Thu18042024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Συνάντηση της πολιτικής αθλητικής ηγεσίας με τους αθλητικούς φορείς για το ντοπινγκ

Συνάντηση της πολιτικής αθλητικής ηγεσίας με τους αθλητικούς φορείς για το ντοπινγκ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


       Αθήνα, 5 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


   Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή διοργάνωσαν σήμερα ειδική εκδήλωση στην έδρα της ΕΟΕ, για την ενημέρωση των Αθλητικών Ομοσπονδιών και των φορέων του Αθλητισμού για το αντιντόπινγκ, μετά τη ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με τα διεθνή πρότυπα.
  
   Σχετικά με την παραπάνω εκδήλωση το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΟΕ αναφέρει τα εξής:
  
   Στην εκδήλωση παρέστη ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος, ο ΓΓΑ κ. Παναγιώτης Μπιτσαξής, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Ιωαννίδης, η Διευθύντρια του ΕΣΚΑΝ κα Χαρά Σπηλιοπούλου, ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών και Πρόεδρος της εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας της ΕΟΕ κ. Ιωάννης Βασιλειάδης, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, εκπρόσωποι των Αθλητικών Ομοσπονδιών και μέλη της αθλητικής οικογένειας.
   Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος ανέλυσε τι προηγήθηκε της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου: «Πριν από μερικούς μήνες, όταν  ακούστηκε ότι η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις του Κώδικα της WADA, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου. Κινδύνου ότι, αν δεν συμμορφωνόμασταν, ήταν πιθανή η επιβολή κυρώσεων, μέχρι και την αποβολή της Ελλάδας από του Ολυμπιακούς Αγώνες.

   Η θέση μας ήταν ακόμη πιο δύσκολη γιατί είχαν προηγηθεί τα γεγονότα του 2004 και του 2008 σχετικά με το doping και η χώρα μας είχε ήδη διασυρθεί αρκετά.

“Έχετε κρούσματα σε τόσα πολλά αθλήματα, έχετε τις  γνωστές περιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και 2008, έχετε αθωωτικές αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων μετά από μεγάλο χρονικά διάστημα, για περιπτώσεις που έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τώρα δεν συμμορφώνεστε με τον Κώδικα της  WADA. Τι να υποθέσουμε για την Ελλάδα και το doping?”

Αυτές ήταν οι συχνές, αιχμηρές παρατηρήσεις των στελεχών της ΔΟΕ και του παγκόσμιου αθλητικού κινήματος, που άφηναν καθαρά υπόνοιες για συγκάλυψη του θέματος τόσο από την Ελληνική Πολιτεία όσο και από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

         Η άμεση δραστηριοποίηση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, κ. Μπιτσαξή, όταν του τηλεφώνησα από το Sochi της Ρωσίας, έφερε σήμερα το έμπρακτο αποτέλεσμα, που διαλύει πολλά από τα παραπάνω σύννεφα», είπε ο κ. Καπράλος.

         Στη συνέχεια μίλησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ομοσπονδιών είπε: «Η δική μας χώρα έχει προικισθεί  με ότι πιο σημαντικό υπάρχει στο αθλητικό κίνημα και έχει την επιρροή και τη φήμη να παρεμβαίνει από θέση ισχύος. Όλοι παντού στον κόσμο επικαλούνται τα πράγματα που γεννήθηκαν εδώ, σχετικά με τις Ολυμπιακές ιδέες και αξίες. Κι ενώ όλοι εμείς έπρεπε να είμαστε πρεσβευτές αυτών των αξιών, δυστυχώς δεν το κάνουμε. Η διαφθορά, η βία και το ντόπινγκ μείωναν τη δυνατότητα που έχετε όλοι εσείς, να μιλήσετε σε όλο τον κόσμο. Θα έπρεπε σαν χώρα, να μην ζητάμε να συμμορφωνόμαστε με τα στάνταρ της WADA, ούτε να χειροκροτούμε αυτά που κάναμε. Δεν θα έπρεπε καν να παπαγαλίζουμε όλα αυτά που άλλοι είπαν πρώτα. Ως χώρα αλλά και ως άτομα, θα έπρεπε να είμαστε κάτι παραπάνω και να είμαστε οι άξιοι πρεσβευτές των αθλητικών ιδανικών.
Στο νομοσχέδιο που φέραμε, υπάρχουν οι θεσμοί, οι διαδικασίες και οι τιμωρίες για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα τρία θέματα, δηλαδή τη διαφθορά, τη βία και το ντόπινγκ. Πρέπει να πω ότι πέρασε από τα περισσότερα κόμματα κι έτσι έγινε το πρώτο βήμα. Ωστόσο πρέπει πλέον αυτά τα μέτρα να υιοθετηθούν αλλά και να εφαρμοστούν, ώστε να αλλάξει η μορφή του αθλητισμού στη χώρα. Είναι αδιανόητο να μην πηγαίνουν οικογένειες στα γήπεδα, να διώχνουμε τον κόσμο από τα γήπεδα. Είναι καιρός κάτι να αλλάξει και να διαχειριστούμε σωστά αυτά που μας έδωσαν οι παππούδες και να πηγαίνουμε παντού στον κόσμο με το κεφάλι ψηλά», κατέληξε ο κ. Γερουλάνος.

         Το λόγο πήρε ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Παναγιώτης Μπιτσαξής. «Εδώ και 2,5 χρόνια διακηρύξαμε την προσήλωση της Πολιτείας στον καθαρό αθλητισμό μετά από τις πληγές του 2004, που πλήγωσαν την εικόνα μας στον παγκόσμιο χώρο και κυρίως εμάς τους ίδιους. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το σύνολο του αθλητικού κόσμου ήταν μπροστά σε αυτή την προσπάθεια που σας παρουσιάζουμε σήμερα, προκειμένου οι ελληνικές επιτυχίες να είναι καθαρές επιτυχίες. Άλλωστε, έχω πει ότι δεν θέλουμε να είμαστε στην πρωτοκαθεδρία των μεταλλίων, αλλά στην πρωτοκαθεδρία του Ολυμπιακού πνεύματος. Η συστηματοποίηση των κανόνων δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος αυτής της προσπάθειας, βάζει όμως τη βάση για ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε ο κ. Μπιτσαξής.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ κα Χαρά Σπηλιοπούλου παρουσίασε την Υπουργική Απόφαση με αριθμό 3956/17-02-2012(ΦΕΚ 343/Β/2012), με την οποία εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία για το αντιντόπινγκ με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, τη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO κατά της φαρμακοδιέγερσης για τον αθλητισμό που κυρώθηκε με το νόμο 3516/2006, τα Διεθνή Πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και τις δεσμευτικές κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.
         Μετά τη λήξη της ενημέρωσης ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, του Προέδρου της ΕΟΕ, του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού και της Διευθύντριας του ΕΣΚΑΝ κας Χαράς Σπηλιοπούλου, με τον κ. Σπύρο Καπράλο να αναφέρει τι ενέργειες της ΕΟΕ στο θέμα του αντιντόπινγκ, μέχρι το Λονδίνο:

«Στείλαμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε όλες τις Ομοσπονδίες τον κανονισμό ντόπινγκ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 αλλά και τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο καιρό πριν, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται ενόψει των Αγώνων του Λονδίνου.
Έχουμε στείλει έγγραφο σε όλες τις Ομοσπονδίες και ζητήσαμε να ενημερώσουν τους αθλητές που έχουν πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς να στείλουν στο ΕΣΚΑΝ τα whereabouts για το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, ακόμη και για τους αθλητές που διεκδικούν πρόκριση στους Αγώνες του Λονδίνου.
Έχουμε ζητήσει όλοι ανεξαιρέτως οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα το καλοκαίρι στην βρετανική πρωτεύουσα να έχουν περάσει τουλάχιστον από ένα έλεγχο ντόπινγκ το λιγότερο πριν μπουν στο αεροπλάνο για τους Ολυμπιακούς.
Συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ, μια συνεργασία που εξελίσσεται σε πολύ καλό κλίμα εδώ και αρκετά χρόνια». 

Επίσης ο κ. Μπιτσαξής ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους τα παρακάτω:

* Πρώτον, η ΓΓΑ με τη συνεργασία των Ενώσεων Αθλητικού Δικαίου, θα εκδώσει ένα τόμο, μέσα στον οποίο θα υπάρχουν όλα τα βασικά κείμενα, τα οποία συνθέτουν το νομοθετικό οπλοστάσιο για το αντιντόπινγκ και συγκεκριμένα, τη σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον παγκόσμιο κώδικα αντιντόπινγκ και τα διεθνή πρότυπα που τον συνοδεύουν, μαζί με την καινούργια νομοθεσία, την οποία σήμερα παρουσιάζουμε, ώστε να είναι ευχερής στη χρήση, σε όλους τους εφαρμοστές του Δικαίου, τις αθλητικές Ομοσπονδίες και τους ίδιους τους αθλητές.
* Δεύτερον, στις 2 Απριλίου θα βρίσκεται στην Αθήνα, η ηγεσία της  WADA, οπότε και θα συζητήσουμε μαζί της και το νέο νομοθετικό οπλοστάσιο το οποίο διαθέτουμε και θα δείξουμε τις προόδους, που έχουν γίνει στην πολιτική αντιντόπινγκ, παρά τα κατά καιρούς αντιθέτως υποστηριζόμενα.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ