Sat02032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ευρεία σύσκεψη για τη βία υπό την προεδρεία του Γ.Γ.Α. Πάνου Μπιτσαξή

Ευρεία σύσκεψη για τη βία υπό την προεδρεία του Γ.Γ.Α. Πάνου Μπιτσαξή

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ευρεία σύσκεψη για θέματα βίας στους αγωνιστικούς χώρους, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού υπό την προεδρεία του Γ.Γ.Α. Πάνου Μπιτσαξή. Συμμετείχαν: από πλευράς Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Γενικός Γραμματέας Γρηγόρης Τασούλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Λευτέρης Οικονόμου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου Γρηγόρης Μπαλάκος και ο Προϊστάμενος Επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας Νικόλαος Παπαγιανόπουλος. Από την ΕΠΟ: ο Πρόεδρος Σοφοκλής Πιλάβιος και ο αναπληρωτής Πρόεδρος Γιάννης Οικονομίδης και από την Super League: ο Πρόεδρος Βαγγέλης Μαρινάκης, ο αναπληρωτής Πρόεδρος Γιώργος Μποροβήλος και ο Γενικός Διευθυντής Πατρίκ Κομνηνός.
      Μετά τη σύσκεψη ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

      Διεξάγεται μια εξαντλητική και παραγωγική συζήτηση, με το συντεταγμένο ποδόσφαιρο, για τους όρους διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, που θα ισχύσουν από την προσεχή αγωνιστική περίοδο. 
      Η Κυβέρνηση, με πολύ μεγάλη προσοχή, ερευνά τη δυνατότητα, τα πρωταθλήματα να γίνονται κάτω από όρους σεβασμού, της περιουσίας της τιμής, αλλά και της ζωής και σωματικής ακεραιότητας του Έλληνα φιλάθλου.
      Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις τα πρωταθλήματα δεν μπορούν να ξεκινήσουν. Ο διάλογος που διεξάγεται αυτή την ώρα ερευνά, σε κάθε λεπτομέρεια, τη δυνατότητα να κάνουμε ένα πρωτάθλημα με όρους που να ανταποκρίνονται σε συνθήκες πολιτισμού.
      Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας. Χρειάζεται όμως να δούμε κάποιες λεπτομέρειες, που μερικές φορές είναι η ουσία. 
      Ήδη έχει αποκατασταθεί μια συνεννόηση με ΕΠΟ και Super League στους κανονιστικούς αυτοματισμούς, οι οποίοι επιβάλλεται να υπάρχουν, ώστε οι αγώνες που γίνονται σε συνθήκες που δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια των φιλάθλων, να διακόπτονται προσωρινά, ενδεχομένως και οριστικά, με συνέπειες για τις ομάδες που έχουν την αντικειμενική ευθύνη.
      Βεγγαλικά, κροτίδες, είσοδος φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο, οπαδικοί εμφύλιοι, δεν είναι δυνατόν να διαταράσσουν την ομαλή ροή ενός πρωταθλήματος και πρέπει να έχουν σοβαρότατες κανονιστικές συνέπειες.
      Αυτά τα θέματα συζητούμε και σε λίγες μέρες θα καταλήξουμε σε οριστικές αποφάσεις. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά, διαφορετικά,  πρωταθλήματα χωρίς αυτές τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις, δεν μπορούν να διεξάγονται.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όσον αφορά θέματα που έχει θέσει η Super League όπως, τις αρμοδιότητες των  εταιριών Security, και του ιδιώνυμου αδικήματος σε ποια φάση βρισκόμαστε;

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Οι προτάσεις της Super League, είναι σε θετική κατεύθυνση. Είναι προφανές ότι πιστοποιημένες εταιρίες Security, και όχι βέβαια εταιρίες που μαζέψανε τυχαία τους εργαζομένους, πρέπει να έχουν σοβαρότερο  ρόλο στη διαφύλαξη των γηπέδων και ιδιαίτερα για την είσοδο φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες  βεγγαλικών και κροτίδων. Ο έλεγχος των  εργαζομένων  στις εταιρίες Security, υπό την επίβλεψη βέβαια της Αστυνομίας, πρέπει να είναι πιο εντατικός.
      Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η εφαρμογή του οποίου  καθυστέρησε λόγω αντιρρήσεων διαφόρων Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών, συμφωνήθηκε ότι θα προχωρήσει μέσα στην επόμενη αγωνιστική περίοδο, στα έξι γήπεδα, που διαθέτουν ήδη το απαραίτητο σύστημα.  Θα είναι πλέον όλα τα γήπεδα της Super League, ιδιαίτερα του ΟΑΚΑ και των γηπέδων Καραϊσκάκη, ΠΑΟΚ και Άρη.
      Για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου υπολείπονται κάποιες ουσιαστικές  λεπτομέρειες, όπως ένα οργανωμένο σύστημα ταξιθεσίας μέσα στο γήπεδο, ώστε η χρησιμοποίησή του, να είναι απολύτως  παραγωγική.
      Το επιχειρησιακό κέντρο για τη διαχείριση του ηλεκτρονικού εισιτήριου θα περάσει στην ελληνική αστυνομία.
      Όσον αφορά το ιδιώνυμο χρειάζεται, από πολλές απόψεις μελέτη.   Η ελληνική Πολιτεία, κινείται βέβαια προς την κατεύθυνση μιας αυστηροποίησης, την οποία θα δείτε και στο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή. Ωστόσο η επαναφορά ή όχι του ιδιωνύμου, είναι ακόμα υπό μελέτη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η αστυνομία δέχεται την εκχώρηση δικαιωμάτων στις εταιρίες Security, ώστε να κάνουν  έλεγχο στους φιλάθλους;

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Δεν  πρόκειται περί εκχωρήσεως δικαιωμάτων. Ήδη η υπάρχουσα νομοθεσία προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι στις εταιρίες Security, μπορούν να κάνουν σωματικό έλεγχο, εφόσον το δέχεται αυτό  ο προσερχόμενος στο γήπεδο και αν δεν συναινεί να μην εισέρχεται στο γήπεδο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα αλλάξουν οι συνθέσεις των Πειθαρχικών  Επιτροπών;

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Για αυτό θα  ρωτήσετε την ΕΠΟ. Σύντομα υποθέτω, η Ομοσπονδία  θα ανακοινώσει το νέο  πειθαρχικό της κώδικα, αφού αυτός περάσει από τα αρμόδια όργανα της, λαμβάνοντας υπόψη και μάλιστα με απόλυτη πληρότητα, τις προτάσεις και τις θέσεις της ελληνικής Πολιτείας.

  
 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ