογίας, η αντιμετώπιση της χρήσης κρυπτονομισμάτων κλπ.
Μετά και την ομιλία του κ. Μαυρωτά ακολούθησε σχετική συζήτηση στην οποία συμφωνήθηκε ομόφωνα οι δύο Επιτροπές να διευρύνουν το πλαίσιο συνεργασίας, με εκατέρωθεν ενημερώσεις για ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο κοινό πεδίο δράσης αντιμετώπισης της χειραγώγησης αγώνων, του παράνομου στοιχηματισμού και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. 
 
PHOTO1a 26.5.23
 
 
PHOTO2a 26.5.23
 
 
PHOTO3a 26.5.23

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ