Sat27042024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Επαναλειτουργεί η αίθουσα Κασιμάτης στο ΟΑΚΑ έπειτα από Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης του ΤΕΕ, που την κρίνει ασφαλή υπό προϋποθέσεις

Επαναλειτουργεί η αίθουσα Κασιμάτης στο ΟΑΚΑ έπειτα από Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης του ΤΕΕ, που την κρίνει ασφαλή υπό προϋποθέσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2023
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Κρίνονται ασφαλή, επίσης, τα γραφεία των εργαζομένων στο Κεντρικό Στάδιο και η υπόγεια αίθουσα του Ποδηλατοδρομίου
 
Γιάννης Βρούτσης: «Οι αποφάσεις μας συνδέονται άμεσα και κατά προτεραιότητα με την ασφάλεια – Ακολουθούμε με προσήλωση τις υποδείξεις των ειδικών και τις συγκεκριμένες ενέργειες που μας υποδεικνύουν»
 
Σε αναμονή για τις επόμενες Εκθέσεις του ΤΕΕ σχετικά με τη στατικότητα των Στεγάστρων Καλατράβα και τους χώρους κάτω από αυτά  
 
Το Υπουργείο Αθλητισμού παρέλαβε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας την πρώτη Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης, που διενεργήθηκε επί της ολοκληρωμένης Μελέτης σχετικά με την στατική επάρκεια των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.
 
Σ’ αυτή την πρώτη Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης αναφέρεται, με τη δέουσα επιστημονική σαφήνεια και απόλυτη τεκμηρίωση, ότι υπό την εφαρμογή συγκεκριμένων προϋποθέσεων δεν συντρέχουν κίνδυνοι ασφαλείας για τρεις χώρους στο κεντρικό Στάδιο και το Ποδηλατοδρόμιο:
Πρόκειται για την αίθουσα «Γιώργος Κασιμάτης», για τα γραφεία που στεγάζονται στο Κεντρικό Στάδιο και για την υπόγεια αίθουσα του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη που κατέληγε ότι από το σύνολο των Κατασκευών Καλατράβα, μόνο τα δύο Στέγαστρα -του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου- δεν ανταποκρίνονταν στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.
 
Μέχρι η κυβέρνηση να λάβει, ως όφειλε, νεότερη ανεξάρτητη γνωμοδότηση, έπραξε το αυτονόητο και αποφάσισε να αναστείλει αμέσως τη λειτουργία των δύο εγκαταστάσεων και των όμορων χώρων, χωρίς καμία εξαίρεση, με γνώμονα την ασφάλεια εργαζομένων και αθλουμένων. 
Έτσι, ανεστάλη και η λειτουργία της αίθουσας «Γιώργος Κασιμάτης», των γραφείων που στεγάζονται στο Κεντρικό Στάδιο και της υπόγειας αίθουσας του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου, που βρίσκονται πλησίον των Στεγάστρων.
 
Παράλληλα, ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης διαβίβασε τάχιστα τη Μελέτη στο ΤΕΕ, το πλέον αρμόδιο, προκειμένου να συγκροτηθεί τάχιστα ομάδα ειδικών, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της Μελέτης και το ΤΕΕ να αποφανθεί για το κατά πόσον και τί μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια.
Στην πρώτη Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης του ΤΕΕ, λοιπόν, τονίζεται ότι «κρίνεται ασφαλής η πρόσβαση και η λειτουργία των χώρων:
> Αίθουσα «Γιώργος Κασιμάτης»
> Γραφείο Διεύθυνσης και Υπηρεσιών στο Κεντρικό Στάδιο
> Υπόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Ποδηλατοδρόμιο»,
με τη σήμανση συγκεκριμένων σημείων ελεύθερης εισόδου και εξόδου τους, σημεία που δεν επηρεάζονται από τα Στέγαστρα Καλατράβα.
Ήδη, εκδίδεται από το Υπουργείο Αθλητισμού η Απόφαση επαναλειτουργίας της αίθουσας Κασιμάτη (με περιορισμούς στη χωρητικότητά της -εξαιτίας των ειδικών σημείων εισόδου/εξόδου της- κατά τη διάρκεια προπονήσεων, αγώνων και εκδηλώσεων από τους χρήστες της, οι οποίοι σ’ αυτόν τον ένα μήνα αναστολής της είχαν διαμοιραστεί σε άλλες εγκαταστάσεις ανά την Αττική), της υπόγειας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Ποδηλατοδρόμιο και των γραφείων Διεύθυνσης και Υπηρεσιών στο Κεντρικό Στάδιο. 
Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΑΚΑ φροντίζει για τη διευθέτηση όλων των σχετικών ζητημάτων, ώστε το ταχύτερο δυνατό να δοθούν οι συγκεκριμένοι χώροι προς χρήση.
Επιπλέον, οι ειδικοί πραγματογνώμονες του ΤΕΕ υπογραμμίζουν ότι ο εξονυχιστικός έλεγχός τους συνεχίζεται και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα παραδοθεί νεότερη Έκθεσή τους, σχετικά με την κατάσταση των υπόλοιπων χώρων, καθώς και με το σύνολο των παρεμβάσεων που θα χρειαστεί να γίνουν προκειμένου να καταστεί ξανά απόλυτα ασφαλής η συνολική χρήση του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου.    
«Τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι οι αποφάσεις μας συνδέονται άμεσα και κατά προτεραιότητα με την ασφάλεια των αθλητών, των αθλουμένων, των θεατών και φυσικά των εργαζομένων σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης και σημειώνει:
«Ακολουθούμε με προσήλωση τις υποδείξεις των ειδικών και εφαρμόζουμε τις προτάσεις τους. Μας υποδεικνύουν συγκεκριμένες ενέργειες για την ασφαλή λειτουργία ορισμένων χώρων στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο και τις υλοποιούμε, αναμένοντας την επόμενη Έκθεσή τους για τα ζητήματα που αφορούν στα δύο Στέγαστρα Καλατράβα. 
Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, έχει εντάξει και υλοποιεί με συνέπεια στα Έργα του Ταμείου Ανάκαμψης την ολιστική αναβάθμιση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου με 57 εκατ. ευρώ».
 
photo1a 30-10-23
 
 

ΔΕΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ