Sun19052024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου (Δελτίο Τύπου 1), ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

Κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου (Δελτίο Τύπου 1), ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2010

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2


Κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου (Δελτίο Τύπου 1), ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

ΔΗΜ.: Στην τακτική σας, όσον αφορά τις Ομοσπονδίες, θα ακολουθήσετε τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική που είναι η διαβούλευση;

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Αποτελεί απόφασή μου, η οποία τίθεται στην πράξη από σήμερα. Υπήρξε διαβούλευση με πάρα πολλές ομοσπονδίες. Αυτό για να φτάσει να γίνει πραγματικότητα θα πρέπει να αποκομιστεί μια πείρα ενός έτους. Αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, σε αυτήν την επιλογή, θα φανούν στην πορεία από τις τοποθετήσεις των επιμέρους ομοσπονδιών. Έχει ένα μεταβατικό χαρακτήρα, ως σύστημα, αλλά αποτελεί πολιτική απόφαση να εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜ: Με ποια κριτήρια έγινε η κατάταξη των αθλημάτων; Θα αναφέρω σαν παράδειγμα ότι το πινγκ πονγκ κατατάσσεται σε καλύτερη κατηγορία από το τένις.

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Έχετε λάθος εικόνα, μάλλον, γιατί στην παγκόσμια κατάταξη το πινγκ πονγκ είναι στην 9η θέση και έχουμε ικανούς αθλητές. Αλλά πέρα από αυτό στην περίπτωση του πινγκ πονγκ έχουμε και άλλα κριτήρια. Έχει μεγαλύτερη διάδοση, έχει δηλαδή μεγαλύτερη κοινωνική βάση, μεγαλύτερη ευκολία ανάπτυξης, καλύτερη οργάνωση του σωματειακού του αθλητισμού και έχει λιγότερες δυνατότητες ιδιωτικής χρηματοδότησης, από ότι το τένις. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία, που μας οδηγούν σε αυτή την απόφαση.

ΔΗΜ: Είπατε ότι δεν παρεμβαίνετε στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, εκτός και αν υπάρχει θέμα δημοσίου συμφέροντος. Μετά τα επεισόδια που έγιναν σε Καβάλα και Γιάννενα, θέλω να μας πείτε, αν εκτιμάτε ότι υπάρχει θέμα δημοσίου συμφέροντος.

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Σήμερα στις 4:00 μ.μ. υπάρχει μία σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου θα εκπροσωπήσω τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ αύριο Τετάρτη, στις 6:00 μ.μ., θα έχω ραντεβού με την ΕΠΟ, τη Σούπερ Λίγκα και με την Ένωση Σωματείων Β΄ και Γ΄ Εθνικής. Και οι δύο αυτές συναντήσεις γίνονται υπό τη σκιά της βίας. Δεν είναι μόνο τα επεισόδια, που έγιναν σε Γιάννενα και Καβάλα, είναι και η Θεσσαλονίκη. Ακόμη είχαμε ένα νεκρό σε αγώνα Δ΄ Εθνικής στην Κέρκυρα, αλλά και εκτεταμένα επεισόδια στο Καρλόβασι της Σάμου. Η βία έχει μπει στους αθλητικούς χώρους. Ο κόσμος που παρακολουθεί τον αθλητισμό είναι οργισμένος και ζητάει δικαιολογημένα να γίνει κάτι. Όχι μόνο συσκέψεις, όχι λόγια, αλλά αποφάσεις. Παρά τις ερωτήσεις που μου κάνετε από το πρώτο λεπτό που ήρθα εδώ, είδατε ότι απέφυγα να αναφερθώ για να μην αναλωθώ σε κοινότυπες και γενικές καταδίκες όσον αφορά τη βία στους αθλητικούς χώρους. Θα έρθει η στιγμή που θα είμαι πολύ αναλυτικός και σαφής. Σήμερα έχω μόνο μία πολύ συγκεκριμένη δήλωση. Δήλωση κατεύθυνσης, η οποία θα υπάρχει και στις δύο συσκέψεις που προανέφερα και την οποία έκανα ξεκάθαρη στις συναντήσεις, που είχα μέχρι σήμερα, και με την ΕΠΟ και με τη Σούπερ Λίγκα και με την Ένωση Σωματείων Β΄ και Γ΄ Εθνικής, ακόμα και με εκπροσώπους οπαδών. Το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ τελειώνει εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι: όταν το ποδόσφαιρο ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα παράγει βία, αρχίζει και τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος. Και αν αυτό δεν μπορεί να μαζευτεί, μέσα από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και τις ίδιες τις ΠΑΕ, τότε αυτομάτως τίθεται ένα ζήτημα ανάκτησης του δικαιώματος επιβολής ποινών, από την ίδια την Πολιτεία. Δε θέλω να πω τίποτα άλλο, πριν κάνω το διάλογο. Αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι έχει πληγεί το δημόσιο συμφέρον. Αυτό δε σημαίνει ότι καταργείται το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και μην κάνουμε αυθαίρετες προεκτάσεις.
Εγώ σας λέω ότι αυτή τη στιγμή οι αθλητικές ποινές λαμβάνονται από την αθλητική δικαιοσύνη σε δύο βαθμούς. Επιβάλλονται από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Σούπερ Λίγκα και σε δεύτερο βαθμό, κατόπιν εφέσεως των ομάδων, από το δευτεροβάθμιο όργανο της ΕΠΟ. Από ό,τι διάβασα σε δικά σας ρεπορτάζ, αναμένεται στον Ολυμπιακό η επιβολή ποινής 70.000 ευρώ και μιας αγωνιστικής, που θα εκτίσει στον αγώνα του με το Λεβαδειακό, για όσα έγιναν στην Καβάλα. Αν αυτή η προσβολή του δημοσίου συμφέροντος συνεχιστεί, δεν οφείλει η Πολιτεία να προβεί σε θεσμοθέτηση μέτρων;

ΔΗΜ: Η επιχορήγηση για το στίβο θα είναι μεγαλύτερη;

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Ο στίβος θα έχει αύξηση και μάλιστα αρκετά σημαντική. Η επιχορήγησή του θα κινηθεί γύρω στα 9.000.000 ευρώ. Έχουμε μία πολιτική αυξήσεως των επιχορηγήσεων των Ομοσπονδιών, οι οποίες καλλιεργούν αθλήματα εθνικής αθλητικής προτεραιότητας, η οποία στηρίζετε όχι μόνο στα προϋπολογιστικά στοιχεία χρηματοδότησης, αλλά και σε διάφορες αναδιαρθρώσεις, οι οποίες έχουν γίνει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Σας λέω σαν παράδειγμα, ότι από τις καταργήσεις επιτροπών, άνευ αντικείμενου, υπάρχουν εξοικονομήσεις σοβαρότατου ύψους, καθώς και από περιορισμούς κονδυλίων σε διαφόρους τομείς, δημοσίων σχέσεων, μετακινήσεων και άλλων, από τους οποίους έχουν αντληθεί κονδύλια. Επίσης από τη λειτουργία του ΣΕΦ ήδη έχουμε σαφή δείγματα, οικονομικού εξορθολογισμού, από την οποία θα αντληθούν κονδύλια. Υπάρχουν διάφορες πηγές από τις οποίες θα αντλήσουμε κονδύλια, τα οποία θα διαθέσουμε στον αθλητισμό.

ΔΗΜ: Τι θα γίνει με την Ομοσπονδία Τζούντο;

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Υπήρξαν για αυτήν κάποιες καταγγελίες με συνέπεια χωρίς να προδικάζει κανείς τα αποτελέσματα του ελέγχου, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανέστειλε τις χρηματοδοτήσεις, έως ότου ελεγχθούν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδα. Η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της αποδέχθηκε τον οποιοδήποτε έλεγχο.

Σε ερώτηση σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις σωματείων, ο κ. Μπιτσαξής είπε:

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Πρώτον, θα καλέσουμε τις Ομοσπονδίες να κάνουν πλήρη εκκαθάριση των μητρώων τους για τη σωματειακή τους βάση. Δεύτερον, θα καλέσουμε τα σωματεία να μας δώσουν μία πλήρη εικόνα τους. Υπάρχουν Ομοσπονδίες που έχουν καλή εικόνα και σαν παράδειγμα αναφέρω των ομαδικών αθλημάτων. Σε όλες τις Ομοσπονδίες θα ακολουθήσει δειγματοληπτικός έλεγχος. Αν διαπιστώνεται ότι έστω και ένα στοιχείο δεν είναι αληθινό, θα διακόπτεται η χρηματοδότηση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, πιστεύουμε ότι στο τέλος του 2010 θα μπορούμε να εγγυηθούμε ότι χρηματοδοτούνται τα πραγματικά σωματεία. Αυτή θα είναι η προσπάθειά μας.

Για το άθλημα της Πάλης και την καλή παράδοση που έχει, ο κ. Μπιτσαξής είπε:

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Στο χώρο της πάλης υπήρξε μια αναταραχή. Είμαστε σε επικοινωνία και με τους αθλητές και με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, προς μία κατεύθυνση, το άθλημα να έχει μια πορεία ανάλογη με την ιστορία και την παράδοσή του.

ΔΗΜ: Θα απαγορεύσετε την μετακίνηση οπαδών και θα κάνετε παρέμβαση στο ήδη υφιστάμενο πλαίσιο του ποδοσφαίρου;

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Δεν είπα ότι θα κάνουμε παρέμβαση. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο και τις εξελίξεις της κατάστασης της βίας, την οποία έχουμε στο μικροσκόπιο του ενδιαφέροντός μας. Δεν θα την παρακολουθούμε για πολύ χρόνο ακόμα απαθείς. Αν η κατάσταση αυτή, που εξοργίζει τον πολίτη, συνεχιστεί, είμαστε υποχρεωμένοι, και εγώ τουλάχιστον αυτό θα εισηγηθώ, να κινηθούμε προς μια τέτοια κατεύθυνση.

ΔΗΜ.: Για την επιχορήγηση των ερασιτεχνικών σωματείων του ποδοσφαίρου, τι έχετε να μας πείτε;

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Θα υπάρξει για το θέμα αυτό Δελτίο Τύπου. Να μου επιτρέψετε σήμερα να επιφυλαχθώ. Η ουσία είναι ότι έχει συμφωνηθεί η επιχορήγηση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, το ύψος της οποίας θα είναι 4,8 εκ ευρώ. Η πρόοδος όμως της εκταμίευσης για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, τις ομάδες που μετέχουν στα τοπικά πρωταθλήματα, εξαρτάται απολύτως από τις εξελίξεις και στα θέματα της βίας. Αυτό το έχω καταστήσει σαφές και στον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Πιλάβιο, διότι σε πολλά τοπικά πρωταθλήματα γίνεται ρημαδιό. Δυστυχώς δεν έχουμε ακριβή εικόνα, λόγω της απόστασης και της μικρής δημοσιογραφικής κάλυψης που έχουν τα τοπικά πρωταθλήματα.

ΔΗΜ: Τι γίνεται με το τρίαθλο και το μοντέρνο πένταθλο;

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Δεν αποκλείσαμε τις ομοσπονδίες αυτές από στοχευμένη επιχορήγηση συγκεκριμένων δράσεων. Δεν εκτιμούμε όμως ότι ο βαθμός ανάπτυξής τους είναι τέτοιος, που να επιβάλει την τακτική χρηματοδότησή τους. Όταν με μια αθλητική δραστηριότητα ασχολούνται 30 ή 40 άτομα, πρέπει για αυτή να πληρώνει ο ελληνικός λαός; Πρέπει να χρηματοδοτούνται από τον Έλληνα φορολογούμενο, ανεξάρτητα αν είναι ολυμπιακό άθλημα;

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ