Thu23052024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγηση της, για το 2010

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγηση της, για το 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 8 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγηση της, για το 2010:

Το σύνολο των αθλημάτων, τα οποία απαρτίζουν την Γυμναστική, ολυμπιακά και μη ολυμπιακά, αλλά και το άθλημα της Γυμναστικής για Όλους, που ανήκει στον χώρο του λαϊκού αθλητισμού και με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι το καλλιεργεί η Ομοσπονδία σας, εντάσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού στην κατηγορία των Αθλημάτων Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας. Η ένταξη αυτή σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της και παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία, αναλαμβάνει την υποχρέωση να αναπτύξει σε βάθος την Γυμναστική σε όλες τις παραπάνω συνιστώσες της.
Η Ομοσπονδία σας πρέπει να γίνει στο παρόν και στο μέλλον ο υπεύθυνος σύμβουλος της Πολιτείας στα θέματα της Γυμναστικής, να συμβάλει στις αποφάσεις της και στους επιμέρους σχεδιασμούς της, σε όλα τα θέματα που αφορούν το άθλημα, την ανάπτυξή του, τις υποδομές του, την προοπτική νέων διακρίσεων, αλλά και δομών που καλλιεργούν τον λαϊκό αθλητισμό και την δια βίου άθληση. Η Ομοσπονδία σας πρέπει να γίνει ο φυσικός πρώτος πυλώνας για την ανάπτυξη των παραπάνω δράσεων.

Με τις παραπάνω παραμέτρους, σας παρακαλούμε να εκπονήσετε και να συζητήσετε μαζί μας ένα πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της Γυμναστικής. Μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα η Ελληνική Πολιτεία και η Ομοσπονδία σας, θα κινηθούν συντονισμένα τα επόμενα χρόνια, εξασφαλίζοντας την λογική ισορροπία στην ανάπτυξη των επιμέρους αθλητικών συνιστωσών της Γυμναστικής, που έχουν κάθε μια την αυτονομία της, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και το δικό της επίπεδο ανάπτυξης, όπως έχουμε συζητήσει. Η Γυμναστική αξίζει να έχει αμέριστο το κρατικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για τις επιτυχίες του Μελισσανίδη, του Μάρα, του Ταμπάκου, της Μπισμπίκου, της θρυλικής ομάδας ensemble, που ενθουσίασαν τον Ελληνικό λαό, αλλά και γιατί είναι άθλημα προσαρμοσμένο στην Ελληνική παράδοση, την Ελληνική νοοτροπία, την ανάγκη που νιώθουν οι Έλληνες όλο και περισσότερο να ξεπερνούν τα δεινά του ανθυγιεινού τρόπου ζωής στις πόλεις με την άσκηση της γυμναστικής. Η Γυμναστική έχει καλλιεργηθεί από την Ομοσπονδία σας και την σωματειακή της βάση, με συστηματικό και αναπτυξιακό τρόπο. Έχουμε σημειώσει από την συζήτηση μας διάφορα επιμέρους θέματα, τα οποία οφείλουμε να λύσουμε το ταχύτερο σχετικά με το ΟΑΚΑ, την Μίκρα, τα αθλητικά όργανα, τα οποία θεωρείτε αναγκαία και άλλα θέματα, τα οποία σχετίζονται με τις υποδομές και μπορούν να δρομολογηθούν.

Στο σημείο αυτό επιθυμούμε να σημειώσουμε και τα εξής αυτονόητα, τα οποία είμαστε βέβαιοι ότι τα συμμερίζεσθε. Η Ελληνική Πολιτεία προωθεί με συστηματικό τρόπο, χωρίς καμία εξαίρεση, αλλά πρώτα και κυρίως χωρίς καμία ταλάντευση, την αξία του καθαρού αθλητισμού. Κανένα μετάλλιο, καμία διάκριση δεν νομιμοποιείται πλέον στην κοινή γνώμη και στην αντίστοιχη πολιτική βούληση αν είναι προϊόν της χημείας, της φαρμακοδιέγερσης ή οποιασδήποτε τεχνολογίας νοθεύει τον αθλητισμό. Η απαξίωση, την οποία βίωσε ο Έλληνας Πολίτης με τα γνωστά γεγονότα σε διάφορα αθλήματα, δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον και για κανέναν λόγο ή σκοπιμότητα. Η χώρα μας πορεύεται με τις αξίες του αθλητισμού και προτιμά να βρεθεί το συντομότερο στην πρωτοκαθεδρία του Ολυμπιακού Πνεύματος, παρά στην οποιαδήποτε «επιτυχία», που δεν στηρίζεται στο «ευ αγωνίζεσθαι». Με απόλυτη σαφήνεια και κατηγορηματικότητα δηλώνουμε ότι συναρτούμε την ανάπτυξη του αγωνιστικού αθλητισμού σε όλα ανεξαιρέτως τα αθλήματα από την παραπάνω θέση. Γνωρίζουμε βεβαίως τις θέσεις σας για το θέμα αυτό, ότι δηλαδή η Γυμναστική είναι αμέτοχη στην μάστιγα του ντόπινγκ, εφιστούμε όμως την προσοχή σας, όπως και σε όλα τα αθλήματα, ότι η Ελληνική Πολιτεία, εκτός από το ντόπινγκ δεν ευνοεί και καταπολεμά κάθε χημική ή φαρμακευτική παρέμβαση στον ανθρώπινο οργανισμό, η οποία βλάπτει την υγεία, με σκοπό την επίτευξη επίδοσης ή αθλητικής διάκρισης. Το ιατρικό επιτελείο της Ομοσπονδίας σας, θα πρέπει να μας διαβεβαιώσει εντός του 2010, ότι τηρούνται σχολαστικά οι προϋποθέσεις αυτές.
Έχουμε καταγράψει ως σημαντικό γεγονός, ότι η Ομοσπονδία σας, συνενώνει σε ένα ενιαίο συντονιστικό και ουσιαστικό πλαίσιο το σύνολο των αθλημάτων της Γυμναστικής, πράγμα το οποίο ασφαλώς λειτουργεί υπέρ της εξοικονόμησης πόρων και λειτουργικών δαπανών και αντιλαμβανόμαστε ότι μέρος των δαπανών αυτών εμφανίζονται ως ανελαστικές, χωρίς να μπορείτε αυτήν τουλάχιστον την στιγμή, να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Έχουμε εντοπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα σε ευρύτερο επίπεδο και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις σχετικές εισηγήσεις.
Οι αποφάσεις, που λαμβάνουμε με βάση την αρχή της νομιμότητας είναι αναγκαίες και επιβεβλημένες, όσο δυσάρεστες και αν είναι κάποιες φορές. Μιλώντας γενικά και χωρίς καμία διάθεση εξειδίκευσης, οι Ομοσπονδίες οφείλουν να λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας και οι τυχόν δυσλειτουργίες, οι οποίες ενίοτε προκύπτουν, πρέπει να αντιμετωπίζονται θεσμικά και συνολικά και όχι με παρακαμπτήριες οδούς.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών, απαιτείται  ορθολογική, διαφανής και απολύτως σύννομη και παραγωγική διαχείριση των κρατικών πόρων, δηλαδή των χρημάτων, που διαθέτει με κόπο και ιδρώτα ο Έλληνας Πολίτης. Εργαζόμαστε σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση και σας παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψιν σας τις παραμέτρους αυτές με εξειδίκευση και ιδιαίτερη αυστηρότητα στους δύσκολους καιρούς, που περνάει η Ελλάδα.

Μέσα στα παραπάνω πλαίσια σας γνωστοποιούμε τα εξής:
α) Με βάση τις εισηγήσεις των Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), η έγκριση της επιχορήγησης της ΕΓΟ για το 2010 ανέρχεται στο ποσό των 2.000.000€ (δύο εκατομμύρια ευρώ) και θα καταβληθεί σταδιακά σύμφωνα με τους κανόνες και τις κανονιστικές εντολές του Υπουργείου Οικονομικών και με την αυτονόητη προϋπόθεση της επιβεβαίωσης των γενικών προϋπολογιστικών προβλέψεων του Κράτους. Η επιχορήγηση αυτή καλύπτει και την διεξαγωγή του διεθνούς τουρνουά Ρυθμικής Γυμναστικής στην Καλαμάτα.

Στις 30 Ιουλίου 2010 η Ομοσπονδία σας, θα πρέπει να μας υποβάλλει ουσιαστικό εξαμηνιαίο απολογισμό της δραστηριότητάς της και παραστατικά στοιχεία για τις δαπάνες της. Ο οριστικός ετήσιος απολογισμός, ουσιαστικός και οικονομικός, και τα παραστατικά στοιχεία, θα πρέπει να υποβληθεί στην ΓΓΑ μέχρι τις 15 Μαρτίου 2011.

β) Η οροφή της χρηματοδότησης για το 2010 μπορεί να ανέλθει με στοχευμένες αθλητικές δράσεις στο ποσό των 2.300.000€ (δυο εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες ευρώ), αν αποδώσουν, όπως εκτιμούμε γενικές αναδιαρθρωτικές ενέργειες της ΓΓΑ σε διαφόρους τομείς. Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι οι δράσεις αυτές θα πρέπει να συμφωνούνται εκ των προτέρων από την ΓΓΑ.

γ) Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το 2010 η ΓΓΑ θα αποτιμήσει σε χρήμα τις διάφορες έμμεσες χρηματοδοτήσεις της Γυμναστικής από το Κράτος, ώστε να έχει τόσο η ίδια, όσο και οι Πολίτες την ακριβή εικόνα της κρατικής ενίσχυσης του αθλήματος.

δ) Επισημαίνουμε ότι για το 2011 δεν πρόκειται να αξιολογηθούν προϋπολογισμοί Ομοσπονδιών που περιέχουν αιτήματα καταφανώς απέχοντα από τον ρεαλισμό. Τέτοιοι προϋπολογισμοί δεν μπορούν κατ’ ουσίαν να αξιολογηθούν και η μακροχρόνια παράδοση υποβολής εξωπραγματικών προϋπολογισμών, που προσιδιάζουν σε αόριστο παζάρι και όχι σε διάλογο ουσίας μεταξύ των Ομοσπονδιών και της Πολιτείας τερματίζεται. 

Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σας στα όσα έχουμε δημοσίως δηλώσει προς όλες τις Ομοσπονδίες σχετικώς με την εκκαθάριση της σωματειακής τους βάσης, την ανάγκη προέγκρισης κάθε διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης από την ΓΓΑ και την αποφυγή αναμορφώσεων των προϋπολογισμών, ιδιαίτερα από αναπτυξιακές δαπάνες σε λειτουργικές δαπάνες, την ανάγκη λιτότητας, που πρέπει να διαπνέει όλη την δημόσια διοίκηση και την περιστολή περιττών δαπανών.
Θα είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια στο έργο σας και σας ευχόμαστε για το 2010 καλή και παραγωγική χρονιά.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ