Sat13072024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Νέο πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

Νέο πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 1 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

      Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Νικητιάδης και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Κ.Ο.Α.) Νίκος Καρτακούλλης, υπέγραψαν σήμερα το νέο πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για το έτος 2011.
      Στην υπογραφή παρίσταντο, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής και ο Γενικός Διευθυντής του Κ.Ο.Α. Κώστας Παπακώστας.
      Ακολούθως έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:
      Γιώργος Νικητιάδης: Σήμερα υπογράφηκε η ανανέωση, της διακρατικής αθλητικής συμφωνίας, που έχουμε με τη Κυπριακή Δημοκρατία,  προκειμένου να συνεχιστεί η ανταλλαγή, αθλητών, διοργανώσεων, αθλητικών εκδηλώσεων, γεγονός που επιβεβαιώνει την άριστη σχέση, που υπάρχει μεταξύ Ελλήνων και Κυπρίων.
      Η συνεργασία μας δεν είναι τυπική, αλλά ουσιαστική πράξη. Θα υπενθυμίσω, ότι πρωταθλητές από την Κύπρο προπονούνται στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, αλλά και δικοί μας κορυφαίοι αθλητές προπονούνται στην Κύπρο.
      Συζητήσαμε τις προοπτικές περαιτέρω επέκτασης αυτής της συμφωνίας και σε άλλα θέματα, όπως οι δορυφόροι λογαριασμοί, που χρησιμοποιούνται και στην Κύπρο, καθώς και η τεχνογνωσία σε κάποια θέματα που λείπει από εμάς. Ακόμη αναφερθήκαμε σε προτάσεις, που έγιναν από το Γ.Γ.Α. Πάνο Μπιτσαξή, για να υλοποιηθούν όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει τη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( 2ο εξάμηνο του 2012).
      Όπως γνωρίζετε, όταν μια χώρα έχει την Προεδρία, της παρέχεται η δυνατότητα να διαμορφώσει και την ημερήσια διάταξη των θεμάτων, που θα συζητηθούν. Νομίζω ότι αποτελεί εξαιρετική συγκυρία για όλους μας, να θέσουμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέματα του αθλητικού τομέα, όπως η βία και άλλα που πρέπει να πατάξουμε.
      Νίκος Καρτακούλλης: Θα ήταν μεγάλη παράλειψη μου, εάν δεν ξεκινούσα με τις ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Ελληνικό κράτος για τη στήριξη και συμπαράσταση στην ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού.
      Πρέπει να ομολογήσω, για μια ακόμη φορά, το ότι ο κυπριακός αθλητισμός βρίσκεται σήμερα σε αξιοζήλευτα επίπεδα οφείλεται στη στήριξη, που είχαμε εδώ και πολλά χρόνια από το ελληνικό κράτος. Ειδικά σε δύσκολους καιρούς, μετά τη τουρκική εισβολή το 1974, η στήριξη του Ελληνικού Κράτους ήταν καθοριστικής σημασίας στην ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού. Ακριβώς για αυτό το λόγο, με πολύ μεγάλη αγωνία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα και πραγματικά βρισκόμαστε στο πλευρό σας.
      Θα πρέπει να αναφέρω, χωρίς βέβαια να μπω σε λεπτομέρειες, ότι ήδη έχει γίνει μια προεργασία για τη συνεργασία μας σε ό,τι αφορά την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία το 2ο εξάμηνο του 2012. Συνεργασία, που θα μας βοηθήσει, στο αθλητικό κομμάτι, να πετύχουμε πολλά.
      Πάνος Μπιτσαξής: Σε μια Ευρώπη, στην οποία ο αθλητισμός δεν ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της, αλλά στις παρυφές, η Κυπριακή Προεδρία θα επιχειρήσει να φέρει τον αθλητισμό στο προσκήνιο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
      Είμαστε σε στενή συνεργασία με τον ΚΟΑ και την Κυπριακή Κυβέρνηση. Τους έχουμε ενημερώσει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, στις συνεδριάσεις που θα γίνουν στη Λευκωσία, τόσο σε επίπεδο Υφυπουργών, όσο και Γενικών Γραμματέων Αθλητισμού, θα θέσει τα θέματα, της διαφάνειας στην αδειοδότηση ευρύτερα των επαγγελματικών ομάδων και του παράνομου στοιχηματισμού, που ταλανίζουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά το σύνολο του ευρωπαϊκού χώρου, καθώς και θεσμικά ζητήματα λειτουργίας του αθλητισμού, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση με προοπτική, σε βάθος χρόνου, να δείξει οικονομικό ενδιαφέρον, αλλά και να έχει και θεσμική παρεμβατικότητα.
      Κώστας Παπακώστας: Γνωρίζετε ότι στις 19 και 20 Μαΐου, στη διάσκεψη Υπουργών Αθλητισμού, που έγινε στις Βρυξέλλες, ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, ήταν του παράνομου στοιχήματος. Βέβαια υπήρξαν αντιδράσεις από ορισμένες χώρες και ιδιαίτερα της Μάλτας, που δεν ήθελε αυτή τη συζήτηση, όμως η υποστήριξη της Ελλάδας και η θετική στάση της Κύπρου, ως μελλοντικής προεδρεύουσας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλαξαν την κατάσταση και φαίνεται ότι θα γίνει ευρύτερη συζήτηση. Έχει αποφασιστεί από τους αρμόδιους Υπουργούς η σύσταση ειδικών επιτροπών. Μια από αυτές θα ασχοληθεί και με το παράνομο στοίχημα. Γενικά στις επιτροπές θα οριστούν ως μέλη τους ειδικοί που θα υποδείξουν τα κράτη.
      Ήδη έχουν δοθεί από την Κομισιόν οι όροι λειτουργίας των επιτροπών για να μπει μια τάξη σε ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο, που απασχολεί πολλά ευρωπαϊκά κράτη.  
     
     
      ? Φωτογραφίες μπορείτε να προμηθευτείτε ΔΩΡΕΑΝ από την ιστοσελίδα www.intime.gr (ενότητα «ΑΡΧΕΙΟ», «ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ»).
           

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ