Tue21092021

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις - Συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή

Ερωτήσεις - Συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους:
 
Ερώτηση: Δίνετε μία πίστωση χρόνου;  Περιμένετε να συμβεί κάτι ουσιαστικό για να μην επιμείνετε στην απόφασή σας;

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής: Περιμένω να δω την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ερώτηση: Έχουν αντιληφθεί τη δικιά σας αγωνία;

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής: Πιστεύω πως ναι.

Ερώτηση: Χθες είχατε συνάντηση με τους τρεις εκπροσώπους της κυβέρνησης και τους θέσατε αυτά τα θέματα. Τα είχατε πει και στην Ολυμπιακή Επιτροπή και δεν πήρατε τις ανάλογες διαπιστεύσεις. Για να το ξαναλέτε και σήμερα εξακολουθείτε να μην έχετε πάρει διαπιστεύσεις.

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής: Προφανώς.

Ερωτήσεις:  Τι θα θέλατε για να μην μας το πείτε αυτό;

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής : Π.χ. Από τα περίπου 40.000.000 που ήταν ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός των ομοσπονδιών είμαστε αυτή τη στιγμή γύρω στα είκοσι τρία με είκοσι τέσσερα. Έχουμε μία συρρίκνωση περίπου 30 με 50 εκατομ. ευρώ.

Ερώτηση: Τα κίνητρα των αθλητών και δεν μιλάω για τα οικονομικά, τι εμπόδισε την ΓΓΑ να πάρει κάποιες αποφάσεις αυτό το διάστημα;

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής : Δεν είναι θέμα της ΓΓΑ μόνο. Η ΓΓΑ προτείνει και ανάλογα με το είδος του κινήτρου μετέχει κάποιο Υπουργείο. Η ΓΓΑ δεν είναι αυτόνομη. Εκτιμώ πως δεν υπάρχει προοπτική για διορισμούς στο Δημόσιο. Το δεύτερο κίνητρο είναι τα πριμ. Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά κίνητρα χρειάζεται η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα για να εξασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των αθλητών. Δεν ανοίχτηκε ποτέ αυτή η συζήτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων. Είναι ένα έλλειμμα.

Ερωτήσεις:  Μήπως προαναγγέλλετε μία ηρωική έξοδο τώρα που λεφτά δεν υπάρχουν;

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής : Δεν προαναγγέλλω τίποτα. Αυτή την ώρα η χώρα δίνει μία μάχη μέχρι την εκταμίευση της 6ης δόσης. Αν και δεν πρέπει να μιλάμε αυτή την ώρα για λεφτά αναφέρομαι σε μία διαχειρίσιμη κατάσταση στο χώρο του αθλητισμού. Αν αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να μην είναι διαχειρίσιμη εγώ δεν μπορώ να βοηθήσω.

Ερώτηση: Η πολιτική την οποία υπερασπιστήκατε και μάλιστα ευχαριστήσατε φαίνεται να οδηγεί είτε σε επίπεδο μόνο χρήματος είτε γενικότερα σε αυτό που εσείς ονομάζετε στήριξη του ελληνικού αθλητισμού. Πως γίνεται από τη μία να λέτε ότι ο αθλητισμός δεν είναι ζήτημα των πλουσίων και πρέπει να υπάρχει ο δημόσιος πυλώνας και από την άλλη να συμβαίνει αυτό και απ’ ότι φαίνεται ότι θα συμβαίνει και στο επόμενο χρονικό διάστημα;

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής : Μα αυτό θέλουμε να αποφύγουμε να μη συμβαίνει, το επόμενο χρονικό διάστημα.  Αυτή την ώρα πράγματι αρχίζει να συμβαίνει, μέχρι τώρα όμως τα προβλήματα , τα οποία υπήρχαν παρά τις κυρώσεις ήταν λίγα σχετικώς. Να μιλάμε με ειλικρίνεια. Σήμερα για παράδειγμα έχουμε θέμα στο ΕΑΚ Ηρακλείου κόψανε το νερό, κόψανε το ρεύμα.
 Και συζητάμε τώρα για ένα ποσό 80.000 ευρώ το οποίο δεν το έχουμε. Δεν πιστεύω ότι αυτό το πράγμα συνδέεται με υψιπετείς αναλύσεις, είναι διαχειριστικό ζήτημα, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής διαχειριστική βάση στη ΓΓΑ για να αντιμετωπίζει τη λειτουργία του δημοσίου πυλώνα του αθλητισμού. Αν δεν υπάρχει αυτή, υπάρχει πρόβλημα.

Ερώτηση: Πόσα χρήματα πιστεύετε ότι θα έπρεπε να δοθούν στον αθλητισμό ώστε η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη.

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής: 100.000.000 ετησίως. Αναφέρομαι στην παραγωγική του δράση όχι στις μισθοδοσίες. Σας θυμίζω ότι το 2008 ήταν 135.000.000. Μετά την πρόταση Βενιζέλου λείπουν 84.000.000 . Θα είναι λιγότερα κατά 16.000.000. Ουσιώδη όμως.
Προσέξτε ο ελληνικός αθλητισμός δεν λειτουργούσε μόνο με τις χρηματοδοτήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού μέχρι το  2008. Λειτουργούσε με παχυλές επιχορηγήσεις του ΟΠΑΠ, λειτουργούσε με παχυλές επιχορηγήσεις από τον λεγόμενο ειδικό λογαριασμό, ο οποίος ήταν ένας πόρος που ερχόταν εδώ, λειτουργούσε και με πακτωλούς χρημάτων που έρρεαν από τις Περιφέρειες, τους Δήμους και πάρα πολλές άλλες πηγές. Πολύ πρόχειρα σας λέω, χωρίς να το έχω υπολογίσει ακριβώς γιατί δεν έχω και ακριβή στοιχεία, δεν κρατιόντουσαν αρχεία, του τι γινόταν, επομένως δεν έχουμε στοιχεία του τι έχει γίνει. Ότι περίπου πρέπει να είναι το 50% των πραγματικών μεγεθών του 2008. Αυτό που υπήρξε όταν το κόψεις δια δύο γίνεται 25% πραγματικό. Αυτό είναι μη διαχειρίσιμη κατάσταση, επομένως μην εκληφθεί ότι για 16.000.000 γίνεται όλος αυτός ο χαμός. Τα 16.000.000 είναι ουσιώδη για την λειτουργία του ελληνικού αθλητισμού. Σημαίνει τη λειτουργία 27 αθλητικών κέντρων.

Ερώτηση: Άρα με 16.000.000 ο Μπιτσαξής μένει στην ΓΓΑ.

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής: Όχι, μην το θέτετε έτσι. Ο Μπιτσαξής αυτή τη στιγμή είναι περαστικός από την πολιτική. Ο Μπιτσαξής κάποια στιγμή θα γυρίσει στη δικηγορία. Αυτό το  οποίο σας λέω, ότι διαχειρίσιμη κατάσταση με τις υπάρχουσες δομές του ελληνικού αθλητισμού και το λέω υπευθύνως είναι 100.000.000.

Ερώτηση: Ο κ. Βενιζέλος δεν αντιλαμβάνεται, δεν αποδέχεται είχε διατελέσει προϊστάμενος στον αθλητισμό και έχει γνώση. Βέβαια σε άλλες εποχές που περιγράψατε πριν τι γινότανε.

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής : Δεν μπορώ να το συζητήσω μαζί του αυτή την περίοδο. Το έχω συζητήσει όμως επανειλημμένος σε κατώτερο επίπεδο στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν είδα ανταπόκριση. Εκτιμώ βέβαια ότι ανοίγει μία ακτίδα φωτός.

Ερώτηση: Είστε ο μοναδικός Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού της μεταπολίτευσης που τάραξε τα λιμνάζοντα υπόγεια νερά του ποδοσφαίρου και αυτό πρέπει να το παραδεχτώ. Από την άλλη όμως δεν μπορώ να δεχτώ αυτό που λέτε, ότι δεν μπορεί να έρθει εδώ ένας αντιμπιτσαξής και να κάνει διαχείριση της ΓΓΑ με 84.000.000.

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής : Μακάρι. Θα ήμουν ευτυχής. Εγώ εκτιμώ ότι δεν γίνεται διατηρώντας τις υπάρχουσες δομές. Προφανώς αν αυτή τη στιγμή κλείσεις από τα 27 κέντρα τα 20 γίνεται. Το θέμα είναι τι εννοείς με αυτό. Γι αυτό σας είπα ότι τα νούμερα παραπλανούν.

Ερώτηση : Θα ήθελα ένα ξεκάθαρο σχόλιο για τις αποφάσεις τις αθλητικής δικαιοσύνης. Μη λαμβάνοντας όμως υπόψη τις αποφάσεις για τις πλαστογραφίες. Το γεγονός ότι οι ποινές που προβλέπονται για το στήσιμο των αγώνων επιβλήθηκαν μόνο σε μία ομάδα.

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής: Εκτιμώ το έργο το ποδοσφαιρικών εισαγγελέων. Πιστεύω ότι προσέφεραν στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου και θεωρώ άστοχη την παρέμβαση της Σουπερ Λιγκ για την αντικατάσταση τους. Για το πρώτο ζήτημα, δεν θέλω να κάνω γενικό σχόλιο για την αθλητική δικαιοσύνη. Υπήρξαν περιπτώσεις οι οποίες με απασχόλησαν και εμένα όπως εσάς, όπως και κάθε έλληνα φίλαθλο, στις οποίες υπήρξανε εμφανής αντιφάσεις στις αποφάσεις της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ. Εκτιμώ ότι δεν αδικήθηκε καμία ομάδα, η οποία τιμωρήθηκε. Εκτιμώ ότι είναι πολύ πιθανό να έπρεπε να έχουν τιμωρηθεί και ορισμένες άλλες. Αυτή όμως είναι μία προσωπική εκτίμηση. Η θεσμική απάντηση την οποία δίνω είναι τακτικοί δικαστές της αθλητικής δικαιοσύνης. Αυτό πρέπει να γίνει. Είναι θέμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επιμένω πάρα πολύ σε αυτό. Είναι βασικός μοχλός εξυγίανσης του ποδοσφαίρου αυτός. Πρέπει να σημειώσω, ότι αυτό το ζήτημα των τακτικών δικαστών το ζητάει και η ΕΠΟ, έχει κάνει έγγραφο έχει κάνει και επαφή, που είναι προς τιμήν της ΕΠΟ αυτό το ότι το ζητάει και θέλω να το τονίσετε αυτό.  Συνηγορούμε και εμείς. Είναι θέμα, να το εξετάσει με προσοχή το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα όποια συνταγματικά ζητήματα τίθενται μπορούν να υπερκεραστούν αν οι τις συνθέσεις των επιτροπών αυτών, απαρτίζονται αποκλειστικά και μόνο από δικαστές. Εκεί πιστεύω ότι δεν υπάρχει συνταγματικό ζήτημα. 

Ερώτηση: Σας έχει ζητηθεί από τους ξένους δανειστές μας να εκποιηθούν κάποιες εγκαταστάσεις; Υπάρχουν τέτοια θέματα;

ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής: Για να είμαι απολύτως ειλικρινείς plan b και plan c πάντα υπάρχει. Είναι ξεκάθαρο αλλά είναι plan b και plan c συρρίκνωσης πέραν των ορίων που μπορώ εγώ να κληθώ. Σας είπα και προφανώς αν κλείσεις αθλητικά κέντρα και αν σταματήσεις την χρηματοδότηση κάποιων αθλημάτων μπορείς να κάνεις μείωση. Τώρα ως πιο σημείο μπορείς να πας αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Εγώ δεν αντιλέγω ότι ο εξορθολογισμός ο οποίος έχει γίνει μπορεί να έχει και περαιτέρω εξορθολογισμό.
 Υπάρχει ένας διάλογος για τον Άγ. Κοσμά, να περάσει μέσα στην περιούσια αξιοποίησης του ταμείου της δημόσιας περιουσίας και να ενταχθεί μέσα στην επένδυση του Ελληνικού. Έχω ζητήσει στη θέση αυτού του αθλητικού χώρου, ο οποίος είναι το προπονητήριο  όλων  σχεδόν των ελληνικών εθνικών  ομάδων να μεταφερθεί με χρηματοδότηση στο Μαρκόπουλο, όπου είναι μια καταπληκτική περιοχή, ένας υπέροχος χώρος που δεν τον υποψιάζεσαι. Σας προτείνω να τον επεσκέφθητε.  Αυτή είναι η δική μου πρόταση.  


 

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

OPEN DATA

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

unesco-observatory

bottom banner

aigides GGA

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ