Sun20052018

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Απάντηση Γ. Βασιλειάδη σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κιλκίς της Ν.Δ. Γ. Γεωργαντά

Απάντηση Γ. Βασιλειάδη σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κιλκίς της Ν.Δ. Γ. Γεωργαντά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
    
Αθήνα, 28 Απριλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, απαντώντας στη Βουλή στην υπ’ αριθμ. 712/10-4-2017  Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας, Γεωργίου Γεωργαντά  προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θέμα «αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Υπουργείου στο αίτημα του Δήμου Κιλκίς για την ανάληψη του έργου “Συντήρηση και Αναβάθμιση του Εθνικού Σταδίου Κιλκίς”», είπε τα κάτωθι:
«Στην υπόθεση του σταδίου Κιλκίς έχουμε να κάνουμε με μία πονεμένη ιστορία, που επί της ουσίας δείχνει το πώς γίνονταν τα πράγματα στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια και το τι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τώρα. Αυτό το έργο ξεκίνησε να φτιάχνεται το 2003 με προγραμματισμό να ολοκληρωθεί σε 360 μέρες και με έναν αρχικό προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύριο, που έφτασε τα 2,5 εκ.  χωρίς να έχει ολοκληρωθεί.
Από κει και μετά υπήρξε απόφαση από τη ΓΓΑ και από τον προκάτοχό μου, διακοπής των εργασιών, λόγω της  πολυπλοκότητας της ιστορίας των συμβάσεων με τις διαδοχικές παρατάσεις, ώστε να γίνει εκκαθάριση και εν συνεχεία, αφού είχε συζητηθεί και με τον Δήμο Κιλκίς, να αποδοθεί στο Δήμο για να μπορέσει το έργο να ολοκληρωθεί. Χωρίς την ίδια στιγμή να αφήσουμε το Νομό Κιλκίς έξω από το σχεδιασμό. Για το λόγο αυτό και επειδή το έργο ξεκίνησε με τις τότε μεθόδους, τις γνωστές μεθόδους που μας οδήγησαν εδώ  που μας οδήγησαν,  ξεκίνησαν οι τεχνικές υπηρεσίες, οι αποψιλωμένες τεχνικές υπηρεσίες της ΓΓΑ, που και αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε πώς φτάσαμε εδώ πέρα, να βγάλουν μια άκρη με τους πίνακες, με τις επιμετρήσεις, με την πορεία,  για να μπορέσει να γίνει οικονομική εκκαθάριση,  παράδοση, παραλαβή και να αποδοθεί στον Δήμο.
Από την πλευρά της αναδόχου εταιρίας, στις 24 Μαρτίου 2017 μας απεστάλη ο 4ος ανακεφαλαιωτικός πίνακας, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το έργο. Πριν από μια εβδομάδα έγινε το υπηρεσιακό συμβούλιο στο οποίο έρχεται η εισήγηση προς εμένα για τη διακοπή των εργασιών και υπολογίζουμε,  με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, ότι σε περίπου 3 μήνες από σήμερα το έργο θα μπορέσει να παραληφθεί και να αποδοθεί στο Δήμο για να συνεχίσει, εφόσον το επιθυμεί, και να τελειώσουν οι λεπτομέρειες  του γηπέδου,  που δεν επηρεάζουν αυτή τη στιγμή την άθληση των πολιτών στο στάδιο. Μιλάμε για εργασίες στις κερκίδες και το εργοτάξιο αυτή τη στιγμή είναι κάτω από τις κερκίδες. Επομένως υπάρχει μια προβληματική κατάσταση, που δημιουργήθηκε από το 2003 μέχρι το 2016 και οι υπηρεσίες προσπάθησαν να βγάλουν άκρη για να μπορέσουμε να μη χαλάσουμε άλλο δημόσιο χρήμα. Προτάσσουμε το δημόσιο συμφέρον και τη διασφάλιση του δημοσίου χρήματος, επομένως καθαρές διαδικασίες, χωρίς απαραίτητη ευθύνη των υπηρεσιών της ΓΓΑ για τις όποιες καθυστερήσεις. Σας ξαναλέω είχαμε πολλές αναθεωρήσεις και παρατάσεις της αρχικής σύμβασης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν θέλετε να μπούμε σε λεπτομέρειες για το πώς φτάσαμε ως εδώ, νομίζω πως δεν έχει σημασία, γιατί ο κόσμος γνωρίζει».
Στη δευτερολογία του ο κ. Βασιλειάδης επισήμανε:
«Η Επιτροπή κοιτάζει αν εκτελέστηκαν τα έργα που προβλέπονταν στις συνεχείς αναθεωρήσεις των συμβάσεων, αν πληρώθηκαν σωστά και το τι συνέβη.  Δεν ξέρω αν θα φτάσει η ώρα του Εισαγγελέα. Ελπίζουμε όλοι να μην φτάσει, αλλά το να μην καταλαβαίνετε ότι μία σύμβαση που ξεκίνησε στις 29/4/2003, που αναθεωρήθηκε το 2005, αναθεωρήθηκε το 2007 και αναπροσαρμόστηκε ο προϋπολογισμός, αναθεωρήθηκε το 2008, αναθεωρήθηκε ξανά το 2009, ακολούθησαν αλλεπάλληλες παρατάσεις μέχρι το 2012 και 893 μέρες το έργο ήταν σταματημένο  και ο εργολάβος δεν πληρωνότανε, δεν θα τσακωθούμε για αυτό. Φτάσαμε λοιπόν, τώρα στη διαδικασία της  εκκαθάρισης. Έχει γίνει ανακεφαλαιωτικός πίνακας και δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ του δημοσίου χρήματος.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Βασιλειάδης άφησε αιχμές για το νομικό καθεστώς που υπήρχε το 2003 σε σχέση με τους διαγωνισμούς και τελειώνοντας πρόσθεσε ότι όσον αφορά το Νομό Κιλκίς το επόμενο διάστημα «θα εντάξουμε στο ΠΔΕ του 2017, τουλάχιστον δύο έργα στο Δήμο Παιονίας, στην Αξιούπολη κατασκευή γηπέδου αντισφαίρισης και στον Άγιο Πέτρο την αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου. Και σε συνεργασία με το Δήμο – που προσπαθούμε να έχουμε καλή συνεργασία και καλή συνεννόηση- να δούμε τι άλλες ανάγκες υπάρχουν, στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας που έχει η ΓΓΑ για τα έργα, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες του Νομού».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

OPEN DATA

bottom banner

Χάρτης Ιστοτόπου